Life
4353 prikaza

El Mencho - šef najkrvoločnijeg narko kartela na svijetu

Narko kartel de Jalisco Nueva Generación
YouTube screenshot
Dok policija slavi ponovno uhićenje El Chapa, jedan puno gori igrač zauzima njegovo mjesto

Toplog svibanjskog dana prošle godine, članovi rastućeg meskičkog narko sindikata krenuli su u napad. Blokirali su više od 30 cesta, te su usred bijela dana palili bankomate i banke u Guadalajari. Kad je vojska krenula na njih, članovi kartela su oborili njihov helikopter i zatim smaknuli vojnike koji su se nalazili unutra. Bio je to drzak i zastrašujući prikaz moći.

"Zavladala je panika. Nitko nije znao što će se sljedeće dogoditi", kaže Pedro Guerrero Haro, forenzički istražitelj koji je na kraju morao razvrstati sav taj nered. 

Dok ovih dana vlasti slave ponovno uhićenje narko bossa Joaquina Guzmana Loera, poznatijeg kao El Chapo, stručnjaci napominju da je na slobodi jedna još opasnija figura, koja nije dosad uhićena, ali za koju se vjeruje da je organizirala krvavu opsadu u Guadalajari. Riječ je o Nemesiu Osegueri Cervantesu - ili tek - El Menchou.

Tijekom proteklih nekoliko godina, on se uspeo do zapovjedničkih razina narko kartela, te je polako ali sigurno preuzeo snagu koju je nekoć imao El Chapo. Kartel kojim on upravlja odlučio se domoći moći na bilo koji mogući način, uključujući i korištenjem, ako se pojavi potreba za tim, raketnih bacača.

"On je trenutačno na vrhu svih kriminalaca u Meksiku", izjavio je Tristan Reed, meksički sigurnosni analitičar.

Danas je potrebna određena briljantnost kako biste se uzdigli u zaraćenom svijetu droge, u kojem se narko mreže bore na sve brutalnije načine. Iako su federalci postigli određene uspjehe posljednjih godina, pogotovo u sagi s El Chapom, čak i njihove pobjede su imale loše strane, jer se u svakoj od njihovih pobjeda otvorio novi prostor za preuzimanje moći, kojeg bi preuzele nove narko snage.  

Borba od najmanjih do najvećih

Manji karteli su se tako počeli boriti za preuzimanje nadmoći, te su pritom stvorili užas na ulicama Meksika, za koje su se borili. 

Uz to, povećala se želja za pobjedom kako se raširila opskrba drogom od SAD-a do Kine i Europe.

A sav taj kaos pogodovao je El Menchu, koji se poput lisice, polako ali sigurno, prilagodio novonastaloj situaciji i kretao u kojem god smjeru bilo potrebno. Tako je mijenjao saveznike i prebacivao se s metha na heroin, bez da ga je itko primijetio. 

Iako nije pretjerano poznat javnosti izvan Meksika, El Mencho i njegov Cártel de Jalisco Nueva Generación proširili su svoje područje djelovanja od obale do obale, te su postali najrasprostranjeniji od svih meksičkih "opskrbljivača".

Kao poslovni čovjek s vojnim, analitičkim umom, El Mencho se usredotočio na zatezivanje i produljivanje svojeg lanca trgovine, te na uništenje suparnika ili bilo koga drugoga tko bi mu mogao stati na kraj.

Inače, kruže glasine da je on bivši policajac, a Ministarstvo financija SAD-a, koje mu je zamrzlo imovinu u travnju prošle godine, tvrdi da je bio u zatvori u Americi zbog urote za distribuciju heroina.

Osim toga, uspijevao se kloniti s radara vlasti, za razliku od svojeg 24-godišnjeg sina El Menchita, koji je dosad uhićen već tri puta. No čak i oni koji su ga detaljnije proučavali, ne mogu se suglasiti oko njegovog imena, što dovoljno govori o  njegovoj tajnovitosti i uspješnom prikrivanju.

Rascjepkana vlada pogodovala kartelima

Premda meksički karteli postoje već dugi niz godina, posljednjih 15 godina je u sklopu njih zabilježen veliki pomak u ravnoteži moći.

Kad je Meksiko imao politički sustav u kojem je vladala jedna stranka, i vlada se lakše nosila s kartelima, no danas - kad je vlast rascjepkana na više stranaka - i karteli bujaju u različitim regijama i s različitim razinama snage. Sad karteli kao da postavljaju svoje uvjete. 

Ubojstvima karteli pokušavaju zastrašiti lokalne vlasti (i uspijevaju u tome), te ljude tjeraju da im se podrede. Između 2006. i 2012. godine u Meksiku je ubijeno oko 60.000 ljudi, a El Mencho radi punom parom kako bi povećao tu brojku, piše Ozy.

Njegovi su ljudi ubili 15 policajaca u Jaliscu, a i na YouTubeu se mogu naći užasne snimke mučenja i smaknuća kojima se ponosi CJNG. Jedan video, koji je nedavno uklonjen, prikazivao je oca i njegovog sina koji su bili oblijepljeni s eksplozivom. Prvo su detonirali sina, kako bi tata mogao gledati, a zatim i njega.

Ako suradnici ne plate porez, dobivaju granate kroz ulazna vrata.

No grozno su prošli i članovi suparničke bande - Los Zetas, njih 35, kojima su uklonjene uši i udovi, da bi na kraju njihova unakažena tijela bila bačena na autocestu usred najveće gužve.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.