Life
9075 prikaza

Selo u kojem se već 10 godina nije rodio nijedan dječak

Djevojke iz grada Miejsce Odrzanskie
Facebook
U ovom selu manje više sve rade djevojčice, ali svjetsku slavu je steklo zbog nedostatka dječaka

Poljsko selo Miejsce Odrzańskie muči se sa velikim problemom koji je nastao zato što se u selu nije rodio ni jedan dječak u proteklih deset godina. Zato je gradonačelnica Kristina Zidziak raspisala nagradu za one koji će otkriti kako se u ovom mjestu dogodio "nestanak" dječaka, a znanstvenici pokušavaju istražiti što je pošlo krivo.

Ta je vijest izazvala veliku pažnju medija koji su stigli u selo iznenađeni da su na regionalno natjecanje mladih volontera vatrogasaca poslali ekipu sastavljenu samo od djevojčica. 

"Stvari su otada malo izmakle kontroli", kaže gradonačelnica.

Djeca se igraju Izumiranje Life Oni žele da više nitko ne rađa djecu - tko su ti ljudi?

"Neki su znanstvenici pokazali zanimanje za to da se u selu rađaju samo djevojčice. Nazivaju me liječnici iz cijele zemlje sa savjetima kako začeti dječaka", kaže Rajmund Frischko, načelnik općine Cisek.

Nedavno je baš razgovarao sa umirovljenim liječnikom koji mu je rekao kako spol djeteta ovisi o onome što majka jede, a njezina hrana trebala bi biti bogata kalcijem ako želi roditi sina. 

"A ako to ne upali, postoji i onaj stari način poljskih gorštaka, koji savjetuju da ako želite dječaka ispod bračnog kreveta trebate držati sjekiru", kaže sa smiješkom. 

Od rođenja posljednjeg dječaka u malom i slabo naseljenom selu u Poljskoj, rođeno je 12 djece, djevojčica. Mještani se ne zabrinjavaju previše, i smatraju to pukom slučajnosti. Par koji dobije dječaka dobit će i vrijednu nagradu. 

"Toliko se o ovome pričalo u medijima da mi je čak palo na pamet da jednu ulicu nazovem po prvom dječaku koji se rodi. Sigurno je da će dobiti jako lijep poklon. Posadit ćemo i hrast koji ćemo nazvati po njemu", rekao je. 

Poput mnogih drugih poljskih sela i ovo gubi svoje stanovnike. Nakon 2. svjetskog rata ovdje ih je živjelo 1200, a sada samo 272. 

Nakon pada komunizma u 1989. godini iseljeništvo se povećalo a taj se trend i ubrzao nakon što se zemlja priključila EU 2004. godine. Danas dva milijuna Poljaka živi u drugim dijelovima Europe

Bacha Posh Bacha posh Life Htjeli su sina, pa su kćer natjerali da živi kao dečko

Svaka obitelj ima nekog tko živi vani, kaže Zydziak koja ima dvije kćeri, od kojih jedna živi u Njemačkoj.

"Mještani se pitaju tko će im obavljati poljoprivredne poslove u budućnosti", kaže. 

Ljeto je jako zaposleno vrijeme, a na poljima radi puno djevojčica i mladih žena. 20-godišnja Adrianna Pieruszka provela je veći dio svojih praznika vozeći traktor na poljima pšenice svoje obitelji, no njezina prava strast je vatrogastvo. 

U selu nema škole, ni kafića, restorana ni trgovine, a sati mogu proći prije nego se pojavi neki automobil, pa je tako dobrovoljno vatrogasno društvo jedini centar društvenog života. 

Na nedavnoj vježbi dobrovoljaca tim sastavljen samo do djevojaka, pokazivao je kako gasiti požare i zbrinjavati žrtve. Najmlađa članica je dvogodišnja Maja, kojoj je starija djevojčica pomagala da se spusti s vatrogasnog vozila.

Četiri godine rad ove mlade brigade nadgledala je Pieruszka.

"Nemamo gotovo ni jednog dječaka u timu, no pobjeđujemo na glavnim natjecanjima u Poljskoj od kada smo osnovani prije šest godina", rekla je. 

Houtouwan Houtouwan Life Selo duhova na pustom otoku u koje više nitko ne dolazi

Profesionalni vatrogasac Tomasz Golasz koji je osnovao brigadu kaže da to nije bila njegova ideja. 

"Grupa djevojčica prišla mi je 2013. godine i pitala hoću li ih trenirati za natjecanje. Te djevojke žive za ovaj posao. Strastvene su, angažirane i odlučne. Dva mjeseca prije svakog natjecanja dolaze na treninge svaki dan, ili svaki drugi dan nakon škole", rekao je. 

10-godišnjoj Malwini Kicler koja trenira već tri godine, ne smeta što nema dječaka u timu, pa tako ni drugim djevojčicama. 

"Dječaci su glasni i zločesti. Sad barem imamo malo mira i tišine. Dječake možemo upoznati bilo gdje drugdje", kaže. 

No sigurno ne na ulicama ovog neobičnog sela, koje je svjetsku slavu steklo upravo zbog njihovog nedostatka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.