Life
309 prikaza

Moderne knjižnice: Nema knjiga, ali možete 'posuditi' čovjeka

Muškarac
Pixabay
Ljudska knjižnica je projekt pokrenut prije 16 godina, a proširio se diljem svijeta

Prve knjižnice nastale su prije više tisuća godina i do danas su nepresušan izvor informacija i znanja. Najveće knjižnice danas sadrže milijune knjiga koje pričaju o povijesti, migracijama, religiji i ljubavi. 

No, diljem svijeta postoje i knjižnice gdje priču ne pričaju knjige već - ljudi. 

"Ljudska knjižnica funkcionira kao i normalna knjižnica, ali umjesto knjiga mi imamo ljude na našim policama", rekao je Ronni Abergel, suosnivač Ljudske knjižnice.

Princip ove knjižnice je jednostavan - 'knjige', odnosno volonteri, sjede za stolom i na sebi nose natpis na kojem piše koju priču oni pričaju. 

"Možete 'posuditi' bipolarnog muslimana, transrodnu osobu ili beskućnika te ćete na u razgovoru s tom osobom naučiti više o svijetu koji vam nije blizak, a shvatit ćete i koliko imate zajedničkih osobina s različitim osobama", objasnio je Abergel.

Abergel je osnovao Ljudsku knjižnicu prije 16 godina u Kopenhagenu, u sklopu organizacije "Stop the Violence". Nakon napada nožem na bliskog prijatelja, zaključio je kako je važno da se priča njegovog prijatelja čuje i spriječi daljnje nasilje. Rezultat je Ljudska knjižnica. 

Pedesetak volontera neumorno je pričalo svoje životne priče znatiželjnicima 4 dana u tjednu, 8 sati dnevno. 

"Naša knjižnica nikad neće nametati svoje mišljenje, nikada vas neće usmjeravati niti navoditi na zaključke. Ona vam nudi informacije", rekao je Abergel. 

Ljudska knjižnica prikupila je pozitivne reakcije diljem svijeta te se danas ovakve knjižnice mogu naći u sedamdesetak gradova.

Abergel se prema Ljudskoj knjižnici odnosi kao prema pravoj publikaciji. Svi volonteri prolaze edukaciju kako bi naučili i usavršili komunikacijske vještine. 

"Moramo se pobrinuti da su naše 'knjige' u dobrom stanju. Ne mislim fizički, već mentalno jer nije lako biti 'ljudska knjiga'. Morate dati cijelog sebe u ovaj poziv", objasnio je Abergel. 

Australija

Iako je većina Ljudskih knjižnica jednodnevni ili tjedni događaj, knjižnica u Lismoreu je prva na svijetu koja ima stalnu kolekciju 'ljudskih knjiga'.

Lucy Kinsley, knjižničarka, kaže kako njihova knjižnica nudi velik izbor knjiga, od afričkih imigranata do lokalnih pčelara. 

Kaže i kako se nada da će uskoro postaviti Ljudsku knjižnicu online te bi tada korisnici diljem svijeta mogli putem videa mogli slušati priče ljudi s drugih krajeva svijeta. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.