Top News
5819 prikaza

Papa gay muškarcu: "Bogu ne smeta što si homoseksualac"

Juan Carlos Cruz
REUTERS
Papa Franjo ne dijeli stav konzervativaca da je biti homoseksualac stvar izbora

Čileanski svećenik Fernando Karadima u svoje žrtve ubraja i Juana Carlosa Cruza, danas odraslog muškarca koji je na svojoj koži iskusio horore pedofilije u redovima Crkve.

Upravo je Cruza papa Franjo primio na privatnu audijenciju, a on je za španjolsku novinu El País rekao da mu je papa rekao kako "nije važno što si homoseksualac, takvim te učinio Bog, i meni to ne smeta, volim te takvoga, a ti trebaš biti sretan s onime što jesi"

Revolucionarni je to stav poglavara crkve prema pripadnicima seksualnih manjina. Ovo je također prvi puta da se izriče stav da je homoseksualna osoba takva jer ju je takvu stvorio Bog, a ne da je to osobni (ujedno i reverzibilni) odabir tog čovjeka.

Papa Franjo PROBLEMI Top News Svađa: Zašto Papa ne želi posjetiti rodnu Argentinu

Cruzova je seksualnost, kaže Guardian, postala tema jer su mu neki biskupi u Latinskoj Americi poručili da "nema on što govoriti o zlostavljanju kad je i sam perverzan". Vatikan je Karadimu 2011. proglasio krivim radi seksualnog zlostavljanja.

Katolička Crkva uči kako je svaki seksualni odnos van heteroseksualnog braka - grijeh. No Franjo je na pitanje "postoji li gay lobi u Vatikanu" odgovorio kako "tko je on da sudi", a evidentno je da se papa ne slaže s nekim konzervativcima da je biti homoseksualac ili lezbijka stvar osobnog odabira.

Franjo je u Buenos Airesu bio i savjetnik gay katolicima, i iako ovo vjerojatno, barem za sada, neće formalno promijeniti stav Crkve prema pitanju, svakako pokazuje da je promjena moguća.

Papa Franjo POVIJESNA ULOGA Life Papa Franjo: Pamtit će ga ili kao heroja ili kao heretika

"Mislim da je jako važno pokazat da postoji način da se da podrška i afirmacija gay katolicima, kojih ima mnogo", kaže Christopher Lambert iz progresivne katoličke novine The Tablet.

Jezuit iz New Yorka James Martin koji se trudi integrirati lezbijke i homoseksualce postao je prije mjesec dana savjetnik Vatikanske službe za komunikaciju.

U svojoj knjizi "Building a Bridge" pozvao je na prestanak diskriminacije u Crkvi na temelju seksualne orijentacije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Prom Jedan
    Prom_Jedan 09:43 21.Svibanj 2018.

    Zašto bi mu smetala njegova vlastita kreacija 👍

  • jluci82 22:14 20.Svibanj 2018.

    Npr,"bog" je "stvorio" i Hitlera,a ako je tako svemoguć dopustio da milijuni u mukama umru zbog njegove doktrine onda je jako jako zao-meni ne treba,jer zatupljuje.Da postoji trebao bi klečati pred žrtvama holokausta i moliti za oprost.Bog treba i kukavicama ... prikaži još! ,jer garantira život vječni.Svaka religija je u suštini jako unosan biznis.

  • Oly 21:58 20.Svibanj 2018.

    To nije istina. Jel to znači da stvara i pedofile, ubojice, pljačkaše.... Koja je svrha slobode i nemjesanja u naš slobodni odabir, a u tome se očituje Njegova ljubav prema nama. Svi smo Božja stvorenja ali nismo svi Božja djeca. ... prikaži još!jeca. Uostalom zašto je prvo stvorio muško i žensko ili nekomu tu prestaje biti zanimljiva Biblija?!