Life
132 prikaza

"Hrvatskim navijačima oduzeli smo 8.000 komada pirotehnike"

Kvalifikacijska utakmica Italija - Hrvatska za odlazak na Europsko prvenstvo
Marko Lukunić (PIXSELL)
Čovjek koji je na Svjetkom prvenstvu u Njemačkoj 2006. bio šef osiguranja priča kako je zaustavio rabijatne Hrvate

Bombardiranje nogometnog terena bengalkama i "topovskim udarom" tijekom utakmice Hrvatska-Češka u još je uvijek tema po EU, posebno u Njemačkoj. Tamošnji mediji sada pronalaze niz detalja o tome koliko je gadno podbacila UEFA, ali su argumenti poražavajući i po Hrvatski nogometni savez i po hrvatsko pravosuđe.

Sve češće se citira izjava Helmuta Spahna, bivšeg šefa službe za sigurnost Njemačkog nogometnog saveza, izvorno objavljena u Bild am Sonntagu u kojoj opisuje kako je organizirao sigurnosne mjere za utakmicu Brazil-Hrvatska na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj. Bilo je to 13. lipnja 2006., sa 72.000 gledatelja Olimpijski stadion u Berlinu bio je dupkom ispunjen.

"Utakmica između Hrvatske i Češke uopće me nije iznenadila. Osiguranje je moralo znati da kad Hrvati ulaze na stadion, s njima ulazi i jako puno pirotehnike. Baš zbog toga, mi smo 2006. na utakmici Hrvatske i Brazila udvostručili kontrole. Zaplijenili smo 8000 komada pirotehnike. I to na samo jednoj utakmici!", kazao je Spahn.

A onda je dao vrlo zanimljiv savjetom organizatorima uoči utakmice protiv Španjolske. "Strategija se može i prilagoditi. Primjerice, normalne kontrole za glavnu i nasuprotnu tribinu, kao i pred VIP zonom. Ali zato neka rasporede dvostruko više ljudi koji će kontrolirati navijače na ulasku na bočne krajeve tribina gdje se najčešće skuplja najviše žestokih navijača. Osiguranje će tako biti maksimalno koncentrirano na tom dijelu kako bi mogli po cijelu minutu pretraživati svakoga", savjetovao je.

Berliner Zeitung, pak, primjećuje da HNS sad zauzima strategiju pranja ruku, unatoč tome što je HNS do sada na brojne i redovne izgrede hrvatskih navijača platio punih jedan milijun eura kazni. List zaključuje da je uzrok kroničnom stanju s izgredima hrvatskih navijača to što se njima nisu ni policija ni pravosuđe adekvatno pozabavili.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.