Life
45670 prikaza

Karate Bob - ubijao za Tita, a umro u najvećoj bijedi

Slobodan Mitrić, Karate Bob
Screenshot Youtube
Zvali su ga jugoslavenski James Bond, a nadimak Karate Bob dobio je zbog odličnog vladanja borilačkim vještinama

Bivši tajni agent i Titov špijun Slobodan Mitrić, poznatiji kao Karate Bob, pobjegao je iz Jugoslavije nakon što je odbio izvršiti jedno ubojstvo u tadašnjoj Jugoslaviji. Preminuo je u Amsterdamu u studenom 2016. godine.

Mitrić je u Nizozemsku stigao 1973. godine kada je u Amsterdamu, za Božić ubio trojicu Srba zbog čega je dobio 13 godina zatvora. Iako je policija službeno navodila da je u pitanju obračun podzemlja, Karate Bob, kako su ga zvali zbog vladanja ovom borilačkom vještinom, tvrdio je uporno da je riječ o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta.

Radko Polič Radko Polič Kultura "Potukao sam se s Batom kad je veličao Miloševića"

Nakon izdržane zatvorske kazne nije se vratio u tadašnju Jugoslaviju zbog procjene da bi mogao biti ubijen, ali ga država Nizozemska ga ipak proglašava "nepoželjnim strancem". I pored teških životnih uvjeta, gotovo bez ikakvih prava, 43 godine neprekidno je živio u Amsterdamu.

Za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne napisao je memoare koje su mu nizozemski izdavači objavili pod naslovom "Titov tajni agent" (Geheim agent van Tito), a potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi.

U knjizi je predstavljen kao jugoslavenski James Bond i u njoj potanko objašnjava kako je za potrebe jugoslavenske tajne službe likvidirao mete u zemljama Istočnog bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji i pred čijim šarmom žene nikada nisu bile ravnodušne.

Od smrti njegove partnerice 2006. godine nizozemske vlasti odbile su mu dodijeliti bilo kakva socijalna primanja, smještaj kao i zdravstvenu zaštitu. Zanimljiv je podatak da i kad su se vjenčali, Mitrić nije imao novca, pa je ceremonija u gradskoj vijećnici održana u ponedjeljak,kada se parovi mogu vjenčati besplatno.

Mitrić nikada nije priznao likvidacije, odnosno jest, ali ovim riječima:

"Nisam ubio nikoga. Samo sam likvidirao neprijatelje države i kriminalce", rekao je Mitrić.

Koča Popović 111 godina Life Titov general: Da Slobo nije bio gov**, HDZ ne bi pobijedio

Kako bi preživio, u Nizozemskoj je objavio par knjiga i drama, među kojima i Boj na Kosovu. 1992. bio je na rubu da se priključi srpskim paravojnim snagama, ali kako se nije usudio vratiti na teritorij bivše Jugoslavije ostao je u Amsterdamu. Tamo je tijekom 1992. godine tiskao letke preko kojih je pozivao na osvetu protiv neprijatelja Srbije.

Kada ga je ministar Gerd Leers odlučio 2012. godine deportirati u Srbiju, Mitrić je već bio teško bolestan.

Zadnje dane proveo je na tavanu jedne napuštene školske zgrade u istočnom dijelu Amsterdama. Pronađen je slučajno i u teškom stanju prevezen u bolnicu gdje je ubrzo i preminuo.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • omer 06:59 21.Travanj 2019.

  ubijao izdajice svoje zemlje i naroda ! Isto to rade i dan danas svaka banana državica nastala nakon juge .

 • listovača 06:35 21.Travanj 2019.

  švicarski sir je goli k---c za ovaj članak

 • Avatar Charly Harper
  Vratinamsedruzetito 23:10 20.Travanj 2019.

  Ma nije Tito nikoga ubio