Life Svjetsko prvenstvo 2018
18372 prikaza

Luka Modrić vas neće oduševiti, ali...

Luka Modrić
Goran Stanzl (PIXSELL)
Vjerojatno i najvažniji igrač u sustavu Zlatka Dalića ne ističe se po zabijenim golovima ili asistencijama

Danas ćemo saznati drugi polufinalni par na Svjetskom prvenstvu, ali nisu svi putevi do finala jednako teški.

Sjetimo se da su Brazil, Belgija, Francuska i Urugvaj bili na jednoj strani i da se predviđalo da će Brazil i Francuska igrati u polufinalu. S druge strane ždrijeba, Hrvatska igra protiv domaćina Rusije, i u slučaju prolaska će igrati protiv pobjednika utakmice Švedska-Engleska.

Hrvatski nogometaši 1998. Svjetsko prvenstvo Life Ćiro otkriva: "Sine, ovako smo pobijedili Nizozemsku"

Naša reprezentacija bila je 17. na svijetu po Elo rangu, ali treba imati na umu da najbolji igrači, Luka Modrić i Ivan Rakitić, su pri samom vrhu svijeta kad je riječ o držanju posjeda. Kako piše Washington Post, Modrić neće plijeniti pažnju golovima ili asistencijama kao neki drugi igrači, ali njegovu važnost ne smijemo zanemariti. U španjolskoj prvoj ligi je Modrić bio na 11. mjestu po jednoj statistici pod nazivom lanac dodavanja do očekivanog gola. Promatraju se sva dodavanja u akciji koja završi postignutim golom i svi igrači u tom lancu dobivaju bodove za sudjelovanje u zgoditku. 

Upravo ta statistika otkriva igrače iz obrane koji počinju izgledne akcije, ali ne sudjeluju u samom završetku. Slično kao i Rakitić, koji je neopisivo važan u Barceloninoj igri i zadržavanju posjeda. On i španjolska zvijezda Sergio Busquets su podjednaki u kategoriji očekivana gradnja akcije što je statistika koja je dio ranije spomenutog lanca dodavanja. Postizanje gola nije samo zakucavanje lopte u mrežu, pa čak ni to posljednje dodavanje prije zgoditka. Protivničku obranu treba nadmudriti da bi se stvorila priliku, a to Španjolska nije uspijevala uraditi protiv Rusije. 

Danijel Subašić Zadarski kralj Life Reno ga je skoro uništio, htio je odustati od nogometa...

Zadržavanje posjeda i minimum izgubljenih lopti će odlučiti o hrvatskoj pobjedi zato što se očekuje da će Rusija postaviti bunker ispred šesnaesterca i samo čekati hrvatsku grešku. A dođe li do bilo kakve greške u sredini terena gdje ordiniraju Modrić i Rakitić, lako bi to Rusi mogli kazniti.

Prođe li Hrvatska do finala, očekivati je da će nas čekati pravi izazov u liku Belgije i Francuske, ali ovo prvenstvo je puno iznenađenja, pa ne treba nikoga odbaciti prije posljednjeg sučevog zvižduka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.