Znanost
287 prikaza

Komarci vole klimatske promjene - oni postaju sve veći

Komarac
Krunoslav Petric (PIXSELL)
Klimatske promjene na različite načine utječu na živi svijet, no njihov utjecaj na omražene komarce neće nikoga ostaviti ravnodušnim

Zagrijavanje planeta odgovorno je za mnoge promjene u okolišu: tope se ledenjaci, raste razina mora, dolazi do toplotnih udara i štošta drugo. 

I dok smo ljetos gubili živce zbog visokih temperatura, mnogi su patili i zbog redovitog popratnog programa koji ide u korak s vrućinama: komaraca. Također bi mnoge mogao posebno zaprepastiti podatak da je jedna od zabilježenih pojava koja prati klimatske promjene povećanje rojeva divovskih arktičkih komaraca. 

Naime više temperature uzrokuju raniji izlazak komaraca koji postaju sve veći i veći, otkrili su znanstvenici iz Dartmoutha.

Ovo bi posebno moglo uznemiriti populaciju Aljaske, kojom se navedeni komarci hrane, jer su na taj način prisiljeni provoditi više vremena izbjegavajući insekte, a manje odgajajući mlade i skupljajući hranu ili taložeći hranjive vrijednosti za zimu.

"Uspješno razmnožavanje 'arktičkih komaraca' ovisi o tome uspjevaju li ženke naći 'krvavi obrok', koji bi trebao porasti jer komarci žive blizu teladi na Aljasci, što utječe i na to da sve više sinhroniziraju životni ciklus s njima", stoji u Dartmouthovom priopćenju koje dalje objašnjava: "Vrijeme teljenja na Aljasci pomaže komarcima jer oni tad na raspolaganju imaju veliko, slabije pokretno krdo, kao i ranjivu telad."

U poslejdnjih 100 godina prosječne temperature na Artkitu postale su dvostruko više, a ovo istraživanje predviđa da će se, ako temperatura u regiji naraste za svega dva stupnja Celzijusa, sposobnost preživljavanja komaraca povećati za 50 posto, piše Time

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.