Life
8473 prikaza

“Komunistički NLO”: Ovo je bio raj za crvenu elitu

Buzludzha
1/9
Wikimedia Commons
Gradnju su platili građani – “dobrovoljno” su donirali novac partiji za ovu megalomaniju

Tri sata udaljen od Sofije, u srcu planine Balkan cesta puna rupa vodi do povijesnog spomenika Buzludže. Buzludža je betonska građevina koja se može vidjeti s nekoliko kilometara udaljenosti i nalazi se na jednom od najviših vrhova planine Balkan. Zovu je “komunistički NLO”. Na vrhu tornja Buzludže, visokog 70 metara nalazi se velika crvena zvijezda, simbol komunizma, kao što je Buzludža simbol bugarske i sovjetske komunističke elite.

Buzludzha | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dizajnom izgleda kao NLO, zbog čega je i dobila ‘nadimak’, a iako su po čitavom Balkanu rasuti razni komunistički spomenici, malo je onih koji su toliko intrigantni kao Buzludža, koja od sredine devedesetih privlači ogroman broj avanturista i urbanih istraživača.

Do Buzludže nema javnog prijevoza, odnosno nema nikakvog prijevoza, čak ni onog turističkog, pa posjetitelji moraju sami naći način kako doći do nje.

Buzludža je sagrađena 1981. godine, nakon osam godina gradnje, a izgradnju je naručila tada vladajuća bugarska Komunistička partija. Spomenik je dignut u slavu komunističkog napretka u državi i bio je otvoren za javnost koja ga je mogla doći posjetiti. 

Buzludzha | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
No, da ne bi bilo zabune, gradnju spomenika nije financirala partija, već su obični građani, Bugari “dobrovoljno donirali” dio svoje mjesečne plaće kako bi se Buzludža izgradila, a radnici koji su radili na gradilištu praktički su volontirali, također “dobrovoljno”. Šezdeset umjetnika su nakon izgradnje unutra potrošili 18 mjeseci kako bi uredili interijer crtežima, mozaicima, koridorima i svim ostalim “điđama” koje je partija tražila.

Buzludža je prije svega bila sjedište Komunističke partije, koja je htjela što veći spomenik kako bi se partija prikazala što moćnijom. Unutra su se godinama održavale sjednice, konferencije i razne službene proslave sve do pada Sovjetskog Saveza, te je zatvoren 1989. godine.

Građevina je ostala napuštena i već nakon par godina počela je propadati. Gradnja je koštala današnjih pet milijuna eura, a nakon pada komunizma bugarska vlada nije imala novac niti za renoviranje niti za rušenje Buzludže.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.