Life
8196 prikaza

Luksuzni zatvori za bogataše - bolje nego kod kuće

Ilustracija luksuznog zatvora
screenshot/youtube
Za ovakve je zatvore teško vjerovati da stvarno postoje, a mjesto u njima ne može dobiti svatko

Zatvore se tipično doživljava kao kazne, a ne nagrade, no zatvori na ovoj listi se više čine kao odmarališta te su zasigurno najluksuznije kaznionice svijeta.

Sollentuna u Švedskoj

Švedska se nalazi u zanimljivoj situaciji gdje moraju gasiti zatvore zbog nedostatka zatvorenika, odnosno pada stope kriminala u sklopu odlične prevencije koju provode. Primjer njihovog luksuznog zatvora je Sollentuna, koji je opremljen teretanom, vrhunskom kuhinjom s uvijek svježim namirnicama u kojoj si samo zatvorenici mogu spravljati obroke te uživati u njima na svom kauču, sve dok gledaju TV. Čini se vrlo sličnim kao i život kod kuće, no to je i dalje zatvor - po jedinoj razlici što iz njega ne mogu izaći

Addiewell u Škotskoj

U Škotskoj se ovaj zatvor razlikuje od drugih jer mu je osnovna namjena "učenje". To znači kako zatvorenike treba rehabilitirati kako bi shvatili i izdigli se od svojih nekadašnjih pogrešaka, a usput dobivaju obrazovanje, ovisno o željama i preferencijama. I sam zatvor po sebi, izgled i čistoća u njemu su na nivou, a namještaj više izgleda kao Ikeein izložbeni prostor nego zatvor. 

Halden u Norveškoj

Ovaj je norveški zatvor sinonim za luksuz - ima ograničen broj zatvorenika koje prima na 252, a njima je osigurano apsolutno sve. Svaka od ćelija ima zaseban i udoban krevet, kauč, mini frižider i malu biblioteku. Osim moderno uređenog interijera, zatvor nudi i razne dodatne sadržaje za opuštanje - od staza za trčanje, stijeni za penjanje do glazbenog studija i romantično uređenih apartmana za bračne posjete.

zatvor Halden u Norveškoj | Author: Pinterest Pinterest

 Aranjuez, Španjolska

Ako ženska zatvorenica rodi u zatvoru, dijete se obično šalje na skrb članovima obitelji ili ga se pak prepušta u ruke socijalnoj službi. No, u španjolksom zatvorz Aranjuez postojer ćelije namijenjene isključivo obiteljima, gdje cijela obitelj može živjeti s osuđenim zatvorenikom (odnosno muž i njihova beba), ako je to njihov izbor. To je dopušteno u prve tri godine djetetova života koliko dijete ostaje s majkom. Cilj je osigurati im kasnije što normalniji život.

Popravni dom Otago u Novom Zelandu

Ovaj zatvor brine o udobnosti i zdravlju svojih zatvorenika - cijeli je kompleks opremljen podnim grijanjem, a u ćelijama se nalaze LCD televizori. U okviru samog kompleksa, zatvorenici imaju i bazen te teretanu s osobnim trenerom, a o njihovoj prehrani brinu i nutricionisti...

JVA Fuhlsbuettel, Njemačka

Ovaj zatvor djeluje kao kaznionica iz bajke, a dugogodišnji zatvorenici imaju sve potrebno za udoban život u njemu. U njemu oni sami peru svoje rublje, imaju ormare s odjećom, kao i druge stvari koje im osiguravaju privatnost. U svakoj se sobi nalazi krevet, stol i privatni tuš, a to prije izgleda kao mini apartman, a ne ćelija. U globalu, cijeli zatvoru unutra izgleda kao studentski dom.

Zatvor JVA Fuhlsbuettel u Njemačkoj | Author: Pinterest Pinterest

Champ-Dollon, Švicarska

Pogledom iz zraka ovaj  švicarski zatvor djeluje prije kao luksuzni hotel. Nekoć je to bio običan zatvor, no u njega je uloženo čak 40 milijuna dolara nakon što je zaključeno da u njemu ima previše problema u obliku pobuna, bolesti i pretrpanosti. Sada je cijeli obnovljen, s privatnim sobama, svilenim posteljinama, nagrađivanim kuharima...

Bastoy, Norveška

Zatvor koji se nalazi na otoku Bastoy poprilično je neobičan - zatvorenici žive u drvenim kolibama izgrađenim na "zatvorskoj farmi". Koliko ovakav vid slobode dobro djeluje na zatvorenike dokazuju statistike o neponavljanju zločina i uspješnoj rehabilitaciji - 17 posto naspram prosječnih 70 posto u ostatku Europe. 

Zatvorenici tamo imaju pravo na svoje slobodno vrijeme koje mogu utrošiti na skijanje, jahanje, tenis, ribolov...

Santa Ana, Kalifornija

Boravak u ovom zatvoru nije jeftin, naime zatvorenici da bi mogli odsjesti u njemu moraju izdvojiti od 85 do 125 dolara za jednu noć, kao da je riječ o hotelu. Iako tako zvuči, Santa Ana nije hotel već zatvor rezerviran za neke blaže prijestupnike koji imaju dovoljno novaca da si mogu platiti ovaj aranžman, znatno bolji od tipičnog. Osim toga, u zatvoru im je dopušten čak i osovni laptop ili iPad.

Pogledajte video o luksuznim zatvorima:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Hohoho 00:15 29.Siječanj 2019.

    Kada ne možeš putovati, onda ti ništa ne vrijede ovi luksuzni zatvori. Zatvorenicima to brzo dosadi.