Life
6298 prikaza

Najduži meč na svijetu trajao 110 rundi i sedam sati

Boks
Press Association/PIXSELL
U 108 rundi više nije bilo udaraca, a boksači su samo kružili jedan oko drugog

Krajem 19. stoljeća održan je do sada najduži boksački meč (onaj s rukavicama) u povijesti. Bilo je to 6. travnja 1893. godine u kojem su se boksači Andy Bowen i Jack Burke borili sedam sati i 19 minuta, i to u 110 rundi. Borili su se za naslov prvaka u lakoj kategoriji i novčanu nagradu od 2500 dolara. Favorit je bio Burke, koji je i dobio prvih 25 rundi, no Iron Bowen nikako nije htio pasti.

Nokautirao je Burkea u 25 rundi, no zvono se oglasili prije. U jednom trenutku Burkeu su ruke bile slomljene, a protivnici su bili toliko iscrpljeni da njihove boksačke vještine više ništa nisu značile. Većina publike otišla je do ponoći, jer je meč započeo oko 21 sat. Oni koji su ostali spavali su u svojim stolcima. U 108 rundi više nije bilo udaraca, a boksači su samo kružili jedan oko drugog. U 110 rundi sudac John Duffy, proglasio je rezultat neriješenim i predložio da boksači podijele nagradu.

Moderni boks drži se 12 pravila kako bi taj sport bio na neki način human. Njih je napisao John Graham Chambers. Godine 1867. je IX. Markiz od Queensberryja objavio sistematizirana pravila borbe po ugledu na ta Londonska pravila, te se danas ta 'Queensberry' pravila smatraju prvim službenim boksačkim pravilima. Između ostalog, vrijeme rundi je ograničeno na tri minute, sa minutom pauze između njih.

Najstariji zapisi o boksu pronađeni su na reljefnim skulpturama iz Mezopotamije. Tako se na reljefu iz 1350 g.pr.Kr. prikazuju  goloruki boksači, a upotreba rukavica pojavila se između 1500 i 1400 godine pr.Kr. po dokazima pronađenima na grčkom otoku Kreti. Na 23 Olimpijadi iz 668. g. pr.Kr. postavljena su prva pravila sporta.

U staroj Grčkoj nije bilo kategorija ni rundi, a protivnici su se borili sve dok netko ne bi odustao ili bio ubijen. U vrijeme Rimljana 393. g., rukavice su dobile šiljate metalne klinove pa je borba bila krvav sport, a ta je krv zabavljala Rimljane, no upravo zbog toga sport je zabranjen diljem Europe. 

UFC borac Conor McGregor Leži na novcu Life UFC milijuni: Luksuzni život najjačeg borca na svijetu

Nakon pada Rimskog carstva boks je ponovno postao popularan u 12. stoljeću. Onaj bez rukavica postao je popularan u Velikoj Britaniji u 16. stoljeću.

6. siječnja 1681. godine Christopher Monck, drugi vojvoda od Albemarlea, pripremio je boksački meč između svog mesara i batlera. Još uvijek nije bilo pravila, pa su se boksači tako koristili i udarcima u glavu, davljenjem, udubljivanjem očiju, ugrizima, i udaranju boksača koji je bio na podu.

1743. godine boksač Jack Broughton objavio je "Broughtonova pravila" kako bi pokušao zaustaviti smrti u ringu. To je boksačima omogućili 30 sekundi nakon što su srušeni na pod da se ponovno dignu a uključilo je i pravilo "bez udaranja ispod pojasa". Do 1882. godine boks bez rukavica bio je ilegalan, a prvi moderni boksački meč održan je u klubu Pelican u New Orleansu 1892. godine. U njemu je "Gentleman Jim" Corbett pobijedio Johna Lawrencea Sullivana u teškoj kategoriji.

Višestruku boksački šampion Muhamed Ali | Author: Wikipedia Wikipedia
Multimilijunski sport boks je postao zahvaljujući sportašima poput Muhammeda Alija, kojeg mnogi smatraju najvećim boksačem svih vremena, a između ostalih tu je i Joe Frazier, George Foreman, Sugar Ray Robinson i Sugar Ray Leonard, Evander Holyfield, Rocky Marciano, Mike Tyson i Marvin Hagler.

Veliku publiku boks je dobio zahvaljujući filmovima poput Rockyja s poznatim Sylvesterom Stalloneom.

1927. godine borba između Jacka Dempseyja i Genea Tunneya zaradila je oko 2,7 milijuna dolara bez televizijske publike. Po kontroverznoj odluci, Tunney je pobijedio Dempseya u njegovoj posljednjoj borbi. U 2015. godini, borba između Floyda Mayweathera i Mannyja Pacquiaoa donijela im je više od 100 milijuna dolara. Nakon 12 rundi Mayweather je proglašen pobjednikom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.