Life
1863 prikaza

Kaznio ga na smrt - ispijanjem kave

Šalica kave
Thinkstock
Jedan od bizarnijih eksperimenata na svijetu bio je onaj kralja Gustava III koji je svima želio dokazati da je kava štetna za zdavlje

Kava. Toliko obožavana tekućina, bez koje neki jednostavno ne mogu zamisliti početak dana.

U modernom svijetu potpuno je nemoguće zamisliti da su u 18 stoljeću neki željeli potpuno iskorijeniti taj napitak.

Inače tolerantan, švedski kralj Gustav III prezirao je kavu i smatrao ju zlom koje loše utječe na zdravlje. 

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Kava je u Švedsku stigla 1674., no tek je početkom 18 stoljeća ušla u modu među bogatima. Gustav je smatrao da ljudi previše vremena troše na ispijanje kave, čak i čaja, što je rezultiralo prvo ograničavanjem uporabe, visokim porezima, a potom i potpunom zabranom konzumacije kave. Kako to obično biva, zabrana je samo potaknula ilegalnu prodaju koja je i dalje omogućavala bogatima da nesmetano uživaju u ispijanju kave. Shvativši da nije ništa postigao, kralj Gustav odučio se na znanstveno medicinski eksperiment koji je svima trebao otvoriti oči i dokazati im koliko je kava štetna.  

Dvojici braće blizanaca, osuđenih na smrtnu kaznu, ponudio je preinačiti kaznu u doživotni zatvor u zamjenu za sudjelovanje u njegovom eksperimentu. Jedan od blizanaca morao je ispijati dnevno tri šalice kave, a drugi isto toliko čaja. Gustav je bio uvjeren kako će se negativni učinci tog 'smeđeg otrova' vrlo brzo odraziti na zdravlje njegovog pokusnog kunića. No, eksperiment nije polučio željene rezultate. Blizanac koji je pio kavu nadživio je svog brata. Dapače, obojica su zagazila u osmo desetljeće života uživajući u doživotnim zalihama vrućih napitaka. Sam kralj, kao i dvojica liječnika koji su morali pratiti zdravlje blizanaca, umrla su prije kraja eksperimenta. Liječnici prirodnom smrću, a Gustav je ubijen u atentatu 1792. godine.

Prestanak zabrane 1820. svrstao je Švedsku u vodeću zemlju po količini ispijene kave po glavi stanovnika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.