Life
23717 prikaza

Kći slavne glumice: "Mama je pila i okrutno nas tukla"

Joan Crawford
1/5
wikipedia
Poznata glumica usvojila je tijekom života petoro djece, a najstarija pokćerka optužila ju je za zlostavljanje

Joan Crawford bila je jedna od najvećih američkih filmskih zvijezda svih vremena, ali njezina kći Christina tvrdila je da se iza glamurozne fasade skrivao okrutan i sadistički um. No, teško utvrditi gdje je istina.

U tekstu posvećenom Joan Crawford, magazin New York Times napisao je da je "Crawford bila istinska zvijezda koja je personificirala bezvremenski glamur, snove i razočaranja američkih žena."  

Doista, tijekom gotovo pet desetljeća duge karijere odigrala je u ulogama nekih od najhvaljenijih filmova svog vremena. Dobila je i Oscara za glavnu ulogu u filmu 'Mildred Pierce' o požrtvovnoj majci i njezinom odnosu s nezahvalnom kćeri. 

30 godina kasnije, glumičina prava kćer, Christina Crawford tvrdila je da je Joan i stvarni život provela kao da je na filmu i nije mogla zamisliti život bez obožavatelja.  

Joan Crawford | Author: wikipedia wikipedia

Christina Crawford je bila najstarije od petoro usvojene djece. Budući da nije mogla roditi glumica je Christine usvojila 1939., zatim je u svoj dom 1943. uzela Christophera, pa dvije blizanke Catherine i Cynthiju 1947. godine. Prije Christine usvojila je još jedno dijete, ali je ga je na kraju uzela biološka majka.

Iako se mislilo da je uljepšala živote petoro djece koja su došla u dom jedne od najvećih svjetskih glumica, prema riječima Christine Crawford, taj život je izgledao gore od noćne more. Pokćerka je 1978. godine objavila autobiografiju 'Najdraža majčica' prema kojoj se kasnije snimio i film u kojem glumi Faye Dunaway. Christina je otkrila da njihova maćeha nije bila ni približno brižan i velikodušan roditelj. Bila je alkoholičarka koja je fizički i psihički zlostavljala usvojenu djecu. 

Christine je opisala da su ona i brat Christopher podnijeli najveći teret zlostavljanja. Christophera je navodno vezala svaku noć remenom za krevet da se ne bi mogao noću ustajati i ići na zahod. U jednom poglavlju knjige je opisan događaj koji je postao najpoznatija scena iz filma. Christina ispričala da je Joan obnevidjela od bijesa kad je usred noći pronašla u njihovom ormaru vješalicu od žice što je bilo strogo zabranjeno. Oskarovka je istukla Christine metalnom vješalicom i pobacala djeci svu robu iz ormara.

Prisjetila se:"Počela me vući za kosu, a zatim za uši dok mi nije u njima počelo zvoniti. Urlala je iz sveg glasa:"Nema žičanih vješalica!" Nastavila je bacati stvari, a prije no što je izašla, naredila mi je da 'počistim sve za sobom'. 

Autobiografija je postala hit, a uzrečica 'nema više žičanih vješalica' postala je opće mjesto u pop-kulturi. Zbog toga će Joan Crawford ostati zauvijek u memoriji kao poremećena majka a ne sofisticirana filmska zvijezda.

Knjigu i film su pročitali i pogledali milijuni ljudi, pa su priče o slavnoj glumici i njezinoj okrutnosti bili općeprihvaćena činjenica. No, oni koji su joj bili bliski počeli su Christininu verziju priče dovoditi u pitanje i braniti zvijezdu. 

Jedna od onih koje su stale u obranu Joan je bila njezina suparnica, holivudska zvijezda Bette Davis.  

Poznato je njihovo suparništvo koje se često koristilo i u nekim klasicima, kao što je film 'Što se dogodilo s Baby Jane?' u kojoj dvije dive igraju sestre, obje glumice. Bette je Baby Jane i slavnija je, a Joan igra sestru Blance koja godinama živi u njezinoj sjeni, no onda se sve naglo okrene kad joj sestra 'ukrade slavu'.

Bette Davis rekla je za Christininu biografiju da je obično smeće i proglasila je 'strašnim i užasnim' to što je učinila osobi koja ju je spasila iz sirotišta i dovela u topli dom. 

Bette Davis i Joan Crawford | Author: Flickr Flickr
Douglas Fairbanks Junior, Joanin bivši muž i filmska zvijezda, također je opovrgnuo sve tvrdnje iz biografije 'Najdraža majčica':"To da je Joan tukla svoju djecu je u totalnoj suprotnosti s njezinim karakterom. Istina je samo da nije koristila žičane vješalice, nego one presvučene tkaninom." 

No, nisu ju branile samo holivudske zvijezde, nego i Christinina polubraća. Catherine i Cynthia, Joanine usvojene blizanke rekle su da im je Christina s ovom biografijom i načinom na koji je opisala pomajku 'slomila srce'. Catherine je rekla da vjerojatno Christina „živi u svojoj stvarnosti” i da je „Naša majčica najbolja majka koju je itko ikad imao." 

Catherine pamti Joan kao nježnu i brižnu majku, koja je jednom čak odjurila sa seta, i prekinula snimanje filma kad ju je Catherine nazvala iz škole jer je slomila ruku na igralištu. Joan ju je sama odvela liječniku iako je na licu još uvijek imala svu šminku, pa je ona daleko od one osobe kakvom ju je odigrala Faye Dunaway u filmu. 

Joan nikada nije pročitala biografiju svoje pokćerke jer ju je Christina objavila nakon njezine smrti, a jedino što je slavna glumica znala jest da ju njezina pokćerka piše. Godinu dana prije smrti, dakle 1976. godine, iz oporuke je isključila Christophera i Christinu, a to je objasnila u nekoliko riječi:"... iz razloga koji su im jako dobro poznati."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:57 17.Studeni 2018.

    zločesta zena