Life
14192 prikaza

Kornati: "Nisu imali šanse, gorjeli su dva puta"

Kornatska tragedija
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Majke, očevi i supruge poginulih vatrogasaca od obljetnice do obljetnice pokušavaju sami posložiti mozaik i doznati što se zbilo na Kornatu

"Što da kažemo?! Nisu imali šanse. Ubačeni su ravno u buktinju. Zbog dima i vrućine izgubili su svijest, a zatim ih je progutala vatra", rekli su šokirani gasitelji koji su pokušali u katastrofalnom požaru prije deset godina spasiti vatrogasce na Kornatima.

Utvrđeno je da je požar buknuo na mjestu nekoliko metara udaljenom od stubišta Karaule

U trenutku kad je planulo tamo su bila devetorica radnika zagrebačkog Ing biroa i trojica radnika NPa Kornati.

Požri u Dalmaciji Split u plamenu Top News VIDEO Ovo su snimke apokalipse u Dalmaciji

Snažno jugo širilo je vatrenu stihiju prema zapadu i sjeveru otoka, a osam kilometara od Karaule i Vrulja, na brdo Veli vrh iznad uvale Šipnate, pred vatreni zid iz helikoptera je iskrcana skupina od 22 vatrogasca.

Murterini i Kornatari čude se što su riskirani životi za spas beskorisne suhe trave, a i kolege poginulih i ozlijeđenih vatrogasaca drže da nije bilo razloga za skakanje u buktinju.

Majke, očevi i supruge poginulih vatrogasaca od obljetnice do obljetnice pokušavaju sami posložiti mozaik i doznati što se zbilo na Kornatu jer ne mogu prihvatiti zaključak službene istrage – da je za stradanje njihovih najmilijih kriv tek prirodni fenomen zvan “eruptivni požar”.

Igor Marinović i Josip Klarić, očevi poginulih Ivana Marinovića i Dine Klarića, uz pomoć 15 vatrogasaca treće smjene JVP Šibenik još jednom su prije nekoliko godina rekonstruirali pojedine etape ekspedicije, stradavanja i spašavanja.

Očevi pokušavaju dokazati da je na mjestu tragedije 30. kolovoza 2007. bio i treći helikopter HV-a, koji bi mogao biti krivac za nesreću. 

Iz njega su, tvrde, snimljene dvije naknadno otkrivene fotografije koje dokazuju da su tijela ozlijeđenih vatrogasaca bila premještana prije spašavanja.

"Vatrogasce treće smjene fotografirali smo na istome mjestu i u istom rasporedu kao što su snimljeni na spornim fotografijama kako bismo dokazali da su one snimljene mnogo ranije od 18.30 sati, kada su helikopterom do njih stigli spasioci. Te su fotografije, naime, snimljene iz trećeg helikoptera, koji nikada nije pregledan i čija posada nikad nije ispitana. Kut pod kojim padaju sjene pokazuje da su snimljene barem dva sata ranije, oko 16.30 sati, kada se navodno ništa nije znalo o nesreći. To, kao i različiti stupnjevi ozljeda vatrogasaca na prijašnjim i nedavno otkrivenim fotografijama, upućuje na zaključak da su naša djeca na Kornatu gorjela dva puta", rekao je tada Igor Marinović.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Zdenko4792 01:51 31.Kolovoz 2017.

    Evo kako prekinuti sve naknadno izmišljene priče: na istom mjestu u istim uvjetima (vjetar) i zapaliti i mjeriti temperature, promatrati strujanje zraka, postaviti lutke. Ništa ne može stradati osim malo suhe trave.