Life
867 prikaza

Katja ne uživa u ubijanju, ali je jako, jako dobra u tome

1/2
Mozaik knjiga
U Haparandi, gradu na švedsko-finskoj granici, mladi par dolazi do 300.000 eura i hrpe droge. No kome je prodati u gradu od 10.000 ljudi?

U tijelu vučice pronađeni su ljudski ostaci i iskusna policajka Hannah Wester zna da to neće biti obično polarno ljeto u zabačenom gradiću na sjeveru Švedske. Truplo pronađeno u šumi povezano je s obračunom ruskih i finskih narkobandi, ali tko je ubojica i gdje su nestali droga i novac? Za krvavim tragom iz vučje utrobe u Haparandu dolaze ubojiti lovci, vrijeme otkucava, a potraga za zločincem Hannu će dovesti do bolne tajne iz vlastite prošlosti: one koju je čitava života pokušavala zaboraviti.

Ovo je kratak opis prvog romana iz serijala "Haparanda" švedskog scenarista i romanopisca Hansa Rosenfeldta. Radi se o tvorcu popularnih i nagrađivanih TV serija "Most" i "Marcella", a surađivao je i na seriji "Wallander" rađenoj prema romanima Henninga Mankella. "Ljeto vukova" prvi mu je samostalan roman kojim je opravdao visoke standarde koje su u žanru kriminalističkih romana postavili skandinavski pisci. Rosenfledt je radnju smjestio u gradić na švedsko-ruskoj granici, a na granici se uvijek nešto šverca. Najviše novca donosi droga. Roman započinje kuporodajom amfetamina između finske i ruske bande koja završava krvoprolićem. Jedini preživjeli dolazi u Švedsku, gdje ga nehotice autom usmrti mladi siromašni par te nađe novac i drogu. Ruski mafijaš ne može si dopustiti da ostane bez robe pa u gradić šalje profesionalnu ubojicu koju ne muče moralna pitanja, nego brzo i efikasno uklanja sve prepreke kako bi ostvarila zadatak - naći 300.000 eura i drogu. Odjednom su svi u gradiću od 10.000 ljudi sumnjivi, svatko od njih ima neke privatne probleme ili tajne i kod svakog bi mogla biti roba vrijedna na desetke milijuna kruna.

 | Author: Mozaik knjiga Mozaik knjiga

Na putu joj se nađe sredovječna policajka Hannah Wester, koja rutinski odrađuje svakodnevne policijske poslove - hvatanje lovokradica, privođenje sitnih dilera itd. Odjednom se usred ljetnih vrućina i sve složenije i nasilnije istrage mora nositi i s menopauzom, što nije uobičajen problem za većinu protagonistica trilera. Rosenfeldt kaže da voli pisati likove iz ženske perspektive i da je svjesno odlučio staviti Hannah u ovu fazu njezina života. "Živimo u društvu u kojem je mladost poželjna, želiš biti mlad, a ako nisi, želiš izgledati mlado, djelovati mlado, tako da nema puno priča gdje je 54-godišnjakinja glavni protagonist, a ja sam to htio promijeniti. O kriminalu se puno piše i čita, a to je bio način da se malo izdvojim iz gomile. Također, mislim da ima puno čitatelja koji se mogu poistovjetiti s Hannah." Haparandom se počinju nizati ubojstva. Likvidacije provodi drugi istaknuti lik - smrtonosna Katja (28). "Da biste stvorili negativca koji nije samo 'zao' ili psihopat, morate provesti neko vrijeme s njima, u njihovim glavama, na neki način ih razumjeti, a ne samo oslikavati njihove postupke", rekao je Rosenfeldt za Big Thrill i dodao: "A ako želite da čitatelj zapravo navija za njih, rekao bih da je jedna od najvažnijih stvari ne dopustiti zlikovcima da uživaju u onom što rade. Katja ne uživa osobito u ubijanju. Ona je jako, jako dobra u tome, ali nije odlučila postati ubojica. Bila je prisiljena na to i ne zna ništa drugo. I ova prilično tragična pozadina, ili bilo koja pozadina koja likovima daje uvjerljivi motiv za njihove postupke osim što su samo 'zli', korisna je kad je u pitanju stvaranje privlačnog antagonista."

U prvom romanu iz serijala "Haparanda" pisac nas upoznaje i s drugim najvažnijim likovima serijala (skandinavski pisci navikli su nas da u serijalu obično budu najmanje tri romana), s njihovom prošlošću, odnosima između glavnih likova... Rosenfeldt je s Michaelom Hjorthom napisao seriju romana o psihološkom profileru Sebastianu Bergmanu koja je prodana u pet milijuna primjeraka u 30 zemalja. Hoće li i njegov samostalni serijal naići na takav odaziv kod čitatelja ostaje vidjeti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.