Life
506 prikaza

Komunisti su pratili Majku Terezu - bila je 'zanimljiva' i tajnoj policiji

Majka Tereza
Wikipedia
Tajna policija je htjela aktivnosti Majke Tereze iskoristiti za svoju propagandu

Majka Tereza više je puta osamdesetih godina dolazila u Istočnu Njemačku, a tadašnja komunistička tajna policija Stasi pomno je pratila gdje se kreće i pokušavala ju je iskoristiti za svoju propagandu, piše Deutsche Welle.

Komunistima na vlasti u istočnom Berlinu crkva nije bila zanimljiva, odnosno čak su bili i neprijateljski nastrojeni prema njoj, kao i prema cijelom crkvenom kleru, ali ih je zato jako zanimala njihova slavna gošća - Majka Tereza. Stasi ju je želio medijski iskoristiti, smatrali su je visokom gošćom kojoj treba dati na važnosti. 

U dokumentima Stasija se tako može pročitati da se službenici nisu uspjeli dogovoriti kako bi pisali njezino ime. Tako se u dokumentima nalazi i "Mutter Teresa" i "Mutter Theresa", "Mutter Teresia", ali i "majka Teresa poznata indijska časna sestra Mary Teresa Bojaxhiu".

Istočnonjemačka policija nije imala lagan posao s Majkom Terezom ne samo zato jer je bila časna sestra, nego i zato jer je često svoje planove mijenjala u zadnji trenutak. Dolazila bi dan kasnije ili bi ostajala duže nego što je najavljivala.

Kada je 1986. zapadnoberlinski list Berliner Morgenpost objavio kako će Majka Tereza uskoro doći i u zapadni i u istočni Berlin, to je bilo nešto novo i za Stasi. Uz isječak iz novina je tako u dosje zapisano: "Do sada nije ništa poznato. Glavni odjeli XX i VI obaviješteni." 

Dolazak Majke Tereze je precizno evidentiran: stigla je službenim Mercedesom generalnog konzulata Indije, a DDR je napustila avionom istočnonjemačkog Interfluga i otputovala u Atenu. Isto tako u dokumentima je i redovan nalog graničnoj policiji za "slobodan prijelaz granice bez carinske kontrole".

Najspektakularnija je bila prva posjeta Majke Tereze DDR-u 1980. godine. U zapadnom Berlinu se održavao Skup katoličkih vjernika Njemačke i Majka Tereza je državnom sekretarijatu Istočne Njemačke za crkvena pitanja poslala molbu da 5. lipnja na veliki katolički praznik, posjeti službu u katedrali Svete Hedwige u istočnom Berlinu.

Molba je stigla do ministra za državnu sigurnost, tada vrlo moćnog Ericha Mielkea. On je dao dozvolu Majci Terezi da prijeđe granični prijelaz u ulici Heinrich Heine, iako je strankinja, a policija Stasija se za taj događaj jako dobro pripremila. 

Na misu je htjelo doći tisuće vjernika iz istočnog i zapadnog Berlina. Policija je odabrala 2544 ljudi. Crkva je bila puna, a u njoj čak 115 dodatnih pripadnika Stasija. Cijeli boravak je detaljno sniman kamerama, a u dosjeu je i mnoštvo fotografija. Naravno, tajnu policiju je prije svega zanimalo s kim se Majka Tereza susrela i radi li se o "protudržavnim elementima". 

Zanimljiv je njezin posjet Chemnitzu 1984. Tada se taj grad zvao Karl-Marx-Stadt. Problem je bio što gradonačelniku tog grada, Kurtu Mulleru nitko nije rekao da u grad stiže Majka Tereza. Tek kada je ona već bila tamo, gradonačelnik je poslao paničan dopis državnom sekretaru za vjerska pitanja sa pitanjem - što da radi.

Nalog iz Berlina je bio jasan: 'drugu' gradonačelniku mora biti jasno da je "od najvišeg državnog interesa" da se i gradonačelnik sastane s Majkom Terezom - naravno pred kamerama državne televizije i novinarima. U nalogu je stajalo da "u svakom slučaju mora biti napravljena barema jedna njihova zajednička fotografija, koju će potom državna novinska agencija predstaviti cijelom svijetu".

Ne oklijevajući ni trenutka, gradonačelnik je organizirao primanje u gradskoj vijećnici i poslao poziv Majci Terezi. Ali, umjesto časne sestre, pojavio se samo lokalni svećenik koji je gradonačelniku prenio poruku Majke Tereze da ona, nažalost, ovaj put zaista nema vremena za susret s gradonačelnikom. Gradonačelniku je u tom trenutku postalo jasno da postoji samo jedan način da ispuni zahtjeve iz Berlina. 

S monografijom grada i buketom cvijeća odjurio je u samostan u kojem je boravila Majka Tereza - za njim je išla i ekipa državne televizije. Majka Tereza ga naravno nije mogla odbiti, a istočnonjemački mediji su izvještavali o "srdačnom susretu" gradonačelnika s Majkom Terezom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.