Life
772 prikaza

Krijumčari kljova: Bogati su kao Pablo Escobar

Sjeverni bijeli nosorog
Reuters/Pixsell
Trgovina ljudima i narkoticima prva je stvar koja ljudima padne na pamet kada pomisle na krijumčarenje nekim stvarima, ali trgovina ugroženim životinjama donosi sve veću zaradu

23 milijarde dolara svake godine okrene se u trgovini divljim životinjama. Četvrto je to najskuplje ilegalno tržište, nakon trgovine narkoticima, ljudima i oružjem. I dok postoje organizirane policijske i obavještajne skupine zadužene za hvatanje krijumčara i drogama i ljudima i oružjem, za trgovinu životinjama zadužena je tek poneka nevladina organizacija

182 države potpisale su Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama, ali još uvijek ne postoji organizacija s nekim konkretnim zakonskim ovlastima kako bi krijumčarima stala na kraj.

Vixay Keosavang | Author: eia-international.org eia-international.org

Rezultat toga je da mnoge slavne životinje polako ali sigurno idu u uništenje. Primjerice, u posljednja četiri desetljeća ubijeno je 95% svih nosoroga na svijetu i ostalo ih je samo 30.000 u divljini. Svake godine oko tisuću nosoroga je ubijeno i već šestu godinu za redom ta brojka raste, piše Guardian

Slonovi su prošli još gore. Samo prošle godine ubijeno je 20.000 slonova kako bi im odrezali kljove.

Nisu samo velike životinje ugrožene, već i male vrste nalaze se na meti krijumčara. Dosta neobični mravojedi pod nazivom pangolini često se krijumčare zato što u nekim kulturama postoji vjerovanje da krljušti pangolina pomažu majkama pri dojenju.

Međunarodna pažnja bila je usmjerena na Vixaya Keosavanaga, čovjeka iz Laosa, za kojeg se pretpostavlja da je bio najveći trgovac životnjama. Neki su ga nazvali i Pablo Escobar krijumčara životinjama. Nova istraga pokazala je da se Vixay polako odmiče od takve trgovine, a prijelomna točka bila je 2014. godine kada je SAD raspisao nagradu od milijun dolara za informacije koje će dovesti do njegovog hvatanja. 

Krijumčari nikad neće propustiti dobru priliku za zaradu pa su već isplivali neki novi Escobari. Braća Bach, Mai i Van Limh, preuzeli su najveći dio trgovine životinjama i životinjskim proizvodima po jugoistočnoj Aziji.

Braća su dobro poznata zbog krijumčarenja, ali njihove kompanije drže i velike dijelove lokalnog poljoprivrednog tržišta, a dobro posluju i građevinski dijelovi obiteljskog biznisa.

Dijagram krijumčarenja | Author: Screenshot/Guardian Screenshot/Guardian

Posluju u Tajlandu, na samoj granici s Laosom i tristotinjak kilometara su udaljeni od Vijetnama. To znači da kljove slonova ubijenih u Africi preko Tajlanda, i braće Bach, odlaze na bogata tržišta Kine i Vijetnama.

Na ilegalnom tržištu vrijednom desetke milijardi dolara, braća Bach neprikosnoveni su vladari trgovine i životinjama i preparatima izrađenim od ugroženih životinja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.