Life
543 prikaza

Knjiga koja otvara pitanje 'Je li ikad ubojstvo opravdano?'

1/4
Francesco Guidicini/News Syndication/PIXSELL
Oduzeti drugom čovjeku život je grozno djelo, ali Pete Banning bio je apsolutno uvjeren u ispravnost svojih postupaka

Johna Grishama voli južni dio Sjedinjenih Američkih Država. Radnja praktički svakog njegova romana događa se negdje južno od Mason-Dixonove crte razgraničenja. Pa tako i “Prešućena krivnja” u izdanju Znanja. Pete Banning, kao arhetip južnjačkog patrijarha i konzervativca, jedno jutro se probudio s potpunim uvjerenjem da treba ubiti pastora Dextera Bella iz lokalne metodističke župe. “Prihvatio je sumornu stvarnost: kucnuo je trenutak za ubojstvo.” Ta rečenica stoji odmah pri početku prve stranice i odmah stvara određenu averziju prema liku.

 | Author: Znanje Znanje

Tijekom idućih nekoliko stotina stranica Banninga ćemo malo razumjeti. Ipak je on vojnik koji je odradio svoje u Drugom svjetskom ratu i to u neopisivo brutalnom ratu na Filipinima koji je u Europi praktički nespomenut. Japanski vojnici u mnogim stvarima su bili čak i brutalniji od nacističkih, a preživjeli iz njihovih zarobljeničkih logora često govore o iživljavanju nad izgladnjelim i izmorenim savezničkim vojnicima. Pete je bio jedan od njih i sve je to ostavilo neizbrisiv trag na njemu. Odgoj u duboko konzervativnom društvu također je utjecao na njega i počinjemo suosjećati s njim. Kroz mnoštvo rasprava između glavnih likova, dok čak i guverner pokušava uvjeriti Banninga da će ga spasiti od smaknuća samo ako ispriča zašto je ubio omiljnoeg svećenika, Peteov stoicizam i skrivanje istine počinje čak i malo ići na živce. Na posljednjim stranicama trilera John Grisham razjasnio je zašto je Pete ubio svećenika. Čitatelju u tom trenutku može proći kroz glavu misao: “Pa zar zbog toga ubiti?”.

 | Author: Francesco Guidicini/News Syndication/PIXSELL Francesco Guidicini/News Syndication/PIXSELL

Nitko Vas neće osuđivati ako u tom trenutku čak i zamrzite lik Petea Banninga. Ali to je dio čarolije iz pera Johna Grishama. Autora kojeg ne treba posebno predstavljati. Svaki, pa čak i najpovršniji autor pravosudnih trilera sjetit će se i nekoliko filmova snimljenih po njegovim djelima. Od “Slučaja pelikan” do “Odbjegle porote”, Grisham već desetljećima ostvaruje izniman uspjeh svakim idućim trilerom. A i iznimno je politički aktivan u saveznoj državi Mississippi. Dio je upravnog odbora Innocence Projecta koji se bori za oslobađanje krivo osuđenih Amerikanaca koristeći najmodernija dostignuća forenzičke znanosti. Osvajao je brojne nagrade po SAD-u i UK. Spomenimo samo da je inauguralni dobitnik nagrade Harper Lee za pravosudnu fikciju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.