Life
7503 prikaza

Kralj droge: Heroin je švercao u lijesovima mrtvih vojnika

Scena iz filma Američki gangster
1/5
Screenshot Youtube
Na ulici je postao slavan nakon što je 1966. godine ubio zloglasnog trgovca drogom, usred bijelog dana, na cesti prepunoj ljudi

Krajem 60-ih i početkom 70-ih dok je trajao rat u Vijetnamu, američko tržište preplavio je heroin nazvan "Blue Magic". Stigao je u Harlem, preko tajanstvene južnoazijske veze, uništio mnoge živote, a Franka Lucasa katapultirao u zvijezde, i stavio na listu najzloglasnijih kraljeva droge. 

Njegov život prikazan je u poznatom filmu iz 2007. godine redatelja Ridleyja Scotta American Gangster, sa Denzelom Washingtonom u glavnoj ulozi i Russellom Croweom kao tužiteljem koji ga je konačno i uhvatio. 

Grob Zlatka Bagarića FELJTON Life Cajkama gurao pištolj u usta: Pjevaj mamicu ti je***!

Film je to koji je spojio činjenice i fikcije i opisao Lucasa kao odvažnog, kreativnog kriminalca koji je drogu krijumčario u zemlju zahvaljujući svojoj azijskoj vezi, iskoristio ratno stradanje vojnika u Vijetnamu i heroin prebacivao u lijesovima mrtvih vojnika, piše The New York Times.

Bez obzira koliko ta priča bila u potpunosti točno, ali pomalo i izmišljena, priča o 'pravom' životu Franka Lucasa, koji je nedavno preminuo u 88 godini, priča je o ambiciji, velikoj organizaciji i brutalnosti. 

Družio se s Alijem i Dianom Ross

Kako je sam pričao naredio je i izvršio niz ubojstva, podmićivao ljude u Vijetnamu kako bi razvio svoju mrežu dobavljanja heroina, a iskvarenim policajcima plaćao mito oko 200.000 dolara tjedno. Družio se sa Joe Louisom, Muhammadom Alijem, Jamesom Brownom i Dianom Ross, a ogromne količine novca trošio na luksuzni život, automobile, odjeću, nakit i zabavne sadržaje. 

Na vrhuncu svog carstva zarađivao je milijun dolara dnevno, imao ušteđevinu od 52 milijuna dolara na Kajmanskim otocima, a 300 milijuna dolara u heroinu. U njegovom vlasništvu bile su zgrade u Detroitu, ranč u Sjevernoj Karolini, i apartmani u New Yorku, Miamiju, Los Angelesu i Puerto Ricu

Njegovo heroinsko carstvo srušilo se 1975. godine nakon što je uhićen u svom domu u New Jerseyju gdje su mu pronašli 584.000 dolara u gotovini. Osuđen je po nekoliko optužbi na 70 godina zatvora.  Odslužio je sedam godina, jer je tužiteljima ponudio informacije koje su dovele do osuda niza korumpiranih službenika. 

Imao je četiri kćeri, Francine Lucas-Sinclair i Ruby, Betty i Candace Lucas, te dva sina Franka Jr. i Tonyja Waltersa. Puno unuka, dvije sestre, i tri brata. Njegova supruga Julie i još jedan sin Ray, umrli su prije njega. Richard M. Roberts koji je vodio proces protiv njega u New Jerseyu sprijateljio se s Lucasom, no bez iluzija o tome kakav je čovjek bio. 

Damir Džeba Damir Džeba Life Razbjesnio Tuđmana: Na kokainu 'orao' maćuhice ispred HNK

"Istina je da je Frank Lucas najvjerojatnije uništio puno više crnačkih života nego što je to Ku Klux Klan ikad mogao pomisliti", rekao je. 

Lucas je rođen 9. rujna 1930. godine u La Grangeu. Nije imao gotovo nikakvu formalnu edukaciju, a kao klinac pljačkao je pijance u gradu. Sa 15 godina napao je čovjeka, ukrao mu 400 dolara i pobjegao u New York. Ubrzo je kockao i prodavao drogu u Harlemu, da bi nešto kasnije njegovi zločini prerasli u oružane pljačke. 

Na ulici je postao slavan nakon što je 1966. godine ubio zloglasnog trgovca drogom, usred bijelog dana, na cesti prepunoj ljudi. Sam je priznao da je to napravio, 2000. godine, što je i scena koja se može vidjeti u filmu. Nikada mu se nije sudilo za taj zločin, a kasnije ga je negirao. 

Lijesovi su imali lažno dno za heroin

Nakon toga zapao je za oko Ellsworthu Johnsonu, koji je postao njegov mentor. Nakon njegove smrti 1968. godine, razvio je svoje unosno kriminalno carstvo. U pokušaju da razbije mafijaški monopol nad opskrbom heroinom, koji se prodavao u Harlemu i Newarku, odletio je na Tajland i susreo se sa Leslie Atkinsonom Ikeom, koji je bio u braku s jednom njegovom rođakinjom. Kaže kako mu je Atkinson, koji je vodio jedan bar u Bangkoku i prodavao drogu Afroameričkim vojnicima, pristao pomoći. 

U "zlatnom trokutu" na granici Tajlanda, Burme i Laosa, postigli su dogovor sa Luchai Rubiwatom koji je uzgajao mak, i od opijuma proizvodio čisti heroin. Kupio je tada 132 kilograma, po cijeni od 4300 dolara po kilogramu. U Harlemu je mafija naplaćivala 50.000 dolara po kilogramu, koji bi se na ulici prodavao za 300.000 dolara. 

Osobni dokumenti Veselina Marinova Feljton Life "Muslimane sam masakrirao batinama, bio sam lud..."

Prerušen u vojnika, Lucas kaže, organizirao je mrežu podmićivanja vojnika koji su heroin dopremili u zračnu bazu u Vijetnamu, od kuda su tijela u ljesovima putovala kući. Unajmio je stolara koji je napravio lijesove sa lažnim dnom u kojem su skrivali heroin. 

Atkinson je kasnije osporavao njegove tvrdnje, a heroin se, kako kaže, prebacivao u namještaju od tikovine u operaciji koju je on kontrolirao. Ron Chepesiuk, autor knjige Superfly: The True Untold Story of Frank Lucas, the American Gangster iz 2007. godine, tvrdio je kako je Atkinson bio ta veza, a ne Lucas. Citirao je izjave istražitelja i tvrdio kako su mnoge izjave Lucasa zapravo lažne. 

Među najupečatljivijim dijelovima filma je i onaj kako se ta droga krijumčarila u lijesovima koji su dolazili u vojne baze diljem SAD-a, gdje su suradnici uzimali heroin i prebacivali ga u Harlem. Nakon toga se droga od 98 posto čistoće smanjivala na 10 ili 12 posto, dvostruke jačine ostalih brendova na ulicama. 

Njegov heroin Blue Magic primarno se prodavao na zapadnoj 116. ulici, između sedme i osme avenije, na području koje je tako postalo otvoreni supermarket za droge. 

Uhićen je 28. siječnja 1975. godine, i unatoč ubojstvu dvoje svjedoka koji su svjedočili protiv njega pred porotom, osuđen je na zatvor iz kojeg je zbog suradnje u drugim istragama pušten 1982. godine. Ponovno je osuđen po novim optužbama vezanima uz drogu 1984. godine, a u zatvoru ostao do 1991. godine. 

Scena iz serije Narcos Guadalajara Life Najopakiji narkobos: Danima agentu bušio rupe u glavi

Država je njegovu imovinu zaplijenila 70-ih a godinama je živio anonimnim životom kroz program zaštite svjedoka. Surađivao je na filmu American Gangster, i napisao autobiografiju Original Gangster, objavljenu 2010. godine. 

Posljednje godine života proveo je u Newarku prikovan za kolica, pokajao se zbog svojih zločina, i pomogao svojoj kćeri u radu sa organizacijom koja je pomagala djeci čiji su roditelji u zatvoru. Svoju je knjigu posvetio obitelji i "svoj djeci koja će ju pročitati", a obećao je kako će zaradu od prodaje iskoristiti da bi promovirao edukaciju. 

"Molim vas učite na mojim pogreškama. Ostanite u školama, završite srednju školu i dođite do najveće razine obrazovanja koju možete dobiti. To je pravi put u životu", poručio je. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.