Life
1351 prikaza

Kontroverzni apel liječnika: Svijet mora legalizirati droge

Zlouporaba droge
Tomislav Miletic (PIXSELL)

Međunarodna liječnička komisija koju su osnovali "Lancet medical journal" i Sveučilište John Hopkins iz SAD-a, pozvala  je cijeli svijet na dekriminalizaciju svih droga bez iznimke, od lakih do teških. Komisija će izvještaj predati na skoroj raspravi u UN-u o učincima aktualnih metoda borbe protiv ilegalnih droga diljem svijeta. Riječ je o studiji kojom dokazuju da puko policijsko ili čak i vojno nasilje protiv populacije narkomana i lanca sitnih dilera problem s trgovinom teških droga samo čine gorim.

Komisija Lanceta i Johna Hopkinsa navodi mnoštvo argumenata o tome da sadašnje metode nisu uspjele smanjiti zlouporabu droga, da su dovele do eksplozije kriminala, ubojstava, narušavanja ljudskih prava, kao i do širenja hepatitisa C i HIV-a. Dr. Chris Beyrer iz John Hopkins Bloomberg School of Public Health, koji je inače i član komisije, navodi da se sav represivni pristup svodi na pretpostavke o ovisnostima koje uopće nisu znanstveno analizirane.

Komisija će, stoga, od UN-a zatražiti da da podrži dekriminalizaciju svih prekršaja koji se tiču prodaje, korištenja i proizvodnje malih količina droga, kao i izbacivanje vojske iz borbe protiv manjih prekršitelja, dok za veće nasilne skupine koje se bave drogama predviđa čak i snažniji udar policija.

Komisija također traži i da se apsolutno smanje zatvorske kazne za žene koje su uhvaćene u krijumčarenje, odnosno koje narkodileri koriste kao kurire, najobičnije krijumčare. Od UN-a će znanstvenici tražiti i da podupre uvođenje legaliziranog tržišta droga u nacijama članicama UN-a. Komisija je, kaže, svjesna da to neće ići preko noći, ali odnekud se krenuti mora. Express je nedavno pisao upravo o koristima legalizacije droga u pojedinim zemljama Europe u kojima je uvelike zaustavljeno širenje kriminala i bolesti, a povećana stopa liječenja ovisnika.

Jedno od posebno istaknutih mjesta apela stručnjaka jest i traženje da se zaustavi zaprašivanje herbicidima usjeva s poljoprivrednim kulturama iz kojih se proizvode droge.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.