Life
34161 prikaza

Misteriozni pokolj: Mučili su ih, vezali i ubili

Pokolj eskima
Wikimedia Commons
Jedan je čovjek plazio po podu dok su mu iz rane na trbuhu curila crijeva koja je svako toliko "ubacio" nazad u šupljinu

Prema stoljećima starom folkloru Eskima sa jugozapada Aljaske, znanim i pod nazivom Yup'ik narod, jedna se vrlo nevina igra pretvorila se, prije 350 godina, u krvavi masakr. Grupa arheologa danas se bavi time da dokažu da je barem dio te tragične priče utemeljen u istini.

Znanstvenici sa sveučilišta u Aberdeenu otkrili su ostatke 28 ljudi tijekom iskapanja u Agaligmiutu, starom aljaškom selu gdje su nekada živjeli članovi plemena Yup'ik. Dio tijela koji je pronađen vezan je konopom od trave i bio okrenut licem prema tlu, dok su druga tijela imale rupe na stražnjem djelu lubanje koje sugeriraju ili probadanje strijelom ili kopljem.

"Neki su vezani užetom i naprosto smaknuti", kaže Rick Knecht, predavač arheologije na sveučilištu i jedan od dvoje vođa iskapanja.

Ostaci manje, više pripadaju ženama, djeci i starcima, a samo je jedan muškarac mlađe dobi. Zaključak je znanstvenika da su seljani mučeni i onda ubijeni, a tada im je do temelja spaljeno selo, piše All That Is Interesting.

Nalazište Aşıklı Höyük ORIGINALNO Kultura Skupljaju urin star 10.000 godina radi proučavanja

To ide u prilog legendi o igri sa strelicama koja je pošla krivo, i završila masakrom. Dio je to veće serije obračuna, gotovo ratova između plemena, poznatog i kao rat luka i strijele.

Iako se još ne zna točan datum masakra, arheolozi znaju da selo, koje je sagrađeno kao veliki, međusobno povezani kompleks (radi lakše zaštite), datira negdje između 1590. i 1630. Arheolozi također imaju dokaze da je vatra uništila selo negdje između 1652. i 1677. godine.

Legenda kaže da su se dvojica dječaka igrala sa strelicama (vrhovima strijela) kad je jedan ostao bez oka. Otac dječaka koji nije bio ranjen smatrao je kako je samo pošteno da i njegov sin ostane bez oka, no otac drugog dječaka mu je iz osvete oštetio oba oka.

Pokolj eskima | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Čitava je stvar vrlo brzo eskalirala i ostatak je stanovnika sela krenuo s krvnom osvetom.

Jedan grozni detalj koji se prepričava generacijama kaže kako je jedan čovjek plazio po podu dok su mu iz rane na trbuhu curila crijeva koja je svako toliko "ubacio" nazad u šupljinu, te nastavio plaziti prema ljudima koje je planirao ubiti.

Iako je jasno da je do masakra u Agaligmiutu svakako došlo, manje je jasno je li čitav sukob zaista pokrenula nesreća pri dječjoj igri.

"Ono što znamo jest da su luk i strijela ratovi bili u periodu kojeg zovemo "malo ledeno doba", kada je odjedanput iz relativno toplog prešlo u hladnije vrijeme. Ta hladnoća je vjerojatno dovela do manjka hrane koji je bio okidač za "ratove"", kažu znanstvenici, no to ne znači da većina legendi nema neke korijene u događajima koji su se zaista dogodili.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Potrčalo
  Potrčalo 03:16 27.Travanj 2019.

  Nasilje protiv vlastite vrste je ugrađeno u ljudsku svijest

 • Avatar Matvilaska
  Matvilaska 01:32 27.Travanj 2019.

  Želiš pronaći ženu za jednu noć? Dobrodošli na > > > www.3xDate.top

 • crazy.dictator 00:19 26.Travanj 2019.

  necivilizirani bedaki. zamisli ubijati se lukom i strelom mesto da su malo pricekali, doziveli napredak i mogli su ubijati dronovima,"pametnim bombama", nuklearnim proijektilima i slicnim civilizacijskim izumima