Life
37130 prikaza

Dječake silili na oralni seks i navlačili za testise

Dječak sam na klupi
Thinkstock
Pod istragom se našao popravni dom iz kojeg je tužbe najavilo više od 400 tadašnjih dječaka

Prošlo je nekoliko desetljeća, no njihove traume još su tu - na stotine dječaka tvrde da su bili izvrgnuti seksualnom i psihičkom zlostavljanju u "centrima za problematičnu mladež" tijekom 1970-ih i 1980-ih u Velikoj Britaniji.

Odvjetnik koji danas zastupa te muškarce iznio je optužbe u javnost, gdje su izazvale ogorčenje i traženje većih i detaljnijih istraga, piše Indpendent.

U tim su dječjim domovima dječaci završavali i zbog minimalnih prekršaja, a David Greenwood, odvjetnik specijaliziran za dječje zlostavljanje, kaže kako već sada predstavlja 400 muškaraca koji tvrde da su žrtve iz popravnog doma Medomsley u North Yorkshireu, a svakodnevno mu se javljaju nove žrtve, ohrabrene drugima.

Noel Smith, koji je u popravnom domu završio u dobi od 15 godina nakon što je ukrao motocikl, kaže kako je tri mjeseca koja je dobio za odslužiti tamo ono što je njegov život pretvorilo u pakao. Kasnije je samo bio još gore i bijesnije dijete te ga je iskustvo doma gurnulo u samo još gore ponašanje i prekršaje. 

Danas se taj 57-godišnjak prisjeća kako ga je policajac bacio na pod još dok su bili na sudu i udario ga u  glavu čak i prije nego je odveden u ustanovu. 

Potezali ih za testise

- Kad smo stigli, šutirali su nas nogama, natezatli za uši. Jedan od njih mi je zabio prst u oko. Jednom, kad smo bili unutra, svukli su nas gole, dok nam se cijelo osoblje smijalo i dobacivalo nam uvrede - otkriva, naglašavajući kako su svi dječaci bili prestrašeni.

Smith kaže kako je trpio batine svakog dana ta tri mjeseca koj je proveo unutra, gledajući čuvare kako izvlače drugi djecu iz stolica, navlačeći ih za testise

Još je jedan od muškaraca koji je bio u domu opisao slična svakodnevna ponižavanja.

- Uvjeren sam kako nas je upravo to iskustvo pretvorilo u tvrdokorne kriminalce - ističe Smith.

Prisiljavali ih na oralni seks

Policija istražuje navode koji se odnose na maloljetnički zatvorski centar Medomsley, iz kojeg im je pristupilo više od 400 žrtva.

- Razmjer zlostavljanja je daleko širi nego što možemo zamisliti, to je u ono doba bio instutucionalni problem koji se javljao u svim takvim pritvornim centrima - kaže odvjetnik Greenwood.

Na pitanje kakve seksualne napade su njegovi klijenti u njima doživjeli, Greenwood je rekao kako se one mogu objediniti u fizičke napade stranim tijelima (primjerice guranjem predmeta u anus dječacima), prisiljavanjem na oralni seks i klasičnim silovanjem.

Tijekom vladavine Margaret Thatcher, centri za prekršaje maloljetnika vođeni su tzv. vojnom disciplinom, uz uvjerenje kako će ih to odvratiti od ponovnog kršenja zakona.

- Klijenti s kojima sam razgovarao su mi rekli kako je boravak tamo bio najbliže paklu što su iskusili, pravo mučenje. Bili su zaključani i nisu mogli pobjeći - rekao je Greenwood.

Bivši "zatvorenici" u centru Eastwood Parku su mu ispričali da su dobivali udarac u glavu svaki put kad ne bi odgovorili s "gospodine", a drugi su opisivali da su redovito premlaćivani za najmanju stvari, primjerice tukli su ih gumenim cijevima, prisiljavali na ekstremne vježbe, ledene tuševe te su ih tjerali da satima budu u čučnju.

Britanska je policija najavila sveobuhvatnu istragu svih prijavljenih slučajeva, kao i pravdu žrtvama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.