Life
70093 prikaza

Način na koji svi kuhaju rižu opasan je za zdravlje

Riža
Thinkstock
Jedan od najčešćih načina kuhanja riže je i najopasniji te povećava rizik zdravstvenih problema

Milijuni ljudi svakodnevno riskiraju svoje zdravlje neispravnim načinom kuhanja riže, osobito ako se ta namirnica često nalazi na njihovom stolu, upozoravaju znanstvenici.

Nedavno je istraživanje pokazalo kako česta metoda kuhanja riže - u zdjeli kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji ju jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira rižu tijekom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. 

Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu, upozorava Andy Meharg, profesor bioloških znanosti na Sveučilištu Belfast. On je testirao različite načine kuhanja riže kako bi otkrio koji je među njima najzdraviji.

U prvoj metodi stavio je jednu šalicu riže te dvije šalice vode te je voda isparila tijekom kuhanja - kako se i riža najčešće kuha. Otkrio je da je tom metodom u riži ostalo najviše arsena. U drugoj je metodi stavio jednu šalicu riže i pet šalica vode te izbacio višak vode, a razina arsena se prepolovila.

U trećoj metodi riža se kuhala tako da se namakala preko noći, ujutro isprala sve dok voda nije bila čista te potom skuhala - s čime se udio toksina smanjio za 80 posto

Istraživanja na europskom tržištu otkrivaju kako čak 58 posto proizvoda s rižom sadrži visoke razine arsena, pa se preporučuje rižu uvijek prethodno namakati i ispirati da se smanji vjerojatnost štetnih posljedica na zdravlje. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Kresimiryu8ka 12:59 09.Veljača 2017.

    gluplji tekst nisam čitao , problem je u kuhanju riže ? Pa gospodo s čime se vi hranite kad ste tako inteligentni ? Problem je to šta se proizvodi riža na taj način a ne na načinu kuhanja šta vam ... prikaži još! to nije jasno . To kao da kažemo Arsen nije otrovan ali problem je kad ga uzmemo u prevelikoj količini . Pa stvarno mi nije jasno koji genijalac piše takve glupe tekstove , gdje ste ga samo našli u umo bolnici ili samo zato da se zaradi honorar a dali je tekst debilan ili ne nikom to nije bitno