Life
33903 prikaza

Kralj i njegov suprug: Gay povijest kraljevske obitelji

Kraljevska obitelj
1/4
DPA/PIXSELL
Povijest britanske krune govori o nekoliko vladara koji su bili u ljubavnim odnosima s istim spolom, a to je uvijek izazivalo velike potrese na dvoru

Vjenčanje nekog člana britanske kraljevske obitelji uvijek privlači medijsku pozornost, no kad je u pitanju Ivar Mountbatten, njegovo vjenčanje ima posebnu važnost.

Rođak, odnosno treći bratić kraljice Elizabete II, svoj će svadbeni ples zaplesati s Jamesom Coyleom, direktorom kabinskog osoblja u jednoj avio-kompaniji. Ljubav između dvojice muškaraca rodila se u švicarskom zimovalištu Verbier, pa je Ivar, nakon 17 godina, 2011.  razvrgnuo brak s 52-godišnjom suprugom Penelope Anne Vere Thompson, s kojom ima troje djece.

Bit će to prvi istospolni brak u britanskoj kraljevskoj obitelji, pa iako će svadba biti mala, za uski krug prijatelja i obitelji, ona je iznimno velika i važna na simboličkoj razini, piše The Washington Post.  

Ivarova supruga Penny čak je rekla da će svog bivšeg supruga dovesti pred matičara.

Ne može se reći da kraljevska obitelji ne ide u korak s vremenom.

"Sve to, iako je riječ o proširenoj kraljevskoj obitelji, govori da su dali prešutno odobrenje istospolnim bračnim zajednicama. Ovaj brak daje širu percepciju kraljevske obitelji koja potiče prihvaćanje različitosti“, kaže Carolyn Harris, povjesničarka i autorica knjige  "Podizanje plemena: 1000 godina kraljevskog roditeljstva".

Međutim, teško da je ovo prvi istospolni brak, odnosno veza u dugoj povijesti britanske kraljevske obitelji. Povjesničari kažu doduše, da nisu svi i uvijek mogli otvoreno biti u istospolnim vezama, jer bi to izazvalo intenzivne političke drame i osude unutar obitelji.

Edward II, koji je vladao od 1307. do 1327. godine, jedan je od manje proslavljenih kraljeva Engleske. Između ostalog i zato što ga se pamti po sukobima s njegovim barunima, neuspjeloj invaziji Škotske 1314. godine, gladi, pa još sukoba s barunima, i napadima političkog suparnika koji ga je doveo do toga da ga je morao zamijeniti njegov sin Edward III. I mnogi od najkontroverznijih aspekata njegove vladavine - i bijesa njegovih baruna - potječu iz njegovih odnosa s dvojicom muškaraca: Piers Gavestonom i, kasnije s Hughom Despenserom.

Gay Pride Opasan software Znanost Skandal: Napravili algoritam koji prepoznaje gayeve

Edward je imao 16 godina kad je susreo Gavestona koji se pridružio kraljevskom kućanstvu.

"Vrlo je očito iz Edwardovog ponašanja da je bio opsjednut Gavestonom", rekla je Kathryn Warner, autorica knjige "Edward II: Nekonvencionalni kralj". Jednom kad je postao kralj, Edward II je dao svom miljeniku titulu grofa od Cornwalla iako je do tad u hijerarhiji bio vrlo nisko rangiran. Titule grofa obično su bile rezervirane za članove kraljevske obitelji. Obasipao ga je tada i darovima – posjedom, titulom i novcem, kako piše Warner.

Zbog toga se i sukobio sa svojim barunima koji su smatrali da je otišao predaleko u pažnji prema Gavestonu.

Kralj Edward III | Author: Wikipedia Wikipedia
Gavestona su pak mnogo puta progonili s dvora zbog odnosa s Edwardom II, iako ga je kralj uvijek uspio vratiti. Najzad, kad je  ubijen, Edward je za njega plaćao mise zadušnice i potrošio mnogo novaca za uređenje njegovog groba

Nekoliko godina nakon ubojstva, Edward je postao blizak s pomoćnikom Hugom Despenserom. Koliko blizak? Walker je pronašla jedan zapis u opatiji u Devonu iz 1326. godine, u kojem odnos između Edwarda i Despensera opisuju kao "kralj i njegov muž", dok je drugi kroničar napomenuo da je Despenser "začarao Edwardovo srce".

Spekulacija da su odnosi Edwarda II s dvojicom muškaraca potaknula je predstava Christophera Marlowa iz 16. stoljeća - "Edward II". U njoj su Edward i Gaveston prikazani kao homoseksualci.

A very English Scandal Feljton Kultura "Ovu državu može voditi zla kuja, ali ne i peder"

James VI, koji je vladao Škotskom, a kasnije Engleskom i Irskom sve do svoje smrti 1625., privukao je sličan interes povjesničara zbog muškaraca koji su mu bili 'favoriti'. Pojam se koristio za savjetnike i uski krug društva oko njega i koji su imali poseban tretman kod monarha. Iako se James oženio za princezu Anne od Danske i imao s njom djecu, odavno se vjeruje da je James imao romantične odnose s trojicom muškaraca: Esmé Stewartom, Robertom Carrom i Georgeom Villiersom, knezom od Buckinghama.

Prepiska između Jamesa i njegovih muških favorita ostala je sačuvana, a David M Bergeron iznosi u knjizi: "Kralj James i pismo homoerotskih želja" iznosi takvu teoriju.

„Inskripcija koja se može iščitati između redova, odiše požudom.“

Kralj James VI | Author: Wikipedia Wikipedia
James je imao 13 godina kada je upoznao 37-godišnjeg Stewarta, a njihov odnos zabrinuo je dvor:

"Kralj je potpuno zaveden… i s njim je u takvoj ljubavi, čak otvoreno, pred očima ljudi, često će ga rukama uhvatiti oko vrata i poljubiti ga ", napisao je jedan kraljevski informator o njihovoj vezi. James je promaknuo Stewarta, a na kraju ga je proglasio vojvodom od Lennoxa. James je naposljetku bio primoran udaljiti Stewarta s dvora, što je kraljevom ljubavniku stvorilo velike patnje.

 "Želim radije umrijeti umjesto živjeti, bojeći se da je to bila prilika da mi kažeš kako me više ne voliš", napisao je Stewart Jamesu.

Ali najpoznatiji Jamesov favorit bio je Villiers. James ga je upoznao u kasnim četrdesetima, a nekoliko godina kasnije ga je promaknuo u kneza od Buckinghama, što je bio zapanjujući uspon za nekoga njegovog ranga. Bergeron bilježi duboko srdačna pisma koja su izmjenjivali.

U pismu iz 1623. godine James izravno govori o "braku" i poziva Villiersa svojom suprugom:

"Ne osjećam se ispunjenim ako vam ne pošaljem ovaj dar, moleći Boga da bih mogao imati radostan i ugodan sastanak s vama i da bismo ovog  Božića  mogli sklopiti novi brak koji bi se sačuvao zauvijek. Želim živjeti samo na ovom svijetu zbog vas, i radije bih živio bilo gdje na svijetu s vama, nego li živjeti žalostan život udovice bez vas. I neka vas Bog blagoslovi, moje slatko dijete i suprugo, i dajte da vam uvijek budem utjeha poput dragog oca i supruga."

Petar Iljič Čajkovski Ruska cenzura Life Tajna pisma otkrila: Slavni kompozitor bio je gay

Nedavno je otkriven izgubljeni portret Buckinghama, rad flamanskog umjetnika Petera Paula Rubensa koji prikazuje upečatljivog i elegantnog čovjeka. Kad se 2008. godine obnavljala dvorana Apethorpe, u kojoj su se prvi put susreli , a kasnije i provodili vrijeme James i Villiers, otkrila je tajni prolaz koji je povezivao njihove spavaće sobe.

Kraljica Anne također je privukla pažnju na svoju seksualnu orijentaciju. Vladala je od 1702-1714. Njezine brojne trudnoće, od kojih je većina završila pobačajem ili mrtvorođenim djetetom, ukazuje na zdrav odnos s mužem  Georgeom Danske.

Ipak, "imala je vrlo intenzivna i bliska prijateljstva sa ženama u svom kućanstvu", govori Harris.

Najznačajnija je njezina veza sa Sarah Churchill, vojvotkinjom od Marlborougha, koja je imala veliki utjecaj na sve Anneine odluke. Bila je utjecajna figura poznata po tome što je Anne davala mudre savjete i parirala vješto moćnim muškim suvremenicima.

Bez obzira je li intenzivno prijateljstvo kraljice Anne i Sarah Churchill bilo nešto više, neće se nikad sigurno saznati:

"Lezbijstvo je svojom neprovjerenom prirodom velika tema za povijesna istraživanja i obratno, najbolja tema za političku klevetu", piše Ophelia Field u svojoj knjizi "Sarah Churchill: vojvotkinja Marlborough: The Queen's Favorite".

 | Author:
No, Field također primjećuje da je prilikom istraživanja pisama koja su izmjenjivale dvije žene, „važno razumjeti da je njihovo prijateljstvo nešto što obuhvaća ono što bismo danas klasificirali kao romantični ili erotski osjećaj“.

Fields piše u knjizi "The Queen's Favorite":

"Bez Sarah pored sebe, kad se Anne preselila u ljetnikovac, požalila se na usamljenost i dosadu:" Moram vam reći da nisam kao što ste me ostavili. , , Dugo želim biti s vama i nemoguće vam je povjerovati koliko vas volim, iako poznajete moje srce. "

 Većina komentatora sugerira da je hiperbola u Anneinim pismima njezinoj prijateljici bila samo stilska. Zapravo, neodoljiv je dojam, a nije ni pretjeran, da je Anne potisnula ono što je doista htjela reći."

Njihova se veza pogoršala dijelom zbog Anneinog skore bliskosti s drugom ženom, Churchillovom rođakinjom Abigail Masham. Churchillova je postala tako bijesna da je počela insinuirati kao je Annein odnos s Masham zlokoban.

Drama koja se odvijala između tri žene tema je nadolazećeg filma "The Favorite", u kojem će nastupiti Rachel Weisz, Emma Stone i Olivia Colman.

Kraljevska obitelj Spletkaroši Life Insajder otkrio crnu stranu kraljevske obitelji

Iako postoji mnogo dokaza da su kraljevske glave imale istospolne odnose s njihovim favoritima ili drugim pojedincima, Harris upozorava da je ljubomora ili frustracija favoritima često sama po sebi bila razlogom za glasine:

 "Ako je kraljevski miljenik, bez obzira na razinu odnosa, na bilo koji način ometao društvenu ili političku hijerarhiju, onda je smatran problemom, bez obzira što se dogodilo iza zatvorenih vrata", rekla je.

Harris je također istaknula da je bilo teško preuzeti definicije spolne orijentacije 21. stoljeća i primijeniti ih na prošle vladare.

"Kad gledamo povijesne figure, možda su i imali istospolne odnose, ali ne možemo generalno govorilo o njihovoj seksualnoj orijentaciji. Povijesne osobe često su imale različite poglede na te odnose nego što ih danas doživljavamo.“

No, priznala je da preispitivanje života i takvih ljubavnih odnosa, stvara moćnu, humanizirajuću vezu između našeg suvremenog društva i likova iz prošlosti. To pokazuje "da su se ljudi bavili istim pitanjima kojima se bavimo i danas", rekla je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.