Life
17578 prikaza

'Na silu su me udali s 11, a sada sam promijenila sustav'

Djevojčici s 12 godina dogovorili brak
Thinkstock
Iako silovana, trudna i u braku prije svog 12. rođendana uspjela promijeniti zakon o stupanju maloljetnika u brak

Stupanje djece u brak najčešće povezujemo sa zemljama poput Pakistana, Indije ili Afganistana, sa siromaštvom, prikrivanjem trudnoća i silovanjima, te diktatima vjerskih zajednica. Međutim problem je to koji se pojavljuje i u razvijenim zemljama. U SAD-u čak 200.000 djece oženilo se u proteklih 15 godina, a među njima su najmlađe dvije djevojčice koje su u trenutku potpisivanja imale 10 godina, te dječak od 11 godina. 

Iako je formalno u većini američkih saveznih država nemoguće oženiti se prije 18. godine, praksa je nešto sasvim drugo. U slučaju da braku daju blagoslov roditelji, ili je riječ o trudnoći - čak se i djeci omogućava da sklope brak.

Žena trči uz more Mislili da laže Life Tek nakon 23 godine joj povjerovali da je silovana

Republikanski guverner New Jerseya Chris Christie odbio je da njegova država bude prva koja decidirano zabrani stupanje djece u brak. Rekao je kako bi se to 'kosilo s nekim vjerskim tradicijama'.

Samo 11 godina imala je i Sherry Johnson, lobistica iz američke savezne države Floride koja je majka, nakon silovanja, postala sa samo deset godina. Jedna je to od američkih horor priča kojima je kumovalo siromaštvo, neobrazovanje, Crkva, silovanje i nemogućnost izbora o vlastitom tijelu i postupcima. 

No, žena koja je do 27. godine rodila devetero djece sada se aktivno bori da upravo Florida, poznata kao konzervativna država 'čudaka', bude prva koja će u SAD-u povesti revoluciju i onemogućiti stupanje djece u brak, neovisno o vjerskim tradicijama, željama roditelja ili međuobiteljskim dogovorima. Naime, statistika pokazuje da gotovo 50 posto dječjih brakova čine združivanja mladih djevojčica i desetljeća starijih muškaraca. Neki su brakovi dogovoreni, a neki uslijede nakon stupanja u seksualne odnose (iako djeca ispod 14 godina ne mogu pristati na seksualni odnos, što znači da je zapravo riječ o silovanju).

Sherry, koja sada ima 58 godina, proteklih je pet godina provela lobirajući po institucijama na Floridi kako bi osigurala da više nitko ne prođe 'prodaju' u brak gdje je godinama bila ništa više no seksualna igračka, nakon što su je sve institucije te države iznevjerile.

Prošle godine Texas i Virginija donijele su zakone koji kažu da osobe moraju imati 18 godina kako bi stupili u brak, no iznimka je u slučaju da sud da svoje dopuštenje. Zakon kojeg Sherry gura ne bi dopuštao ikakve iznimke jer upravo je jedan takav sudac i 11-godišnjoj Sherry potpisao vjenčani list pod pretpostavkom da, ako je već rodila i otac djeteta je želi oženiti, brak je dobra stvar za ženu pa zašto onda ne osvjetlati čast obitelji i djeteta te odobriti brak.

Johnson je bila kći samohrane majke koja je živjela u gradu Tampa na Floridi, u stanu koji je bio dio župnog dvora crkve njihove malene kongregacije. Na misu se išlo svaki dan, djevojčice nisu smjele nositi hlače ili nakit, a u stančiću nisu imali televiziju. Sherry je kao osmogodišnjakinja jedno jutro otišla đakonu po novac za ručak, jer joj je majka to zaboravila ostaviti. On ju je polegao na krevet, podmazao petrolejem i silovao. Ta se kalvarija od tada neometano nastavila, učenici su se radi mirisa petroleja zezali da 'miriši kao riba', a majka, kojoj se Johnson požalila, rekla je djevojčici da laže.

Majka i sin Prekretnica Life 'U očima svoga sina vidim lice svog silovatelja'

Na sistematskom u školi liječnici su nakon rutinskog pregleda Sherry pozvali sa strane i rekli joj da je sedam mjeseci trudna. Majka ju je u autu napala dok joj je Sherry pokušavala objasniti kako joj je rekla da je đakon siluje. Pred kongregacijom majka se ustala i rekla kako su navodi njezine 10-godišnje kćeri o silovanju 'sotonina laž'. Johnson je, skupa sa silovateljem, odaslana u Miami da rodi dijete.

- Sjećam se kako sam sjedila u hodniku bolnice. Ljudi su mene i moj trbuh gledali kao neko svjetsko čudo. Bilo mi je užasno - prisjeća se u svojim memoarima "Oprostiti neoprostivo" Johnson. Kada se vratila njezina je majka shvatila da su škola i socijalna služba počeli postavljati pitanja pa je postignut konsenzus da se 10-godišnjakinja - uda. Naime ako dođe do braka onda se odrasle ne može progoniti za seksualno napastovanje ili prikrivanje zločina.

- Mama mi je sašila bijelu haljinu i odvela me sucu. Tamo sam sjedila za stolom većim od našeg stana, no sudac nas, djetetu usprkos, nije htio oženiti. Nekoliko mjeseci kasnije, u drugom okrugu, sutkinja mi je dopustila da se potpišem na dokument iako je bila potpuno svjesna moje dobi, i mogla je zaključiti o čemu se radi - prisjeća se lobistica kojoj je životni cilj da niti jedno drugo dijete ne proživi ono što se njoj dogodilo.

Brak prije ulaska u odraslu dob, baš kao i rađanje djece, najčešće ima grozne posljedice - uništava zdravlje, kao i svaku šansu za obrazovanje, emancipaciju i ekonomsku samostalnost. 

Johnson se htjela vratiti u školu, i njezina je majka bila voljna čuvati dijete no crkva zabranjuje korištenje kontracepcije, a Sherry nije znala da, i po zakonu, ima pravo odbiti supruga. Rađala je bebu za bebom, te je do 17. godine imala šestero djece. Svojem suprugu nije služila za bilo što drugo osim za seks. On ju je napuštao kada bi zatrudnila, i vraćao se nakon rođenja djeteta. 

Sa 18 godina Sherry se razvela, no samo godinu dana kasnije ponovno se udala za 37-godišnjeg muškarca. Njemu je rodila još troje djece iako ju je cijelo vrijeme psihički i emocionalno maltretirao. Ciklus nasilja i ovisnosti teško je prekinuti, i mnogi nikada ne uspiju.

Hollywood Zabranili ga Kultura Film o lancu pedofilije kojeg Hollywood ne želi da vidite

- Razmišljala sam o samoubojstvu, a jedno sam vrijeme i mrzila svoju djecu. Morala bih samu sebe podsjećati da oni nisu tražili da dođu na ovaj svijet. Malo sam živnula nakon što sam napustila majčinu crkvu i otišla na psihoterapiju. Iako sam već dugo i sama bila majka tek sam u tom trenutku shvatila koliko je mene točno moja mama izdala. Zaista nije potrebno osjećati ljubav da bi bili majka, potrebna je samo vagina - osvjestila je tek kasnih dvadesetih Sherry Johnson koja plaću zarađuje radeći kao njegovateljica nepokretnih osoba starije životne dobi. 

Nakon raspada i trećeg braka, sa suprugom s kojim je vodila pečenjaru, Johnson se više nije htjela vratiti u Tampu gdje su joj bila djeca. Odlučila je svoj križarski rat započeti u Tallahasseeju. Upisala je dopisnu školu, završila ju s odličnim ocjenama, proglašena je volonterkom godine, a nakon objave knjige pismo joj je poslala i Michelle Obama. No najdraža stvar na radnom stolu je pisamce jednog od njezinih sinova na kojem piše "od svih majki na planeti, ti si najbolja koju je svijet ikada vidio".

- Zapravo nikada nisam zažalila što sam imala djecu, ne želim si tako nešto dopustiti. Uvijek sam radila sve što sam mogla da oni budu sretni, i u najgorim trenucima oni su bili moj izvor sreće - tvrdi Johnson kojoj su njezina djeca do danas inspiracija radi koje ne želi odustati od svojeg cilja.

- U 14 godina 16.000 dječjih brakova sklopljeno je samo na Floridi. To su djeca koju je sustav iznevjerio baš kao i mene. U mom slučaju znali su svi, moja majka, moja crkva, moja škola, sud, bolnica i socijalna služba. I nitko, baš nitko, nije poduzeo ništa. Moj život je grubo oduzet, stavljen van moje kontrole, i zato neću posustati - kaže Johnson koja će krstariti hodnicima zakonodavaca sve dok neće stajati uz bok guvernera koji će staviti svoj potpis na zakon koji kaže da niti u jednom slučaju, niti uz bilo koju izliku, nije dozvoljeno sklapanje braka maloljetnicima.

Ovoga tjedna u Senatu Floride Sherry je napokon posvjedočila trijumf zakona čije je zaštitno lice. Sjedila je u dvorani dok je nekoliko senatora pričalo o važnosti ove izmjene, a mnogi su joj se i zahvalili. Nakon što je zakon jednoglasno podržan Sherry je čestitala okupljena obitelj. 

- Moja duša je sretna i na miru jer smo spasili mnogo, mnogo djece od zlostavljanja i iskorištavanja. Moja svrha je ispunjena - kaže Johnson koja je bila iskra koja je pokrenula mijenjane dosadašnjeg zakona čija je suština bila omogućiti silovateljima da se brakom izvuku od optužbi, roditeljima da 'guraju' dogovorene brakove i vjerskim fanaticima da svoja uvjerenja naturaju svojoj djeci. Međutim, Sherry Johnson najavljuje da ne staje, želi da sve savezne države u SAD-u usvoje zakon koji će onemogućiti mlađima od 18 da se ožene.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.