Life
4592 prikaza

Mislio da su mu tetu ubile vještice, pa naredio pokolj

Gambija vojnik
Facebook
Građanima države zabranio je da piju lijekove (koktele) za HIV te je neumorno proganjao osobe homoseksualnih sklonosti

Mala državica Gambija na zapadu Afrike sa jedva dva milijuna stanovnika već je neko vrijeme turistička destinacija avanturistički raspoloženih Britanaca koji se vesele plažama i niskim cijenama. No država koja je sa svih strana (osim morske) okružena Senegalom i koja je 1965. dobila neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva ima mračnu stranu teško zamislivu većini posjetitelja.

Nekadašnji predsjednik Yahya Jammeh, kojeg je je na izborima za predsjednika 2016. nakon 20 godina svrgnuo Adama Barrow, vjernik je koji, kaže, "živi po pravilima Islama". A čarobnjaci i vještice s kojima se razračunavao i koji su, navodno, prisutni unutar i dalje štovanih kultova među pripadnicima osam glavnih etničkih skupina, krivi su za smrt njegove tete, nakon čega je Jammeh i pokrenuo "čistku", piše Washington Post.

Danas revolucionar i političar u egzilu nekada za samog sebe govorio da je "njegova ekselencija šejk profesor doktor predsjednik", a otkrio je i, tvrdi, kako liječiti HIV i astmu prirodnim lijekovima. Građanima države zabranio je da piju lijekove (koktele) za HIV te je neumorno proganjao osobe homoseksualnih sklonosti kojima treba "rezati glave". Zabranio je brakove za djevojke mlađe od 18 i žensko genitalno sakaćenje, no u svakom drugom pogledu je zemlju koja ovisi isključivo o proizvodnji kikirikija unazadio.

Djeca vojnici u Islamskoj državi Potresno Life "Rekli su mi da ubijem majku. Nisam imao izbora"

Godine 2009. njegov je pohod protiv čarobnjaka i vještica bio potpomognut i vojskom. U Gambiji je 85 posto muslimana te 9 posto kršćana, a svaki narod ima i niz običaja koji datiraju iz vremena prije dolaska monoteističkih religija.

Gotovo sedam godina zaredom je Jammeh organizirao sporadične lovove na čarobnjake koji su se mahom odvijali u ruralnim sredinama zaleđa glavnog grada Banjula. Vojnici su, piše Washington Post, napadali nepismene i ostarjele farmere, tjerali ih da piju halucinogenu tekućinu napravljenu od lokalnih biljaka te pod utjecajem iste "priznavali" zločine, ubojstva, čarobiranje i vještičarstvo.

Mnogi su umrli dok je veliki dio stanovnika ostao trajno istraumatiziran jer su se vojnici uvijek prijetili kako će se vratiti, pojedinci su otimani, a konzumiranje tekućine i batine uzele su danak na desetinama građana.

Iako je Gambija prošle godine oformila komisiju koja bi trebala istraživati Jammehove zločine, novinarima Posta niti jedna žrtva nije rekla da su ih kontaktirali. To je vjerojatno zato jer vojskom i dalje vladaju pojedinci koji su bili i više no spremni raditi zločine.

Članovi vlade danas se distanciraju od "barbarskih postupaka praznovjernog Jammeha" i kažu kako im i dalje nije do kraja jasno što se čistkama htjelo postići. Mnogi se pak građani boje progovoriti o maltretiranjima od strane Jammeha jer se boje da će se nekadašnji predsjednik, sada u bjekstvu u Ekvatorijalnoj Gvineji, jednog dana uspjeti vratiti.

Abortus OBESPRAVLJENE Life Pobačaje naručuju preko Fejsa, jer u bolnicu ne smiju

Jedan od svjedoka i preživjelih sjeća se kako su 2009. u selo došli naoružani i u crveno odjeveni "doktori za vještice". Oko vrata su nosili ogledalca koja su im pomagala u "identificiranju vještica i čarobnjaka". Jammeha nije, čini se, smetalo što i došljaci iz Senegala, koji su došli u pratnji gambijskih vojnika, također koriste nadnaravne i ne-islamske metode u "prepoznavanju" zločinaca.

Dembo Badjie tada je bio svojevrsni poglavica, a tada je ubijena njegova supruga koja je život izgubila radi zdravstvenih komplikacija. Nije htio, kažu novinari Posta, reći o čemu je točno riječ.

"Okružili su selo. Neki su otišli po vrtovima i bušu, a drugi direktno u kuće. Naganjali bi ljude i ozbiljno ih mlatili", kaže Fatou Dubba, majka šestero djece. Buseve su napunili ljudima koje su onda vodili u Jammehovo rodno mjesto Kanilai. Prijetilo im se puškama kako bi popili tekućinu koja bi ih onda pretvorila, kaže jedan svjedok, u biljke. 

"Većina je počela urinirati sama po sebi jer su se potpuno pogubili. Onda bi nas tukli i tjerali da priznajemo zločine koje nismo počinili", kaže Dubba. Drugu su ženu, koja je nedavno ostala bez sina, natjerali da prizna kako ga je ubila. Farmeri novinarima najčešće priznaju kako vjeruju u čarobnjaštvo, međutim vojska je birala ljude bez ikakvih indicija ili dokaza, potpuno slučajno.

Robert Mugabe svrgnuti predsjednik, ekonomski je uništio Zimbabve Čija je to intervencija? Top News Puč u Zimbabveu: Generali su bili prvo u Kini

Od posljedica konzumiranja tekućine većina žrtava koja je preživjela ima teške zdravstvene posljedice, od problema s hodanjem, kontroliranjem mišića i govorom, do teške depresije. Mnogi su preminuli i dugo nakon "pohoda", upravo od takvih komplikacija.

Sansan Cammaru su oteli dok je bila na ceremoniji davanja imena novorođenoj bebi nećakinje, a umrla je tjedan dana nakon otmice. 

"Bila je divna žena, predana poslu i obitelji. Nikoga nije diskriminirala ili mrzila, samo je pomagala", kaže njezina prijateljica Isatou Jobatah. 

Devet je godina prošlo od tog događaja, a ljudi se i dalje panično boje povratka vojske i Jammehovih "čistača". Komisija posao još nije započela, a većina je građana uvjerena kako Jammeha neće stići ruka pravde.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.