Life
10477 prikaza

Lješnjaci od koje se pravi Nutella beru djeca robovi?

Nutella
DPA/PIXSELL
Na rad ih zbog siromaštva sile njihovi roditelji - a oni ne žele ni vidjeti čokoladu s lješnjacima koliko im se zgadila

Gotovo tri četvrtine svih lješnjaka u svijetu potječu iz Turske, najvećeg svjetskog proizvođača tih orašastih plodova. Najveći kupac tih lješnjaka je slavna kompanija Ferrero, koja proizvodi neke od omiljenih svjetskih slatkiša poput čokoladica Mon Chéri, Raffaelo, Kinder, a među ostalim i nezaobilaznu Nutellu. 

No, orašaste plodove beru uglavnom migranti, među kojima su i djeca, koji rade duge smjene za veoma mali novac. Što Ferrero radi da osigura da njegovi proizvodi ne ovise o dječjem radu?

"Kad netko kaže lješnjak, ja pomislim na jad, naporan rad i sirotinju koja to mora raditi", kaže Mehmet Kelekci dok na svojim leđima vuče 35 kilograma svježe ubranih lješnjaka.

Eddy Galland, David Kellman i Robert Shafran NESTVARNO Life Nestvarna priča trojki koje su razdvojili nakon rođenja

Oko njega, visoko u turskom planinskom području, obitelj kurdskih migranata polako se kreće među lješnjacima. Otac koristi drveni štap kako bi protresao grane, a njegova žena i djeca čuče kako bi pokupili lješnjake s poda. 

Rade djeca od 10 godina

"To je užasno iscrpljujući rad, minimalno 10 sati na dan, na obroncima tako strmim da se lako gubi korak. Dvoje berača, Mustafa i Mohammed, tamo rade ilegalno. Imaju tek 10 i 12 godina, što je znatno ispod zakonskog minimuma za rad u Turskoj, piše BBC. 

To je tipična scena koja se može vidjeti u kolovozu, kad se lješnjaci prevoze duž Crnog Mora u Turskoj. 

Većina radnika je sirotinja s juga Turske, a uglavnom se radi o Kurdima. Službena zarada im je 95 lira (15 eura) na dan, a kada se to preračuna u zaradu po satu, onda to čini manje od minimalne plaće od 2020 lira na mjesec - za radni tjedan od minimalno 45 sati. 

Cordelia Scaife May Cordelia May Top News Sve svoje milijarde je dala da se migrante ne pusti u zemlju

No, ova obitelj će dobiti još i manje - maksimalno 10 eura na dan, a možda čak i 8 - nakon što plate proviziju posredniku koji im je pronašao posao i prijevoz do njihovog grada Sanliurfa. 

"Protivimo se dječjem radu. Tjeraju djecu da rade kao strojevi i pri tome misle da što je više djece bit će veći profit", kaže Kazim Yaman, suvlasnik plantaže.

Dodao je kako to većina ostalih farmera prihvaća i stoga nemaju druge opcije već platiti djeci jer ih njihovi roditelji tjeraju da rade.

"Pokušavam ne zaposliti dijete, no onda roditelji kažu kako ni oni neće raditi, majke i očevi inzistiraju, kako bi više zaradili. Ovaj lanac mora biti prekinut", ističe Yaman.

No, kako to izvesti?

Turska ima oko 400 tisuća plantaža lješnjaka u obiteljskom vlasništvu, a većina je, poput Kazimove, velika tek par hektara. Brojni uzgajivači nemaju pojma gdje završavaju njihovi lješnjaci.

Na kraju kompleksnog lanca nalaze se međunarodni i turski konditorski brendovi, uključujući najpoznatiji Ferrero, koji otkupljuje oko trećine turskog usjeva. 

Na njihovoj web stranici, iako sami ne uzgajaju ni ne prodaju orašaste plodove, piše kako je "određivanje porijekla ključno za osiguravanje standarda kvalitete proizvodnje i proizvoda".

Djeca Miroslav Terzić Kultura Krađa djece: 500 obitelji u Srbiji traži svoje nestale bebe

Ferrero je ranije objavio kako će nastojati odrediti porijeklo svih segmenata svojih proizvoda 100 posto do 2020., no prema posljednjem objavljenom izvještaju da brojka iznosi samo 39 posto, ni polovicu.

Radeći s nevladinim i drugim agencijama, Ferrero također obučava uzgajivače, radnike, posrednike i druge u zajednici s ciljem osvještavanja održivosti sektora rada. 

To uključuje obuku o pravima radnika, s posebnim naglaskom na izbjegavanje dječjeg rada, no ostaje pitanje kako Ferrero može biti siguran da lješnjake ne beru djeca?

Djeca koja beru lješnjake | Author: REYAN TUVI/BBC REYAN TUVI/BBC

U rijetkom intervju, jedan od članova menadžmenta kompanije, Bamsi Akin,generalni menadžer za Ferrero Hazelnut Company u Turskoj rekao je da ne žele "imati posla s bilo kojim proizvodom koji je stečen na ilegalan način".

- Mi ispunjavamo našu ulogu u poboljšanju društvenih praksi sa obukama. Ali je pitanje da li je sustav potpuno čist. Mislim da vam to nitko ne zna reći u ovom trenutku - kaže Akin.

"Ne želim ni vidjeti čokoladu s lješnjakom"

Kada je upitan o trgovcima i posrednicima u prodaji koji kažu da ih Ferrero ne pita o izvoru lješnjaka, Akin je rekao da "mi uopće ne postavljamo pitanja već imamo alate kojima možemo utvrditi odakle nešto potječe."

- Prije nego što je sezona počela, mi smo razgovarali s trgovcima i dali im do znanja koji su naši zahtjevi vezani za određene društvene prakse. Ferrero ima imena posrednika i može objaviti listu - objasnio je.

Dubai Marina PRIKRIVENO Life Mračna strana Dubaija: 10 stvari koje će vas šokirati

Pored puta, ispod svoje plantaže koja se nadvija nad Crnim morem, poljoprivrednik Kazim Yaman promatra 12-godišnjeg Mustafu kako prazni još jednu tešku vreću punu lješnjaka.

 - Neki dan sam vidio oca kako stavlja vreću, vrlo tešku vreću, na ramena djeteta. Pitao sam ga "što to radiš?", a on mi je odgovorio: "neka ga, neka se navikava" - prepričao je. 

Yaman kaže da ga je Ferrero pozvao da sudjeluje u programu Farming Values, ali on je to odbio. Kao i mnogi drugi uzgajivači, i on pripada starijoj generaciji, on je u svojim 60-ima te je nesklon promjenama.

On kaže da se "lanac ne može prekinuti naporima jedne ili dvije osobe, ali s vremenom će se možda taj lanac prekinuti."

U međuvremenu, još jedna obitelj kurdskih berača useljava u sićušnu drvenu baraku bez struje koja će sljedeći mjesec biti dom za njih šestero - majka, odrasli sin, dvije odrasle kćerke i dvoje manje djece.

Kada je majka Ayse upitana koliko često jede čokoladu s lješnjacima rekla je da ne jede jer joj se ne sviđa.

- To je zbog patnje i jada koji povezujem sa tim proizvodom. Ne želim ga ni vidjeti - rekla je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sexy_trubadur 20:53 23.Rujan 2019.

    45 radnih sati ,,pa to su normalni radni dani po 8 sati dnevno ukljucujuci i subotu , znaci 24 radna dana + 15 eura ,pa to je preko 300 eura . bolja placa nego u knzumu . Ne kuzim ovu ... prikaži još! ovu njihovu matematiku ,pisu o turskoj ,a 5x gora situacija u hr