Znanost
21258 prikaza

Otvorena 3.000 godina stara grobnica: "Bio sam užasnut"

Tutankamonova grobnica
MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL
Pretpostavlja se da je dječak kralj vladao oko 1.300 godina prije Krista

Stotinu godina nakon otkrića Tutankamonova groba, u kojem je pronađen mumificiran dječak-kralj pokopan prije više od 3000 godina, završen je projekt restauracije i sanacije oštećenja od prašine, vlage i posjetitelja.   

Freske na zidovima i stropu također su restaurirane i vraćene u prvobitno stanje u kakvom su bile kada je britanski arheolog Howard Carter prvi ušao u grobnicu 1922.

U procesu koji je trajao deset godina u grobnici su zamijenjeni drveni podovi, rasvjeta i rampe, što znači da je i sam Tutankamon morao biti premješten.

"To je nevjerojatno dragocjen izložak tako da je bilo jako stresno pomicati mumiju", rekao je Neville Agnew, direktor za komunikaciju Konzervatorskog instituta Getty sa sjedištem u Los Angelesu koji je vodio radove.

"Bio sam užasnut", kazao je Agnew o operaciji podizanja mumije i njezinog 250 kg teškog sanduka i njihova nošenja.

Pogledajte galeriju.

1/18

Drevna grobnica u Dolini kraljeva restaurirana je nekoliko puta prije, ali nikada ovako planski i detaljno.

Konzervatori, arhitekti, stručnjaci za okoliš i znanstvenici prvo su radili analize, koje su trajale gotovo pet godina, i koje su pokazale utjecaj okoliša kao i oštećenja koja su napravili posjetitelji, među kojima su ogrebotine i grafiti.

"Vodena para nastala disanjem posjetitelja utječe na sve u grobnici", rekao je Hussein Shaboury, profesor umjetnosti sa Sveučilišta u Aleksandriji, dodajući da je tamo također bilo teško disati.

"Morali smo to promijeniti i stvoriti metodu da u grobnicu ulazi svježi zrak i da cirkulira na način da se sav zrak u grobnici promijeni za 30 minuta."

Tutankamonova grobnica je otkrivena 1922. godine u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora. To je jedina grobnica iz faraonskog Novog kraljevstva (1550 pr.n.e.-1069 rp.n.e) koja je pronađena netaknuta, odnosno neopljačkana.

Vjeruje se da je Tutankamon vladao od 1334. godine prije nove ere do 1325. godine prije nove ere, za vrijeme XVIII dinastije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.