Life
2114 prikaza

Lovren o izbjeglištvu: "Sjećam se sireni. Sjećam se bombi..."

Dejan Lovren
Philip Oldham/Press Association/PIXSELL
Proslavljeni nogometaš progovorio je o izbjegličkom životu, bijegu pred vihorom rata i navikavanju na novu stvarnost

Svakog tjedna Liverpool FC izdvaja više od pola milijuna kuna za njegovu plaću, barem sudeći po informacijama objavljenim u engleskim medijima. Međutim, počeci Dejana Lovrena i njegovo djetinjstvo bili su daleko od glamura i blještavila engleske nogometne lige.

Otvoreno i potpuno iskreno progovorio je za službenu stranicu njegovog kluba o djetinjstvu. Rođen u malom bosanskom mjestu Kraljeva Sutjeska krajem osamdesetih, prvi put je morao bježati pred vihorom rata 1992. godine. U nekoliko vrećica roditelji su spremili svoje živote i počeli dugo putovanje u sigurnost. U Njemačku.

"Sjećam se samo kad su sirene počele. Bio sam jako prestrašen zato što sam samo razmišljao o bombama i bojao sam se da će se nešto dogoditi. Sjećam se da bi me mama zgrabila i otišli smo u podrum. Ne sjećam se koliko dugo smo bili u tom podrumu. Mislim da smo tamo bili sve dok sirene nisu prestale. Nakon toga, sjećam se kako smo mama, ujak i njegova žena sjeli u auto i zaputili se u Njemačku", iskreno je pričao Lovren.

Mali Dejan tamo je išao u vrtić i osnovnu školu. Po lokalnim terenima šutao je svoje prve nogometne lopte i stekao je veliku ljubav prema Bayernu. Ta ljubav je bila neizbježna jer ga je ratni vihor na zemlju pustio u Münchenu, gotovo tisuća kilometara od rodnog mjesta.

"Volio bih da netko objasni sve što se dogodilo. Čujete toliko priča, ali nitko ne zna pravu istinu. Sve se samo dogodilo. Preko noći se sve promijenilo. Ratovao je svatko protiv svakoga, između tri različite kulture. Ljudi su se promijenili. Čuli smo nebrojene priče na radiju i na televiziji", otvoreno je rekao danas vrhunski obrambeni igrač.

Sedam godina je Lovren proveo u Njemačkoj, ali tada su mu rekli da više nije dobrodošao i ponovno je njegov život iz temelja promijenjen. "Bio sam sretan. Savršeno sam govorio njemački, išao sam u školu i igrao za jedan mali klub", rekao je svojevremeno Lovren.

Korijenje je u Hrvatskoj pustio u Karlovcu. Prilagodba nije išla tako glatko, a djeca kao djeca, zadirkivala su Lovrena zato što nije najbolje vladao hrvatskim. Nakon godina truda i rada, preko zagrebačkog Dinama, preko francuskog Lyona, nakon bezbroj kritika i izjava "Lovren je precijenjen", mali Dejan iz Kraljeve Sutjeske na najvećoj svjetskoj pozornici pokazuje da zaslužuje svoje mjesto na stoljetnom Anfieldu.

Čitav dokumentarac "Lovren: Moj izbjeglički život" možete pogledati na službenim stranicama Liverpoola.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.