Life
9003 prikaza

Tko su? U javnost se pušta tajna lista svjetskih masona, Hrvata ima 350

Masoni
Youtube
Prema nekim podacima u Hrvatskoj ima oko 350 masona, uglavnom liječnika, odvjetnika, političara i umjetnika

Nekada tajna lista s podacima o dva milijuna masona bit će objavljena na internetu i razotkrit će utjecaj ove organizacije na društvo. 

Kako navodi Daily Telegraph, bit će to kompletna lista, od Oscara Wildea i Mozarta do Winstona Churchila, britanske kraljevske obitelji i brojnih drugih utjecajnih ljudi, a objavit će je internestska tvrtka Ancestry, koja se bavi proučavanjem genealogije.

Među članovima bio je navodno i pjevač Michael Maybrick  za kojeg se sumnjalo da je Jack Trbosjek, koji je bio oslobođen upravo zato što je "slobodni zidar".

Kada govorimo o našim prostorima, među masonima su bili Ivo Andrić, Ivan Meštrović, Aleksandar Karađorđević, Miroslav Krleža i mnogi drugi.

Pretpostavlja se da je u Hrvatskoj 350 slobodnih zidara, a najviše se mogu naći među liječnicima, političarima, odvjetnicima i umjetnicima.

Ključna godina za nastanak i formiranje suvremene i utjecajne hrvatske masonerije je 1994., kada je Ministarstvu pravosuđa podnijet zahtjev za odobrenjem rada Velike lože Hrvatske. Popis njezinih osnivača, među kojima ima i ministara u HDZ-ovim vladama, pokazuje kako je hrvatska masonerija od prvih dana imala velike ambicije u politici i širenju svog društvenog utjecaja. 

Na prvom službenom popisu masona nalaze se Neven Porges, nekadašnji ministar gospodarstva u vladi Zlatka Mateše, Branimir Horvat (preminuli grafički umjetnik), Zvonimir Tomić, liječnik dr. Slobodan Kuvalja, Radovan Horvat (kasniji veliki meštar), Nikola Wurth, Dragutin Dumančić, liječnik dr. Hrvoje Raguž, likovni umjetnik i lutkar Zlatko Bourek, te Zvonimir Žepić. 

Oni su se potpisali na popis osnivača na sjednici osnivačke skupštine Velike lože starih i prihvaćenih slobodnih zidara Hrvatske, održane 14. lipnja 1994. u Vidoševićevoj ulici 9 u Zagrebu. Prvi veliki meštar, jednoglasno izabrani na sjednici, bio je Branimir Horvat, veliki tajnik postao je ing. Zvonimir Žepić, dok je za velikog rizničara izabran dr. Hrvoje Raguž.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.