Znanost
12416 prikaza

Objasnili zašto je u Sahari pao snijeg

Snijeg u Alžiru
Karim Bouchetata
Bijeli pokrivač u Alžiru razveselio je najmlađe, ali zbunio klimatologe

U Alžiru, na vratima Sahare, u gradu Ain Sefra prije nekoliko dana crvene je pješčane dine zabijelio snijeg i led. Treći je to puta da je na toj lokaciji pao snijeg u proteklih 37 godina, s time da je prvi puta zabilježen 1979, godine, a drugi 2016. To je koincidiralo s drugim primjerima ekstremnog vremena diljem planete - od nepostojeće zime kod nas, do najhladnije zabilježene zime na istoku sjeverne Amerike, do toga da se Australija peče na visokih 47 celzijusa.

Snijeg u Alžiru | Author: Karim Bouchetata Karim Bouchetata

Visoki tlak iznad kontinenta Europe 'pogurao' je hladan zrak južnije u Saharu no što je to inače slučaj. Tijekom ljeta prosjek temperatura u Ain Sefri penje se do 38 celzijusa, i stanovinici planine Atlas bolje se nose s vrućinama nego s poledicom i snijegom. Sanjkanje na dinama, prvo grudanje u životu i snježne radosti razveselile su najmlađe nakon što je napadalo 40 cm snijega, koji se već to popodne otopio na temperaturi koja se popela do 10 celzijusa.

 | Author: Twitter Twitter

Dok jedni neobične padaline pripisuju klimatskim promjenama ubrzanim globalnim zatopljenjem neki su znanstvenici mišljenja kako u sjevernoj Africi započinje novi, vlažni, klimatski period.

Snijeg u Alžiru | Author: Karim Bouchetata Karim Bouchetata

Prije 11.000 godina do prije 5.000 godina sjeverna je Afrika bila zelena, plodna i prepuna jezera i rijeka, sve dok nešto relativno naglo nije prekinulo 'dotok' vlažnih fronti. Paleontolozi i arheološki nalazi govore nam da su tamo tada živjeli slonovi, antilope, nilski konji i krda divljači koje su lovili lovci i te scene slikali na unutrašnjosti špilja. Era je to koja je direktni rezultat afričke monsunske klime koju pak formira utjecaj periodičkih varijacija u zemljinoj orbiti oko sunca koja se događa cca. svakih 20.000 godina, a ponavlja se u najmanju ruku od geološke epohe miocena (prije 23 - 5 milijuna godina).

Sva tri Milankovićeva ciklusa gibanja kroz koje Zemlja periodično prolazi tijekom rotacije oko svoje osi i revolucije oko Sunca - ekscentričnost orbite, nagib osi i precesija - utječu na klimu, pa tako i ulazak monsunskih kiša (vlažnih fronti) na prostor sjeverne Afrike. No,ostaje činjenica da je, laički rečeno, prerano za novu 'vlažnu eru' te kako je vjerojatnije riječ o radikalnim klimatskim promjenama uzrokovanim zatopljenjem zemljine atmosfere kakvima smo sve češće svjedoci.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:39 10.Siječanj 2018.

    to se desi jednom u 50 godina