Life
399 prikaza

Knjiga Billa Gatesa je tračak nade za spas planeta

1/2
PIXSELL
Teško je od farmera u Šri Lanki očekivati korištenje ekološki prihvatljivoga gnojiva jer time riskira umiranje od gladi

Analiza odstupanja količina oborina za proljeće 2022. izraženih u postocima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na svim postajama bila niže od višegodišnjeg prosjeka. Na većini postaja temperatura zraka je bila neznatno viša od višegodišnjeg prosjeka. Obje te rečenice objavio je Državni hidrometeorološki zavod u izvješću za proljeće 2022. U jeku pandemije korone i rata u Ukrajini, klimatske promjene nekako su pale u drugi plan. Ali, kao što možemo vidjeti, one su i dalje sveprisutne i teško ćemo ih okrenuti. Upravo zato je vrijeme pročitati knjigu Billa Gatesa u izdanju profila pod naslovom “Kako spriječiti klimatsku katastrofu”.

 | Author: Profil Profil

U njoj Gates, kojega ne treba posebno predstavljati, dosta trezveno nudi nadu da naš planet nije upao u bezizlaznu spiralu koja će uništiti život na Zemlji. “Ako se odlučite za vjetar kao izvor energije, trebat će vam puno više prostora nego kod solarne energije, ako je sve drugo isto. To ne znači da je energija vjetra loša, a solarna dobra. To samo znači da je svaka zahtjevna na svoj način”, piše Gates u svojoj knjizi. Ovo navodimo samo kao jedan od primjera gdje autor pokazuje da i “čista energija” ima svoj trošak. Gates posebnu pažnju pridaje ekološkim sustavima kao obrani od klimatske katastrofe ili barem ublažavanja posljedica globalnog zatopljenja, a ne ustručava se ni navesti mnoge zemlje koje neke stvari odlično rade. Tako je posebno naglasio primjer Nigera i pošumljavanja nekad opustošenih područja što je rezultiralo povećanjem prinosa usjeva, povećan je i šumski pokrov što smanjuje temperaturu okolnog područja, a i najopipljiviji rezultat je što žene na tom području ne moraju daleko ići kako bi prikupile drva za ogrjev.

Bill Gates | Author: Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL

Hrvatska, a posebno obalno područje, kao posebno izloženo požarima, svjesna je važnosti pošumljavanja kao obrane od požara. Zagreb je početkom godine, kad se aktiviralo klizište tijekom gradnje u Gornjem Vrapču, imao podsjetnik na važnost šuma kao obrani od erozije tla. A sve to je samo manji dio klimatske katastrofe za koju Bill Gates tvrdi da je možemo izbjeći. Ali tranzicija će biti iznimno zahtjevna i Gates naglašava važnost pravedne raspodjele troškova očuvanja planeta. Teško je od farmera u Šri Lanki očekivati korištenje ekološki prihvatljivoga gnojiva jer time riskira manji prinos, a time i glad vlastite obitelji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.