Life
19016 prikaza

Fantomski otok: Vidljiv je jedan dan svakih 7 godina

Misteriozni otok Hy-Brazil
Wikimedia Commons
Irski se otok pojavio na kartama već 1325. godine, no fantomski otok danas nitko ne može pronaći

Prema drevnoj irskoj legendi, Hy-Brasil je otok skriven u magli, koja se digne svakih sedam godina- i to samo na jedan dan te ga je jedino tada moguće vidjeti.

Taj se misteriozni otok u kartama nalazi od 1325. do 1800-ih, a na većini karti on je lociran oko 300 kilometara od obale Irske u Sjevernom Atlantiku, piše Ancient Origins

Priče o tom fantomskom otoku stoljećima su kružile Europom, s pričama o "obećanoj zemlji svetaca" ili pak "raju gdje živi napredna civilizacija".

Jedna od uočljivijih geografskih značajki otoka Hy-Brazil je to što na kartama uvijek izgleda kao krug s kanalom (ili rijekom) koja na njemu teče od istoka prema zapadu.

Misteriozni otok Hy-Brazil | Author: Ocultoreveladoaverdade Ocultoreveladoaverdade

Brojna imena misterizonog otoka

Hy-Brazil, još nazivan i Hy-Breasal, Hy-Brasil, Hy-Breasil i Brazir, a to ime potječe od Breasal, što znači visoki kralj svijeta u keltskoj povijesti. Prvi je otok na kartu stavio kartograf Angelino Dulcert  iz Genove 1325. pod imenom Bracile., a kasnije se pojavio u Katalonskom Atlasu 1375., kao dva odvojena otoka s istim imenom "Illa de brasil". 

Misteriozni otok Hy-Brazil | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Godine 1436. pojavio se kao "Sola de Brasil" na venecijanskoj karti kartografa Andrea Bianco. Na njoj je pripojen jednoj od većih grupa otoka u Atlantiku. Ponovno se pojavljuje 1595. Ortelius karti Europe i Europa Mercator karti, a povremeno je mijenjao lokacije na njima.

Misteriozni otok Hy-Brazil | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Ekspedicije u potrazi za otokom iz magle

John Jay Jr. je 1480. krenuo iz Bristola u Engleskoj s ciljem upoznavanja bajkovitog otoka, no nakon dva mjeseca koje je proveo na pučini vratio se praznih ruku i razočaran.

Godine 1481. još su dva broda, Trojstvo i George, otišli iz Bristola na ekspediciju kako bi pronašli Hy-Brasil, također  bez uspjeha.
Zanimljivo je da je 1497. godine španjolski diplomat Pedro de Ayala izvijestio katoličke kraljeve Španjolske da je John Cabot (prvi Europljanin koji je posjetio Sjevernu Ameriku od Vikinga) "otkrio u prošlosti muškarce iz Bristola koji su pronašli Braziliju". Podrazumijevalo se da ju je netko iz jedne od Bristolovih ekspedicija uspio pronaći.

Svjetionik na otoku Eilean Mor Eilean Mor Life Nikad nađeni: Nestali svi svjetioničari ovog svjetionika

Tamo tvrde da su upoznali mudrog starca koji im je dao zlato i srebro. Začudo, kapetan je rekao da je otok naseljen velikim crnim zečevima i tajanstvenim čarobnjakom koji je sam živio u velikom kamenom dvorcu. Ekspediciju je vodio kapetan Alexander Johnson, koji je također tvrdio da je pronašao Hy-Brasil, potvrđujući Nisbetova otkrića.

Misteriozni otok Hy-Brazil | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

U sljedećim godinama Hy-Brasil  se povukao u anonimnost. Kako su pokušaji da se ponovno pronađe pokazali neuspješnima, kartografi su ga počeli izostavljati na nautičkim kartama. Kada je posljednji put zabilježena na karti 1865. godine, jednostavno je zabilježen kao "Brazil rock".

Posljednje dokumentirano viđenje Hy-Brasila imali su 1872. Robert O'Flaherty i T.J. Westropp. Westropp je tvrdio da je posjetio otok tri puta i bio je tako očaran da je doveo svoju obitelj da ga vidi osobno. 

Poveznica s izvanzemaljskim inteligentnim životom

U jednom poznatom susretu s NLO-om, poznatim kao incident u Rendleshamskoj šumi, navodno je neobičan brod sletio ispred američke vojne baze u U.K. Narednik Jim Penniston tvrdi da je dotaknuo tu letjelicu i telepatski primio 16 stranica binarnog koda. Sutradan je zapisao kod i preveo ga desetljećima kasnije.

Karta Piri Reisa OBMANA Life Povijest koju nas uče je laž? Misterij karte Antarktike

Kod je navodio popis vrlo specifičnih koordinata Hy-Brasila i popis mjesta na kojima su ga kartirali kartografi. U poruci su također navedene koordinate nekoliko drugih drevnih lokacija širom svijeta, kao što su piramide u Gizi i linije Nazca. Na samom dnu poruke, koordinate Hy-Brasila ponovno su popisane zajedno s početnom godinom od 8100.

Binarni kod NLO-a | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Irska Atlantida?

Dok je Atlantida možda najpoznatija izgubljena civilizacija, Hy-Brasil je bolje dokumentiran i ima više iskaza očevidaca.

Legenda bi mogla biti priča koja se prenosila generacijama od kraja posljednjeg ledenog doba kada su razine mora bile niže. Na primjer, takozvana banka porcupine, otkrivena 1862. godine, čini se da je u nekom trenutku bio otok. Smješten oko 193 km (120 milja) zapadno od Irske, to je plićak koji je izložen izrazito niskoj plimi i gdje se nalazi karta iz 1830. godine. Najviša točka banke je oko 200 metara ispod razine mora i potopljena je zbog katastrofe ili porasta razine mora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.