Life
532 prikaza

Krafna dijeta: Ne morate se odricati omiljene hrane

Krafne
Pixabay
Tijekom dijete teško je odoljeti burgeru i slasticama i mnogi tu pokleknu, no postoji i režim prehrane koji omogućuje da jedete što želite - i mršavite

Dijete možda jesu put do tanje linije, ali gotovo uvijek zahtijevaju odricanja od određene vrste hrane, a najčešće se radi o slatkišima što mnogima tako teško pada. Upravo je to i trenutak u kojem mnogi pokleknu i dijetu pošalju kvragu. No, što kad bi postojala dijeta koja bi vam omogućila da i dalje jedete hamburgere, slatkiše ili krafne - a da pritom gubite kilograme? 

Upravo je takva dijeta, koja je dobila naziv "krafna dijeta" zapalila društvene mreže i mnogi su se raspisali o njoj. Službeno ime je  If It Fits Your Macros - IIFYM (Ako to odgovara vašim makronutrijentima). Kod ovog fleksibilnog režima prehrane nije potrebno izbaciti neku grupu hrane nego treba brojati kalorije i zadovoljiti unos makronutrijenata (proteini, masti i ugljikohidrati) koji su potrebni za rast, razvoj i normalnu funkciju tijela. 

Režim prehrane je osmislio američki bodibilder Anthony Collova, koji je na svojoj stranici napisao kako je uz toliko zbunjujućih informacija htio napraviti stranicu na kojoj se promiče plan prehrane koji je lako shvatiti, ali i provesti.

"Nešto što će se temeljiti na znanosti i intuiciji, a ne na nadanju i pretjerivanju", rekao je.

Prije prelaska na IIFYM korisnici moraju unijeti dob, težinu, visinu i dnevni stupanj aktivnosti, a potom će dobiti izračun koliko dnevno moraju potrošiti energije. Također moraju navesti kakav im je cilj, izgubiti masnoće, nabiti mišiće ili ravnomjerno smršaviti. Stranica na kraju izbacuje izračun koliko kalorija dnevno smijete konzumirati. 

No, tu nastaje problem na kojem bi mnogi mogli pokleknuti. Ovdje se ne radi samo o brojanju kalorija, već treba pratiti te makronutrijentske ciljeve, odnosno koliki postotak dnevnog unosa kalorija bi trebao dolaziti iz koje grupe hrane, od masnoća, proteina do ugljikohidrata. Zbog toga bi se ovo moglo smatrati primjerenijim režimom za one koji su već upoznati s osnovama o namirnicama koje konzumiraju ili imaju organiziranu prehranu. Kao pomoć tu mogu uskočiti razne aplikacije.

Iako na prvu zvuči kao da se možeš prežderavati krafnama, stvar nije tako jednostavna. No cijeli plan prehrane se može s vremenom i razraditi, a nakon nekog vremena stvari bi nam ušle u naviku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.