Life
8938 prikaza

Najgori hrvatske ubojice: Klali su, palili, otimali...

Jasmina Dominić
sanjin strukić/pixsell/nestali.hr
Krvnici su šokirali čitavu zemlju svojom okrutnošću, a za neke je samo pitanje vremena kad će opet ubiti

Jezivi zločin ovih dana šokirao je Hrvatsku. U zamrzivaču u prizemlju obiteljske kuće u Međimurju pronađeno je tijelo Jasmine Dominić. Jasmina je nestala 2000. godine, njezin nestanak prijavljen je tek 2005., a obitelj je 19 godina po selu Palovec pričala da je Jasmina negdje u inozemstvu. Međutim, 19 godina njeno truplo bilo je u zamrzivaču u kojeg ju je strpala, prema svemu sudeći, sestra Smiljana Srnec Dominić, nakon što ju je ubila.

Njezino je truplo tako cijelo vrijeme bilo u obiteljskoj kući, a otkriveno je nakon što je obitelji isključena struja, a iz zamrzivača se počeo širiti nesnosan smrad. Rasplet ovog bizarnog zločina tek je počeo, jer još uvijek nema točnih informacija kako je ubijena, kada točno je ubijena i jesu li to sve znali članovi obitelji, a u nastavku donosimo neke od priča koje su po svojim zločinima i brutalnosti sablaznile hrvatsku javnost.

TIN ŠUNJERGA

Da mogu vratiti vrijeme, nikad ovo ne bih učinio, tihim je glasom i bez puno emocija svom odvjetniku Franu Baici rekao Tin Šunjerga (19), mladić koji je u Čistoj Velikoj likvidirao svoje roditelje.

"Ubio sam ih jer su me psihički stalno pritiskali, prigovarali mi zbog škole i društva u kojem sam se kretao", nastavio je Tin odgovarajući na braniteljevo pitanje zašto je počinio ovaj monstruozni zločin koji je u crno zavio ne samo Čistu Veliku, gdje je Tin živio s majkom Silvanom (46) i ocem Marinom (45), nego doslovno cijelu Hrvatsku. Prije toga istražiteljima je također bez emocija i zamuckivanja ispričao sve detalje zločina.

Tin Šunjerga | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)

"Podigao sam pištolj, prislonio ga na majčin zatiljak i opalio. Krv je prsnula posvuda. S pištoljem sam krenuo kući. Tata je nešto radio ispred garaže. Stajao sam pored njega. Samo sam čekao da se okrene, da ga ne gledam u oči. U jednom trenutku okrenuo se leđima i sagnuo. Prislonio sam mu cijev pištolja na zatiljak i pucao", govorio je ubojica.

Njegov branitelj ustvrdio je da je mladić cijelo vrijeme njihovog razgovora bio jako utučen, depresivan. Nije puno govorio. "Odgovorio bi mi na postavljeno pitanje i to je to. Sam ništa nije pitao niti tražio", rekao je u travnju Šunjergin odvjetnik prisjećajući se razgovora s mladićem kojeg će braniti po službenoj dužnosti. Iako svjestan svega, Tin ni u jednom trenutku nije zaplakao niti je na bilo koji način pokazao svoje emocije.

"Ne znam plače li kad je sam u ćeliji, no preda mnom suzu nije pustio. Jasno mu je što je napravio, ali odaje dojam da se sa situacijom u kojoj se nalazi potpuno pomirio. Ljudi koji se nađu u istražnom zatvoru, iako svjesni zločina, u pravilu se brane, pokušavaju opravdati svoje postupke na ovaj ili onaj način. Ovaj mladić to uopće ne čini. On je potpuno rezigniran. Kao da je odustao od samoga sebe, priznao poraz, predao se", pojasnio je odvjetnik Frano Baica.

Tin Šunjerga Duboko poremećen Top News Stručnjaci: Šunjerga ni ne shvaća da je ubio roditelje

"On ima 19 godina i punoljetan je, ali to je dijete. Ne znam kakav je inače, ali u vremenu koje sam ja proveo s njim bio je jako tih, povučen. Ništa od mene nije zahtijevao niti tražio da ga netko posjeti", rekao je Baica dodavši da je Tina upitao je li sve u redu u ćeliji u koju su ga smjestili, na što mu je mladić odgovorio da je sve OK.

SRĐAN MLAĐAN

"Karlo, jedina moja ljubavi, zauvijek tvoja Betty", bile su riječi kojima je te prohladne siječanjske subote 16-godišnja gimnazijalka Elizabeta Šubić pred petrinjskom Osnovnom školom odlučila opisati bezgraničnu ljubav prema svom tadašnjem mladiću. Nakon što je grafitnom olovkom na zidu škole napisala kratku poruku, sjela je na stube na kojima se s dečkom trebala sastati u 21 sat.

Desetak minuta prije pred školom se pojavio tada 16-godišnji Srđan Mlađan. Prišao joj je, pitao je što radi i sjeo pored nje. Kratko su razgovarali, nakon čega Mlađan iz sportske torbe vadi strojnicu svog oca Mladena i ispaljuje u Elizabetu dva hica – jedan u vrat i drugi u glavu. Djevojka ostaje na mjestu mrtva, a on sprema pušku nazad u torbu te se vraća u Sisak na isti način na koji je iz njega doputovao – gradskim autobusom.

David Komšić Fotogalerija Top News Oči ubojice Komšića kad je čuo kolika je kazna

Prema svom vlastitom priznanju, Mlađan motiva za ubojstva nije imao jer je Elizabetu tada vidio prvi put. "Odlučio sam na tom mjestu i tog dana nekoga ubiti, meni je bilo svejedno koga. Da nije naišla ona, žrtva bi bio netko drugi", priznao je Mlađan u svibnju te 1998. godine u istrazi, samo nekoliko dana nakon što je napunio 17 godina. 

Na drugo ubojstvo nije dugo čekao. Baš kao i 16-godišnju gimnazijalku pred kojom je bio život, umirovljenika Petra Jančića (61) iz Siska ubio je samo zato što se u krivo vrijeme zatekao na krivom mjestu. Jančić mu je bio susjed, a dočekao ga je pred ulazom u garažu gdje je u njega iz očeve puške ispalio tri hica.

Srđan Mlađan | Author: Goran Stanzl/PIXSELL/History Goran Stanzl/PIXSELL/History

Tko zna do kada bi maloljetni monstrum nastavio ubijati da u pljački Sisačke banke, koju je počinio samo pedeset metara od svoje kuće nedugo nakon drugog ubojstva, nije učinio pogrešku zbog koje su ga policajci otkrili. "Vidimo se u paklu", promuklim glasom koji još nije do kraja ni mutirao poručio je Srđan Mlađan sisačkom sucu Damiru Parcenu koji ga je zbog dvostrukog ubojstva, pokušaja ubojstva i pljačke banke osudio na za maloljetnika maksimalnih deset godina zatvora. 

Kaznu koju je izdržavao u požeškoj kaznionici sigurno mu je olakšalo čak 21 nagradno izlaženje u grad, koje je zaradio očito dobro prikrivajući svoju ćud i emocije. Za posljednjeg izlaska u veljači 2002. godine Mlađan je uspio unajmiti stan u Zagrebu, nabaviti pištolj i opljačkati Sisačku banku u Zvonimirovoj ulici.

Naravno da se nije imao namjeru vratiti u zatvor, a kada je shvatio da mu je policija na tragu, bez imalo oklijevanja s tri je metka na zagrebačkom Borongaju ubio policajca i oca troje djece Milenka Vranjkovića Kinga koji je poslan da privede Mlađana. Nakon toga pobjegao je i nekoliko stotina metara dalje u stanu na Ravnicama zatočio Boženu Kosović, njezinu kćer Nikolinu i sina Mirka. Svoju mirnu predaju Mlađan je tada uvjetovao nazočnošću brojnih medija. 

"Bojao sam se da će me, nakon što se predam, policajci ubiti zato što sam ubio jednog od njihovih", objašnjavao je razloge zbog kojih je tada inzistirao na novinarima. Nakon nekoliko sati gol do pasa izašao je iz stana i spektakularno se predao pred kamerama.

DAVOR CELČIĆ

Davor Celčić je 17. prosinca 2003. godine kod Velike Gorice na najokrutniji način ubio tada četiri mjeseca trudnu Luciju Topalović (23) koja je nosila njegovo dijete. Sud je Celčića osudio na 25 godina zatvora, a iz Lepoglave bi trebao izaći 2029. godine. 

Davor i Lucija poznavali su se od osnovne škole. Davor je bio domaći dečko, a Lucija se tamo za vrijeme rata doselila iz Bosne i Hercegovine. U ljeto 2003.  oboje su bili na jednoj zabavi u Jakuševcu na kojoj su se nekoliko puta poljubili i izmijenili brojeve telefona. Uskoro su se počeli viđati iako je Davor u to vrijeme imao stalnu djevojku. Bio je student 4. godine FER-a, dok je Lucija upisala kriminalistiku i htjela je postati policijska inspektorica. 

Lucija Topalović | Author: Privatna arhiva Privatna arhiva

Kada su se počeli viđati, Davor bi Luciju pokupio majčinim Meganeom, nakon čega bi otišli na piće, a onda bi na nekom od skrivenih mjesta na zagrebačkom Jarunu imali spolne odnose. 

Na dan kad ju je ubio, Lucija je Davoru otkrila da je trudna i da nosi njegovo dijete.Bili su zajedno u njegovom automobilu. Neko vrijeme su se vozili, a onda su se zaustavili kraj igrališta u Mičevcu gdje su se nastavili svađati. Davor je tvrdio da dijete nije njegovo i optužio Luciju da je otac sigurno netko drugi.  Prema njegovoj priči, Lucija ga je napala i počela daviti, a kada se uspio osloboditi on je nju uhvatio za vrat i ugušio. Trenutak koji je bio okidač za Davora vjerojatno je onaj u kojem mu je Lucija rekla: 'U redu, dijete će biti moje, a s njim ću se prošetati na tvojoj svadbi'.

MATO ORAŠKIĆ

Bivši policajac Mato Oraškić 22. rujna 1999. ušetao je u zagrebačku Palaču pravde, gdje je trebalo biti održano ročište u brakorazvodnoj parnici. U sudnici je ubio svoju suprugu Gordanu, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Nakon toga je pobjegao, no uskoro je uhićen na granici sa Slovenijom. Poslije tog zločina, u Palaču pravde je instaliran detektor metala te su postrožene kontrole na ulazu u sud.

MARKO DUKIĆ

Tri pucnja iz pištolja stresla su Benkovac oko 22 sata u kolovozu 2010. godine.Brat i sestra ostali su nepomično ležati u lokvama krvi na podu kafića Amadeus.Nedaleko od njih ležao je i njihov ubojica Marko Dukić (33). Marini Palavra Kamber (22) pucao je u vrat, a njezinu bratu Marinu Kamberu (24) u leđa i glavu. Potom si je pucao u glavu. Umro je u zadarskoj bolnici

Marko Dukić bio je Marinin bivši dečko. Na njezin 22. rođendan presudio je njoj, njezinu bratu i na koncu sebi.

MARIO BORIĆ

Zaštitar Mario Borić (42) nepravomoćno je osuđen na 30 godina zatvora za teško ubojstvo iz koristoljublja. On je 20. ožujka 2014. godine ubio svoju djevojku Silvanu Nekić (44) u podstanarskom stanu na zagrebačkom Vrbiku. Nakon ubojstva Borić je uklonio tragove sukoba, uzeo je njenu karticu tekućeg računa i kreditnu karticu za koje je znao PIN te pohitao do bankomata podignuti 2000 kuna.

Šator nakon ubojstva na jezeru Bodom Misterij Life Najpoznatije nikad riješeno ubojstvo na jezeru

Odjurio je u kockarnicu i sve spiskao. Sljedećeg dana ponovno je dignuo još novca, te njezin mobitel, iz kojeg je izvadio karticu, prodao za 2000 kuna. I taj je novac ubrzo potrošio. Potpuno je bio zaboravio da svaki bankomat ima nadzorne kamere, koje su ga snimile. 

VIKTOR TOLJ

Nogometna menadžerica Sanja Hap (40) ubijena je u ožujku 2015. godine u svom stanu na zagrebačkoj Kajzerici. Pronađena je vezanih udova, pretučena i ubodena najmanje pet puta. Njezin ubojica Viktor Tolj(58) potom se odvezao u Osijek gdje je ubio odvjetnika Vlatka Vidakovića (61), a potom presudio sebi. 

Tolj je došao u Sanjin stan, omotao joj samoljepljivu traku preko usta, vezao joj ruke i noge, a zatim joj nožem koji je donio sa sobom, zadao više ubodnih rana. Potom je izišao iz stana odnoseći nož sa sobom te se iznajmljenim vozilom odvezao u Osijek.
Osječanka Sanja Hap bila je poznata kao atletičarka iz Osijeka, koja je svojevremeno postavila i državni rekord Hrvatske na 400 metara s preponama.

MATEJ ŠUSTEK

Matej Šustek (24) iz Našica u studenom 2016. u mjestu Koška ubio je svoju djevojku Anu Bartolović (17). To je napravio  preklopljenim nožem s oštricom duljine 10,2 centimetara. Najprije joj je nanio višestruke ubodne i rezne rane a zatim je tako teško ozlijeđenu i bespomoćnu pustio da u mukama umre. Prije toga joj je uzeo mobitel da bi ju spriječio u pozivanju pomoći. Okrutno ju je ubio jer je prekinula ljubavnu vezu. 

DUBRAVKO SIKERMEŠTAR

Bivši policajac Dubravko Sikermeštar (36) ubio je s četiri hica iz vatrenog oružja u garaži u Gradišćanskoj 34 u Zagrebu bivšu djevojku Anu Kurtanjek (30), a nakon toga je počinio samoubojstvo hicem u glavu na otvorenom prostoru u Prilazu baruna Filipovića.

Čista Velika: Nastavlja se policijski očevid u kući ubijenog specijalca Najgori od najgorih Life Psihopati u Hrvatskoj: Od malih nogu spremni na masakr

Smrtno ranjenu Anu pronašao je jedan od prolaznika koji se nekoliko minuta kasnije našao u garaži. Pronašao ju je kako leži između dva automobila i odmah zvao Hitnu pomoć. Još je davala znakove života, no nakon nekoliko minuta je izdahnula. 

Ana Kurtanjek je bivša hrvatska reprezentativka u sinkroniziranom plivanju i fitness trenerica koja je radila u obližnjem fitness klubu Play u Gradišćanskoj ulici gdje su se njih dvoje navodno i upoznali.  

MARCEL BUDIMIR

Tijekom pljačke banke u Nedelišću 12. prosinca 2003. ubio je policajca Željka Murka, ranio njegova kolegu Stjepana Balića, a tijekom bijega za taoca je uzeo jednog građanina. Nakon što mu je izrečena maksimalna kazna, u drugom postupku osuđen na još pet godina zbog razbojstva iz 2002.

VLASTIMIR KIHALIĆ

Vlastimir Kihalić | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

U ožujku 2005. u Petrinji je ubio suprugu Željku te njezine prijateljice Nadu Kušan i Vesnu Mokrović-Marinković. Ubio se u zatvoru u Lepoglavi u srpnju 2007.

DRAŽEN DORČEC

U prosincu 2006. upao je u poslovnicu đurđevačke Fine. Ubio je zaštitara Sokol Marića Miroslava Benšića te građanina, klijenta banke Ivana Matiševa.

VLADIMIR DUVNJAK

U veljači 2004., u potrazi za novcem kojim bi kupio drogu, u Vukovaru je provalio u kuću Katarine i Janoša Siča te ih na smrt izbo nožem. Odnio je neznatnu svotu novca.

DRAŽEN KOZMAN

Zbog bezazlene svađe u studenom 2006. u kafiću As u Okučanima iz automatske puške ubio troje ljudi, a ranio još pet. Potom je zapucao na policajce te je još bacio i bombu na kafić.

KAZIMIR DUŽNOVIĆ

Pri pljački banke u svibnju 2009. u Sesvetama, ubio je policajca Ivana Grbavca, te je što lakše što teže ranio još petoricu njegovih kolega.

PERICA MAJSTOROVIĆ

U bivšoj državi osuđen je zbog ubojstva svećenika u Sloveniji, dok mu se u Hrvatskoj sudilo zbog ubojstva sestre Šime Medanića 2006. Kasnije je ubio i supočinitelja u ubojstvu Medanićeve sestre, no suđenje za to ubojstvo nije dočekao živ jer se u međuvremenu 2010. ubio u zatvoru.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • PatDecker 16:59 19.Veljača 2019.

    Morate dobiti novac online iz svoje sobe za boravak tako da obavite jednostavan posao s vašom radnom stanicom za nekoliko sati dnevno,da dobijete 238 $ svakoga sata i da dobijete naknadu svaki tjedan dok odabirete radnu rutinu. --->>>>> www.WebJob33.COM