Life
2762 prikaza

Klan Todorić: Narodnjaci su im svirali na tulumima

Miroslav Ilić
Damir Spehar (PIXSELL)
Prijatelji obitelji Todorić uglavnom su bogati i poznati Hrvati s kojima su nerijetko i u poslovnim odnosima

Božanstvena ženo, sve ću da ti dam, vezala nas ljubav kao noć i dan, moja sreća to su ta dva oka tvoja, božanstvena ženo, ti boginjo moja...

Stihovi su ovo pjesme ''Božanstvena ženo'', velikog hita Miroslava Ilića, koja je jedna od najdražih pjesama Todorićeve kćeri Ive i supruge Vesne. Toliko im je draga da je obitelj pozvala Miroslava Ilića da zabavlja goste na velikom partyju koji je obitelj Todorić organizirala povodom 40. rođendana obiteljske miljenice Ive u Kulmerovim dvorima.

Ilić je to učinio, navodno ne samo taj put, a za 45 minuta pjevanja, prema priči prijatelja bliskih obitelji, Iliću je plaćeno 10.000 eura.  Ilić se pojavio u “špici” proslave, s mikrofonom ušetao među goste, kojih je bilo između 150 i 200, ravno do slavljenice Ive, poljubio joj ruku i počeo s pjesmom. Majka Vesna, iako je na slavlju bila cijelu večer, tek se na njegov dolazak totalno opustila.  Nizao je Ilić hitove i kao da je točno znao koja je gostima omiljena, a na “Božanstveno ženo” cijelo je Ivino društvo “odvalilo”. A društvo Ive Balent ustinu je šaroliko, no zapravo su svi oni prijatelji svih Todorića. 

Naime, obitelj Todorić – glava obitelji Ivica i supruga Vesna, kći Iva te sinovi Ante i Ivan - imaju svatko svoje prijatelje, ali kroz sve godine nije se moglo izbjeći da im zapravo svima ti prijatelji ne postanu zajednički.  

Obitelj Todorić | Author: Boris Scitar/Vecernji list Boris Scitar/Vecernji list
Dolazili su im doma, zajedno slavili rođendane, krstitke, blagdane i ostalo, tako da su s vremenom svi ti ljudi postali prijatelji obitelji. Ako netko od Todorićeve djece slavi rođendan, nije čudno da se tamo pojave Todorićevi poslovni partneri i članovi uprave Agrokora, koji su sad bivši, poput Piruške Canjuge, Ivana Domagoja Miloševića, te ostali brojni poslovni partneri koji su rijetko odbijali Todorićeve pozive za razne proslave u Kulmerovima dvorima.

No Iva Balent je ta koja “generira” najveći broj prijatelja, osobito poznatije, a da su bogati, ne treba posebno isticati.  No to nije toliko čudno jer stariji brat Ante mnogo je povučeniji i rijetko je privlačio pažnju s nekom “celebrity svitom”, dok je mlađi brat Ivan u svojem “điru”.  Ivi Balent podjednako su drage prijateljica i Severina, ali i Maja Frenkel, poznata po projektu golfa na Srđu, u koji je ušla sa suprugom Aaronom

Ali njihovo poznanstvo počelo je kad je Maja Frenkel, tad Maja Brinar, bila članica uprave Leda i prije toga zamjenica ministra gospodarstva. Severini nije problem prilagoditi svoj prekrcani raspored za Ivu ako je Ivi jako važno da joj se Severina negdje pojavi, kao što ni Maji Frenkel nije problem sjesti u privatni avion, gdje god u svijetu da se nalazila, i doći na nekoliko sati u Kulmerove dvore kako bi proslavila Ivin rođendan.

Prijateljstvo sa Severinom manje-više je već poznato. Iva redovito odlazi na njene koncerte kad god može, a Severina joj je uvijek bila pri ruci kad je trebalo odraditi neku marketinšku ili PR kampanju za Agrokor, što je Ivi Balent uvijek puno značilo jer je kao direktorica marketinga Agrokora stalno morala osmišljavati kampanje za kompaniju.  Ne propuštaju nijedan događaj da ga zajedno ne proslave, a Iva je sklona Severini poklanjati vrlo skupe stvari, poput čizmi Balenciaga, koje koštaju oko tisuću eura.  No prijateljstvo Severine s Todorićima nije jedino takvo, samo je najviše izloženo očima javnosti upravo zbog Severine, ali Todorići imaju još puno poznatih i bogatih prijatelja.

Nakon promocije knjige Severina prošetala gradom | Author: Luka Stanzl (PIXSELL) Luka Stanzl (PIXSELL)
 Andrea i Hrvoje Čermak, snaha i sin umirovljenoga generala Ivana Čermaka, vlasnika Croduxa, rado su viđeni Todorićevi prijatelji u Kulmerovim dvorima.  Poznaju se već godinama, a s njima je jako bliska i Martina Todorić, supruga Ante Todorića. Čermakovi su inače i jako dobri dugogodišnji prijatelji sa Severinom, a Andrea Čermak je Severini i vjenčana kuma. Bliska prijateljica obitelji je i Ana Kurjak, snaha poznatog liječnika Asima Kurjaka

Unatoč tomu što se često druži s obitelji, a najčešće s Ivom Balent, ali i ostalim njenim prijateljima, ne eksponira se baš pretjerano, ali stalno je u njihovu društvu.  Stilistica Karla Kajić također je Ivina bliska prijateljica, koja ne propušta nijednu proslavu. Njezin suprug Luka Kaić vlasnik je elitnog restorana Mano u Zagrebu, odnosno Mano posluje preko njegove tvrtke Trikom trgovina.  Osim toga, Kaić je vlasnik niza tvrtki, naročito građevinskih, od kojih su neke vrlo usko surađivale s Todorićem i koncernom Agrokor. Od poslovnih prijatelja Todoriće, a prije svega Antu Todorića, veže i prijateljstvo sa srpskim milijunašem Ljubišom Krstajićem, koji je s obitelji Todorić povezan preko tvrtke Karisma Hotels Adriatic.

Još jedno privatno-poslovno prijateljstvo vrlo je značajno u obitelji Todorić. U uskom krugu najbližih prijatelja Ive Balent je i Daniela Gajski. Njezin otac je Božo Crnjac, čija tvrtka Splendid u svom vlasništvu ima restorane Okrugljak i Dubravkin put. Crnjac je tvrtku Splendid stekao devedesetih u procesu pretvorbe i privatizacije, a tvrtku s njim vodi kći Daniela, koja otprilike jednako vremena provodi s Todorićima kao i sa svojom obitelji. Daniela Gajski doduše najviše vodi brigu o Dubravkinu putu, od kojeg želi napraviti top restoran u Hrvatskoj, zbog čega dovodi kuhare iz inozemstva i pomno rade na novim jelovnicima.  

Danielin brat također je blizak obitelji – to je Ivan Crnjac, koji se, za razliku od sestre i oca, ne bavi ugostiteljstvom nego je od 2007. godine bio član uprave Agrokora.  Cijela ova ekipa, kad ne organiziraju proslave u Kulmerovim dvorima, onda ih organiziraju u Okrugljaku, gdje znaju biti neviđene fešte. Naime, sve te proslave, bile u restoranu Daniele Gajski ili u Kulmerovim dvorima, redovito su “podebljane” najskupljim pićima i hranom. Isto tako su “podebljane” s još nekim prijateljima Ive Balent koji dolaze iz umjetničkih voda, ali za razliku od Miroslava Ilića, oni su prijatelji i na Todorićeve proslave dolaze kao prijatelji, a nekoliko pjesama otpjevaju besplatno. 

To su prije svih Željko Joksimović, koji je, osim s Ivom Balent, jako dobar prijatelj s Čermakovima. Svi oni zajedno bili su na Joksimovićevu vjenčanju prije tri godine, na kojem je ekskluzivno nastupala Ceca. A Joksimović, kada dolazi na neku od Todorićevih slavlja, redovito otpjeva dio svog repertoara, bez da mu ijedna kuna završi u džepu. Pomalo neočekivano, tu je još jedna pjevačica koja je Ivi jako draga prijateljica.  Riječ je o kraljici sevdaha Amiri Medunjanin, s kojom Iva ima poseban odnos.

Amira rijetko odbija Ivine pozive, dok Iva rijetko propušta njezine koncerte. I za kraj, postoji još jedan aspekt prijateljstva Todorića sa svim navedenim prijateljima obitelji. Osim što zajedno slave i provode se, zajedno, kad osjete da za to postoji potreba, odlaze na duhovnu obnovu.  Od Todorića na duhovnu obnovu najčešće odlazi Iva te uglavnom većina svih ovih prijateljica. Njihov duhovni vođa je fra Smiljan Kožul, jedan od najomiljenijih hrvatskih svećenika i karizmatika, egzorcist koji već više od dvadeset godina organizira duhovne seminare u župi crkve Svetog Križa.  Ovo društvo s fra Smiljanom ima svoje posebne seminare, a Iva ga smatra svojim prijateljem. Fra Smiljan je inače i poznat po tome što je 2015. godine u svojoj crkvi vjenčao Tomislava Karamarka i Anu Šarić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omfg 13:25 08.Studeni 2018.

    Pustite Ivicu, a zatvorite Srculence. I onu njezinu life coachicu.