Life
4884 prikaza

Crno tržište: Ovdje su puške jeftinije od pametnih telefona

Pakistan
YouTube screenshot
Cijene oružja na crnom tržištu su niske, a u SAD-u ga možete kupovati i preko interneta

Pakistan je zemlja puna kontradikcija. S jedne strane je napredna populacija koja organizira modne događaje i partyje. Također, prisutni su liberalni mediji koje vlada ne cenzurira. Na drugoj strani se nalaze Talibani koji su se uspješno infiltrirali po cijeloj zemlji i napadaju policijske postaje i vladine zgrade. Vojska se bori protiv njih u plemenskim područjima blizu granice s Afganistanom.

Najzloglasnije mjesto u Pakistanu je Darra Adamkhel koje ima titulu najveće ilegalne tržnice oružja na svijetu. Usto je glavni izvor naoružanja za Talibane. Grad okružen planinama bio je središte kriminalne aktivnosti desetljećima. Krijumčari i dileri su bili uobičajeni, a moglo se nabaviti sve od automobila do sveučilišnih diploma.

Iako se Darra Adamkhel smatrala najopasnijim mjestom na svijetu i mediji nisu imali pristup, novinar Suroosh Alv ga je uspio istražiti. To mu je omogućilo poznanstvo s glavnim tajnikom sjeverozapadne granice koji mu je za posjet organizirao privatnu vojnu pratnju pa je bio zaštićen od otmice i ubojstva.

Surrosh je za vodiča imao Naeema, pripadnika plemena Afridi. On radi kao službenik protokola za vladu i sredio je gomilu potrebne birokracije i okupio vojsku kako bi došli do Darrae Adamkhela.

"Ljudi u Darri imaju filozofiju. Mnogo sinova i puno oružja", objasnio je Naeem.

Tijekom 80-ih se vodio sovjetsko-afganistanski rat, a svi metalni otpaci od strganih tenkova i pušaka su se donijeli u Darru. Potom su se napravile replike tog vatrenog oružja.

Novinar je imao priliku vidjeti izbliza kako se rade meci i oružje.

"Dnevno proizvedu tisuću komada oružja, a time se bave već 70 godina", istaknuo je Alv.

Dok je hodao gradom sa svojom pratnjom, odzvanjala je pucnjava. Naime, oružje mora proći temeljito testiranje prije nego se stavi u prodaju.

"Zanima me gdje odlaze ti meci koje ispaljuju puškama u zrak", upitao se Suroosh Alv.

Ušao je u jedan od većih i najpopularnijih dućana. Asortiman je zaista raznolik. Talijanska puška se prodaje po cijeni malo višoj od tisuću kuna, ruski Kalašnjikov za 1200,  a američki Muzzelite doseže oko 1680 kuna. U sljedećoj je trgovini Alv imao priliku držati originalnu Kyber pušku kakvih su 10,000 Britanci 1857. dali Afganistancima. Također je isprobao njemački pištolj kojim su se koristili nacisti u 2. svjetskom ratu.

Čim je Alv završio svoj turistički obilazak, pokazali su mu područje za pucanje koje se nalazi na višoj zgradi koja ima pogled na ostatak Darrae. Odatle je pucao kalašnjikovom prema brdima.

Vojni stručnjaci su taj grad nazivali najopakijim problemom  koji se može zamisliti.

Ipak, sada je stanje barem djelomično pod kontrolom.

"Vlada Nawaza Sharifa je uspostavila posvuda kontrolne točke i posao je stao", ispričao je Khitab Gul.

Gul je poznat po svojim kopijama turskih i bugarskih kratkih strojnica MP5 koje su jedno od najpopularnijih svjetskih oružja. Koriste ih posebni timovi američkog FBI-a SWAT.

U maloprodaji se njihove cijene kreću oko tisuće dolara. Gul uz njih daje jednogodišnje jamstvo i prodaje ih po 450 kuna. No, tvrdi da rade savršeno.

Kalašnjikov se kod njega može naći za oko 840 kuna što je jeftinije od većine današnjih smartphonea. Oružje je visoke kvalitete jer ima odlične zaposlenike.

"Radnici su tako vješti da mogu kopirati bilo koje oružje koje im se pokaže."

Njegove mušterije su zadovoljne kupljenim naoružanjem.

"U 10 godina sam prodao 10,000 komada oružja i nikada nije bilo pritužbe", istaknuo je Gul.

U njegovoj radionici se obrađuje metal koji nabavlja na brodogradilištu u pakistanskom gradu Karachi.

Na američkom crnom tržištu se pištolji lošije kvalitete prodaju između 700 i 1400 kuna, a profit se bilježi u milijardama. Usto, bogat asortiman se nalazi na internetu i  može se naručiti uz popuste.

Velika Britanija nije iznimka kada je riječ o lakom pristupu oružju. Može ga se kupiti na ulicama svih većih engleskih gradova. Prilikom rasprodaje, pojedine puške se prodaju za oko 1300 kuna.

Na Balkanu, ovisno o stanju i modelu, automatske puške dosežu cijene od 2240 do 3800 kuna. Studija Flemish Peace Institutea u Bruxellesu je otkrila da se najveći dio ilegalnog oružja iz balkanskih zemalja krijumčari u druge europske države.

Posljednjih godina, vojska je uspješno slomila ekstremizam, posebno u plemenskim područjima i sigurnost je najbolja otkad su nastali Talibani 2007. Nekada se u svim dućanima niz glavne tržnice u Darrai prodavalo oružje i mušterije su pucale u zrak kako bi provjerile kvalitetu. No, sada svaka druga ili treća trgovina prodaje namirnice ili elektroniku umjesto naoružanja. Jenjava atmosfera Divljeg zapada, a grad se modernizira. Unatoč tome, strancima je pristup zabranjen zbog sigurnosti.

Trgovci oružjem imaju malo kupaca, propadaju i zatvaraju se brojni dućani. Vođa unije za razmjenu Badam Akbar je potvrdio da se zatvorilo oko tri tisuće trgovina, a vješti radnici uče se novim zanatima.

"Nema više ničeg na tržnici", rekao je Akbar.

Stanovnici Darrae nemaju ni normalnih uvjeta za život.

"Nemamo struje, vode niti posla. Život nam je iznimno težak", zaključio je Akbar.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.