Life
3944 prikaza

Kako je jedan nacist postao slavan u Velikoj Britaniji

Josef Jakobs, nacistički špijun
1/2
Screenshot/Youtube
Bio je bivši vojnik, zubar, koji je vještog profesionalca postao nevješt kriminalac. I to kakav.

Puno prije nego je postao nacistički špijun Josef Jakobs živio je jako zanimljivim životom. Od vojnika do zubara i kriminalca, priča o njegovom životu, priča je o kaosu, kreativnosti i uvijek misterioznoj špijunaži. No tek će njegov kraj biti razlog zbog kojeg će biti upisan u povijesti.

Rođen je u Luxembourgu 1898. godine. Služio je u pješaštvo tijekom 1. svjetskog rata i za svoje zasluge nagrađen Željeznim križem. Nakon rata dramatično se promijenio, i postao zubar. Time se bavio devet godina. Oženio se sa Margarete Knöffler 1926. godine, a par je imao troje djece. Početkom 30-ih njegov se obiteljski život počeo raspadati. 

Počela je Velika depresija, pa je Jakobs morao zatvoriti svoju stomatološku ordinaciju. Ubrzo je od profesionalca postao kriminalac. I to kakav. 1934. godine uhićen je u Švicarskoj zbog kombinacije u koju je bilo uključena prodaja krivotvorenog zlata. Nakon što se vratio u Njemačku, nakon izlaska iz zatvora 1937. godine, sinula mu je ideja za novu kombinaciju. Prodaja krivotvorenih putovnica Židovima koji su očajnički pokušavali pobjeći iz nacističke Njemačke

Uhićen je bio ponovno 1939. godine, no ovog je puta poslan u zloglasni koncentracijski kamp Sachsenhausen. Godinu dana nakon toga počeo je službu u svom drugom svjetskom ratu. Neko je vrijeme služio u meteorološkoj službi Luftwaffe, njemačkom ratnom zrakoplovstvu, a zatim je dobio posao u Abwehru, i postao špijun. No za 43-godišnjeg bivšeg zubara dobio je puno premalo pravog treninga, piše ATI. 

Govoreći o svom pradjedu Giselle se prisjećala kako su ga obučili Morseovom kodu, ali "nije dobio vježbu ni jednog skoka s padobranom".

Josef Jakobs, nacistički špijun | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Ubrzo su ga poslali na tajnu misiju u Englesku, unatoč činjenici da je bio daleko od dobrog govornika jezika. U ratnim vremenima bilo tko s jakim naglaskom, posebno njemačkim, odmah postaje sumnjiv. Giselle je rekla da "je bio osuđen na smrt čim je iskočio iz aviona".

Njegova misija započela je 31. siječnja 1941. godine kada je sa padobranom iskočio iz aviona iznad Engleske, a trebao je izvijestiti o britanskog uzorku vremena. No sve je pošlo krivo u trenutku njegova slijetanja. Prilikom doskoka slomio je gležanj. Završio je u blizini neke farme u gradu malo dalje od Cambridgea. Noć je proveo boreći se sa neizdrživom boli dok je pokušavao zakopati svoju torbu prepunu optužujućih dokumenata.

U rano jutro 1. veljače Jakobs više nije mogao izdržati bol, i odlučio je pucati iz pištolja kako bi privukao pažnju. Pronašla su ga dvojica farmera, koji su odmah primijetili njegov naglasak ali i torbu koju ipak nije uspio dovoljno zakopati. Pronašli su niz inkriminirajućih materijala, uključujući njemačku kobasicu. I to sve dok je još bio u svom padobranskom odjelu.

Muškarci su ga odveli na policiju, a oni su ga predali u ruke MI5.Tvrdio je kako je da mu je Engleska bila usputna stanica na putu prema SAD-u. Skoro su mu povjerovali kad je ispitivač napisao "njegove tvrdnje dokazat će dvostruki agent". Jakobs nije imao sreće, njegovo dolazak već je najavio dvostruki agent koji je radio za Abwehr, Arthur Owens. Budući da je Jakobs bio vojnik a ne civil, vojni sud odmah mu je odmah presudio, i osudio ga na smrt.

No njegov je kraj posebno zanimljiv.

Lionel Crabb Čovjek žaba Life Špijun koji je nestao prije 60 godina nikada nije pronađen

Londonski toranj, Tower of London, bio je sinonim terora i krvoprolića. Imao je stoljećima dugu povijest zatvora, i mjesta smaknuća nekih od najzloglasnijih ljudi u britanskoj povijesti. 15. kolovoza 1941. godine odveli su ga u blizinu dvorca i zbog slomljenog gležnja posjeli na stolac nasuprot njegovih egzekutora. Jedan je metak prošao njegovim srcem, a četiri tijelom. Ubila ga je vojska i tako ga upisala u povijest kao posljednju pogubljenu osobu u Londonskom tornju. 

Njegova praunuka posvetila se pokušaju slaganja komadića puzzle njegovih posljednjih dana na životu. 

"Bio je skitnica i nitkov, ali ne i nacist ”, rekla je Giselle.

"Moja je prabaka umrla ne znajući što se dogodilo njezinom suprugu", koji je pokopan u neoznačenom grobu kod tornja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Stelianna
    Stelianna 01:26 12.Svibanj 2019.

    Želiš pronaći ženu za jednu noć? Dobrodošli na > > > www.3xDate.top