Life
4871 prikaza

Kralj droge je mislio da je siguran, ali otkrila ga krtica

El Chapo, izručenje SAD-u 19. 01. 2017.
ice.gov/ public domain
Narkobos je mislio da ima neprobojan sustav komunikacije, i imao je, a onda se pojavio jedan IT-jevac

Prikriveni FBI-ev agent susreo je u veljači 2010. u hotelu na Manhattanu kolumbijskog informatičkog stručnjaka koji je upravio bio pod vrlo osjetljivom istragom. IT stručnjak Cristian Rodrigez upravo je razvio izvanrednu stvar, šifrirani komunikacijski sustav za Joaquina Guzmana Loeru, meksičkog narkobosa poznatog kao El Chapo. Predstavljajući se kao ruski mafijaš, FBI-ev agent rekao je Rodrigezu da bi njemu trebao isti takav sustav za komunikaciju.

Rekao je da traži način za komuniciranje sa svojim ljudima, a da bude siguran da ga pripadnici zakona ne mogu prisluškivati. Tako je počela tajna operacija kojom je u nešto malo više od jedne godine FBI ušao u trag Guzmanovoj tajnoj mreži i snimio oko 200 telefonskih poziva u kojima je on, Guzman, razgovarao sa svojim podređenima, planirao višetonske isporuke droge, pa čak dogovarao protuzakonite isplate meksičkim državnim službenicima.

Juan Carlos Ramirez Abadia FACE OFF Top News Opaki narkoboss unakazio se da ga ne prepoznaju

Sati Guzmanovih otvorenih razgovora o najdubljim detaljima njegovog carstva nisu samo najgori dokaz protiv njega, predočen do sada na suđenju protiv njega u New Yorku, nego su i jedno od najiscrpnijih prisluškivanja nekog kriminalca još otkako su mafijaškog šefa Johna Gottija tajno snimali u Ravenite Social Club. Postojanje ovog plana i nekoliko telefonskih poziva, po prvi su put otkriveni u utorak kada je Stephen Marston, FBI-ev agent koji je sudjelovao u operaciji, svjedočio protiv Guzmana na sudu.

Tijekom cijelog dana svjedočenja, on je kazao pred porotom da je ključni korak u operaciji bio kad su regrutirali Rodrigeza da radi za njih. Rodrigez je postupio hrabro, ugrozio je vlastiti život kad je 2011. FBI-u predao ključeve svog kriptiranog sustava, nakon što je svoje servere preselio iz Kanade u Nizozemsku, a za što je rekao šefu kartela da je rutinski ugrade.

Od početka suđenja u studenome na Federalnom sudu distrikta u Brooklynu optužba je predstavljala više ili manje tipične dokaze: fotografije osmatranja, dokumente o poslovima oko droge i svjedočenja Guzmanovih bivših podređenih, dobavljača i distributera. Urota kojom su upali u komunikaciju kartela, bila je prvi put da su tužitelji otkrili da su se koristili i ovakvom high-tech metodom tajnog praćenja. Pozivi su bili razorni.

El Chapova jazbina | Author: Screenshot Screenshot

U seriji poziva iz travnja 2011. Guzman je jednog od svojih ljudi, Orsa Ivana Gasteluma Cruza, odgovarao od borbe protiv meksičke policije.

"Nemoj naganjati pajkane. Oni nam pomažu", opominjao ga je.

Nekoliko minuta poslije, kada se Cruz, poznat i kao Cholo Ivan, potužio da bi ga policajci trebali poštovati i "biti pristojni", Guzman ga je pokušao utješiti.

"Već si ih jednom potukao. Oni bi te sada trebali slušati... Postupaj s njima opušteno", kazao je.

"Pa, vi ste nas učili da budemo poput vukova", odgovorio mu je Cruz.

U drugoj seriji poziva Guzman razgovara o tome da pošalje operativca kartela nadimka Gato da podmiti novog zapovjednika u federalnoj policiji.

"Prima li on mjesečne isplate", pitao ga je veliki narkobos.

"Da, prima mjesečne isplate", kazao mu je Gato.

A onda, u jednom zaprepašćujućem trenutku, Gato predaje telefon samom zapovjedniku. Na snimci se čuje da Guzman tom čovjeku govori da je Gato "iz tvrtke" i moli zapovjednika da se "pobrine za njega".

"Što god možemo učiniti za vas, možete računati na nas", kazao mu je Guzman.

Zapovjednik mu je odgovorio: "Ovdje imate prijatelja."

Porota je ranije već čula nekoliko presretnutih razgovora, iako nije znala odakle potječu i kako su snimljeni. Prošlog mjeseca tužitelja je pustio snimku razgovora u kojem se čuje kako Guzman pregovara o šest tona kokaina s predstavnikom ljevičarske gerilske skupine iz Kolumbije. Na snimci se Guzman cjenka oko cijene i inzistira da pošalje "tehničara" koji će provjeriti kvalitetu proizvoda prije nego što gerilcima pošalje inicijalnu isplatu od 50.000 dolara.

El Chapo, izručenje SAD-u 19. 01. 2017. NA ZADATKU Style El Chapova jazbina: Droga, oružje i - banane

Jedan od Guzmanovih kolumbijskih dobavljača Jorge Cifuentes, koji je narkobosa upoznao s IT stručnjakom, svjedočio je prošlog mjeseca da je Rodrigez obećao osmisliti sigurnu komunikaciju za cijelo vodstvo kartela. Njegov je sustav radio preko VoiP-a, protokola za kojega je Marston rekao da je dostupan bio samo onima iz mreže. Cifuentes je kazao da se Guzman mogao priključiti preko Wi-Fi-ja čak i iz svojih skrovišta u planinama Sierra Madre.

El Chapo | Author: HENRY ROMERO/REUTERS/PIXSELL HENRY ROMERO/REUTERS/PIXSELL

No, agenti FBI-a bili su u stanju prisluškivati razgovore samo nekoliko dana nakon što je sve to organizirano. Od travnja 2011. do siječnja 2012. američke vlasti presrele su ukupno 1500 razgovora, sve uz pomoć kolega iz Nizozemske. Oni za koje se vjerovalo da pripadaju Guzmanu, potvrđeni su, rekao je Marston poroti, tako što se visoki, nazalni glas sa snimki uspoređivao sa snimkom narkobosa iz video-intervjua za Rolling Stone iz listopada 2015.

To što je u tajnosti radio oko dvije godine, navodno je Rodrigeza skupo koštalo. Prošlog tjedna tužitelji su opisali da je svjedok, vjerojatno Rodrigez, 2013. pretrpio "živčani slom" uslijed stresa što radi za Guzmana. Postojao je i drugi razlog za njegov mentalni raspad, istaknuli su tužitelji. Nakon što je prestao raditi za Guzmana, kartel je "pokušavao locirati" svjedoka, zbog sumnje da surađuje s američkim federalnim agentima.

Članak je u cijelosti prenesen sa The New York Timesa

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.