Life
56418 prikaza

Misteriozni otok na koji nitko ne smije doći već 20 godina

Disneyev otok Discovery
Pinterest
Zatvorili su ga prije 20 godina, ostale su samo ruševine, a od nepoželjih gostiju ga čuvaju zaštitari

Disney World se reklamira kao mjesto čuda, uzbuđenja i magije, no postoji tajna strana Disneya koju kompanija ne želi da javnost vidi. Na službenoj karti Disney Worlda nalazi se prazna zelena masa usred jezera Bay u Orlandu na Floridi. Tajanstveni otok nije označen i nitko na njega ne smije ulaziti - niti gosti Disney Worlda, pa čak ni zaposlenici Disney Worlda, piše Insider.

No prije dva desetljeća ovaj neobilježeni otok bio je zapravo još jedan Disneyjev zabavni park pod nazivom Discovery Island. Tajanstveno se zatvorio 1999. godine.

Disneyev otok Discovery | Author: Pinterest Pinterest

Gotovo 20 godina, otok Discovery ostao je pod ključem, ljudima je zabranjeno da koračaju unutra. No prije nekoliko godina YouTuber Matt Sonswa ušuljao se na otok kako bi razgledao park u ruševinama.

Disneyev otok Discovery | Author: Pinterest Pinterest

Otok smješten na jezeru Bay tijekom godina je promijenio brojna imena i identitete, a zamijetio ga je Walt Disney kad je tražio zemljište u blizini Orlanda. Letio je iznad centralne Floride u avionu kompanije, a zbog tog je otoka odabrao kako će cijelo okolno imanje prvo u koje će uložiti novce za razvoj.

Povijest otoka

Od ranih 1900-ih, otok je bio poznat kao Raz, nazvan po obitelji koja je tamo živjela. Krajem tridesetih godina prošlog stoljeća kupio ga je čovjek po imenu Delmar iz "Radio Nick" Nicholson, koji ga je preimenovao u "Idle Bay Isle" i tamo je živio 20 godina sa suprugom i kućnim ljubimcima.

Disneyev otok Discovery | Author: Pinterest Pinterest

Kasnije je prodan i preimenovan u "Otok Riles", a korišten je kao lovište. Disney ga je kupio 1965. godine u sklopu svojih strateških akvizicija imovine prije izgradnje Walt Disney World Resorta.

Sejšeli POŠAST Life Rajski otok krije mračnu tajnu - masovno su ovisni o heroinu

Otok je bio gusarske tematike, a nadahnuo ga je Disneyev film "Treasure Island". Park se plasirao kao alternativa za obitelji kojima je potreban predah od glavnih atrakcija Disney Worlda, a bio je poznat po brojnim vrstama egzotičnih ptica koje su tamo dovezene iz cijelog svijeta. Od flamingosa do kakavtaosa, otok je zamišljen kao ptičji raj.

Disneyev otok Discovery | Author: Screenshot Screenshot

Kako bi se stiglo do otoka, posjetitelji su dolazili s brodom s kopna, a cijena ulaznice je 1995. iznosila 10 dolara za odrasle i 6 dolara za djecu. Otok je također imao i plažu na kojoj je bilo zabranjeno kupanje, no moglo se šetati pijeskom i igrati. 

Zatvoreni otok pregazila je priroda

Zanimljivo je kako je otok posljednji dom vrste ptica morski vrabac, prije nego je ta vrsta izumrla 1987. godine. Discovery Island zatvoren je za javnost 8. travnja 1999., ali nastavio je s radom do 9. srpnja 1999., kada su sve njegove životinje premještene u Disneyjevo životinjsko kraljevstvo (čije je područje središta Safari Village preimenovano u Discovery Island) i druge zoološke vrtove.

Disneyev otok Discovery | Author: Screenshot Screenshot

 Iako Disney nikada nije službeno naveo razloge za zatvaranje parka, najvjerojatniji uzroci su loša posjećenost i visoki troškovi održavanja, u kombinaciji s novijim i većim Disneyjevim Kraljevstvom životinja.

Disneyev otok Discovery | Author: Screenshot Screenshot

Od svog zatvaranja, otok je u velikoj mjeri napušten, bez znakova radova na njemu. Od 2019. godine sve originalne građevine i atrakcije ostaju na otoku, iako je nekoliko pretrpjelo velike štete od uragana i prirodnog propadanja.

Potopljeni otok u Dunavu NA DUNAVU Life Nestao prije 40 godina: Otok kojeg je potopila Jugoslavija

U jednom trenutku Disney je razmišljao o udruživanju s tvorcima videoigre Myst, Cyan, kako bi stvorio interaktivno iskustvo koje će se zvati "Myst Island". Gosti bi istražili neobične lokacije i otkrili misteriju o prijašnjim stanovnicima otoka.

Razvoj ove atrakcije nikada nije nadišao koncepcijsku fazu.

Disneyev otok Discovery | Author: Screenshot Screenshot

U međuvremenu, priroda je pregazila otok, pa je on pretrpan lišćem i slomljenim granama, a postojeća infrastruktura je u ruševnom stanju, uključujući i bolnicu za ptice u kojoj se još nalaze lijekovi za njih.

Pogledajte video:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 17:59 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 17:22 20.Prosinac 2019.

    otok x