Life
7478 prikaza

Misterij na moru: Slovenski moreplovac nestao bez traga

Lunatic . jedrilica Jure Šterka
Screenshot
Samo more zna kako je umro nesretni Slovenac rođen u Zagrebu i to dok je bio tako blizu cilju

Tko zna koliko puta sam se predomislio. Nadam se samo da će jarbol izdržati, napisao je Jure Šterk u svoj dnevnik. Bilo je to 2. siječnja 2009. godine, oko jedan sat ujutro, negdje u blizini Australije. 72-godišnji Slovenac rođen u Zagrebu dovršavao je svoje putovanje oko svijeta kada je prekinuo svaku komunikaciju s ostatkom svijeta i njegova sudbina ostaje nerazriješen misterij. 

Krajem 2007. godine krenuo je s Novog Zelanda u smjeru istoka u namjeri da obiđe svijet bez silaska na kopno. Bio bi najstariji moreplovac kojem je to uspjelo, ali i u najmanjem plovilu. Naime, njegova jedrilica Lunatic bila je duga tek nešto više od devet metara. Početkom siječnja 2009. posljednji put se javio preko radija. Tek u travnju je istraživački brod Roger Revelle naišao na Lunatica.

Ilustracija sablasnog jezera BIZARNI DOGAĐAJI Life Jezero smrti u susjedstvu svake godine odnosi živote

Jedan od članova posade, Peter, napisao je:

"Krstarili smo brzinom od 12 čvorova prema našoj idućoj postaji kad se brod odjednom zaustavio. Svi smo se pitali zašto, razmišljali smo je li netko napokon uhvatio kakvu tunu? Bio sam u laboratoriju kad je kolega samo ušao i rekao da smo pronašli napuštenu jedrilicu. 

Otišao sam na palubu i ugledao ju kako samo pluta. Glavno jedro bilo je razvučeno, ali i teško oštećeno. Bijeli trup i bijela i jedra. Učinilo mi se da je jako mala, duga možda desetak metara. Očito nije puštala vodu i nije tonula, ali trup je bio krcat algama i jasno je kao dan da je dulje vrijeme na moru. Štap za ribarenje bio je namješten i zabačen preko ograde, ali nije bilo najlona. Vidio sam neko uže kako je razvučeno iza krme. Kabina je bila otvorena, ali sve je bilo u redu. Vode nije bilo nigdje. 

Što joj se dogodilo? Gdje je posada? Jesu li je napustili, uvjereni da tone? Je li ih neki jarbol srušio u more? Jesu li pali u more i nisu mogli plivati dovoljno brzo da ju stignu?"

Prvi časnik Rogera Revellea ugledao je dnevnik plovidbe u kabini i tražio da spuste ljestve kako bi netko mogao otići na Lunatica i spasiti barem dio opreme. Upravo iz tog dnevnika nastala je knjiga "Dnevnik posljednje plovidbe" objavljena 2011. godine.

Misteriozna mjesta diljem svijeta UKLETE ZONE Life 5 misterioznih mjesta gorih od Bermudskog trokuta

Čitavo vrijeme je komunicirao s Marcelom Marinšekom koji će ovako opisati njihovu posljednju komunikaciju nekih devedesetak dana prije planiranog dovršetka putovanja: "Javio mi je da je puklo prednje uže jarbola. Svijet mu se srušio. Bio je depresivan. Čak je razmišljao o odustajanju. Čuli smo se za Novu godinu i razmijenili čestitke. Pitao sam ga kako ide, a on je rekao da nekako ide. Čak je zvučao pomalo optimistično".

Nitko ne zna što se točno dogodilo nesretnom Juri, ali kolega moreplovac, koji je plovio nekih 1.000 milja iza njega, opisao je kako je Jura komentirao da mora očistiti kormilo jer mu se brzina smanjila na dva ili tri čvora. "Htio je sjesti u čamac i očistiti brod kako bi dobio na brzini. Vrijeme je bilo prekrasno na dan kad smo izgubili kontakt, a i sam Jure je čekao lijepo vrijeme da se baci na posao", kazao je neimenovani mornar prema pisanju portala Modern Sea Mysteries.

Jure Šterk više nikad se nikome nije javio, a i jedrilica Lunatic posljednji put je viđena prije gotovo desetak godina.

"Popeo sam se na palubu kad smo otišli i vidio sam ju iza krme, bilo je tako tužno gledati ju kako plovi dalje, opet potpuno sama. Gotovo sam zaplakao. Nisam je uslikao kako odlazi i drago mi je zbog toga", zabilježio je Peter u jednom e-mailu svom bratu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.