Life
39557 prikaza

Najgori ženski ubojica: Molila je da dobije smrtnu kaznu

Scena iz filma Monster
Screenshot Youtube
Imala je najgore djetinstvo na svijetu, prostituirala se i rekla da "mrzi ljudski život te da bi opet ubila da može"

Godine 2002. američka savezna država Florida smaknula je desetu po redu ženu otkada je 1976. godine vraćena smrtna kazna. Njezino je ime bilo Aileen Wuornos, nekada prostitutka koja je u nekoliko godina ubila petero muškaraca.

Njezin je život kasnije postao temelj za čitav niz scenarija, dokumentaraca pa i Oskarom nagrađeni film "Monster" gdje ju je tumačila Charlize Theron. Da je scenarija kojeg izmisli psiholog o tome kako nastaje i razvija se masovni ubojica, Wuornos bi vjerojatno bila školski primjer do zadnjeg detalja. 

Charlize Theron/Aileen Wuornos | Author: The Mirisch Company/United Artists The Mirisch Company/United Artists
Tijelo je za cigarete počela prodavati kada je imala samo 11 godina. Njezin se otac, koji je bio seksualni predator, objesio u zatvoru kada je ona imala 13 godina. Njezina ju je majka, imigrantkinja iz Finske, u to doba već napustila i prepustila brizi djeda i bake s očeve strane.

Samo godinu dana nakon što joj je otac počinio samoubojstvo, baka joj je umrla od zatajenja jetre. U međuvremenu, kako se kasnije saznalo, djed ju je tukao i silovao nekoliko godina.

Kada joj je bilo 15 godina napustila je školu kako bi rodila dijete koje je začela s djedovim prijateljem i otišla u dom za neudane majke. Napokon se i dogodila finalna svađa između nje i djeda i onda je bila prisiljena otići živjeti u šumu. Sina je dala na posvajanje i preusmjerila pažnju na krađe i prostituciju.

U dobi od 20 godina, Wuornos je otišla na Floridu te se tamo udala za 69-godišnjeg muškarca imena Lewis Fell. Fell je bio uspješan biznismen koji je, de facto, bio u penziji te predsjednik lokalnog jahtaškog kluba. Uselila se s njime i odmah počela upadati u nevolje.

Aileen Wuornos | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Tukla se po barovima, a mlatila je i Fella i to njegovim vlastitim štapom. Na kraju, njezin je stariji muž dobio nalog o nepribližavanju, pa se Wuornos vratila u Michigan i tražila poništenje braka nakon samo 9 mjeseci.

U to je doba brat od Wuornos (s kojim je svojevremeno bila u incestuoznoj vezi) naglo preminuo od karcinoma. Ona je pokupila 10.000 dolara njegovog životnog osiguranja, dio potrošila na kazne, a s ostatkom kupila automobil kojeg je, vozeći pijana, vrlo brzo razbila.

Kako je novac "curio" Wuornos se vratila na Floridu i nastavila krasti. Kratko je bila u zatvoru radi pljačke s vatrenim oružjem u kojoj je ukrala 35 dolara i neke cigarete. Ponovno je počela raditi kao prostitutka, i 1986. je uhićena kada ju je jedan od njezinih klijenata prijavio jer je povukla pištolj na njega i tražila novac. Godine 1987. uselila se u motel sa hotelskom čistačicom Tyrijom Moore, ženom koja joj je postala ljubavnica i pomoć u zločinima.

Aileen Wuornos | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Wuornos je o ubojstvima koja je činila stalno pričala vrlo različite priče. Ponekada je tvrdila kako je bila žrtva silovanja ili pokušaja silovanja, onda bi pak tvrdila da je pokušavala opljačkati žrtve. Sve je ovisilo o tome s kime priča i kakvog je raspoloženja.

Pukim je slučajem njezina prva žrtva, Richard Mallory, zaista i bio osuđeni silovatelj. Mallory je imao 51 godinu i izašao je iz zatvora godinu dana ranije. Sreo je Wuornos u studenom 1989. godine, a radio je u dućanu s elektronikom u Clearwateru. Wuornos ga je upucala nekoliko puta i ostavila njegovo tijelo u šumi prije no što se riješila njegovog automobila. 

U svibnju 1990. Aileen Wuornos je ubila 43-godišnjeg Davida Spearsa nakon što ga je upucala šest puta i skinula ga do gola. Pet dana nakon što je tijelo otkriveno, policija je pronašla ostatke 40-godišnjeg Charlesa Carskaddona, koji je bio upucan devet puta i izbačen na stranu ceste.

U lipnju 1990. 65-godišnji Peter Siems nestao je vozeći se sa Floride u Arkansas. Svjedoci su kasnije tvrdili kako su vidjeli dvije žene, slične Moore i Wuornos, da voze automobil. Wuornosini otisci prstiju su kasnije pronađeni u autu i na njegovim stvarima koje su se pojavile u lokalnoj zalagaonici.

Aileen Wuornos | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Wuornos i Moore su ubile još troje muškaraca prije no što je Aileen pobrana radi tučnjave u baru na Floridi. Moore ju je do tada već ostavila, a uhićena je u Pennsylvaniji, gdje ju je policija uhitila dan nakon Wuornos.

Nije trebalo puno da Moore ispriča sve o bivšoj ljubavnici te što su zajedno radile. Moore je iz motela u Floridi, gdje ju je dovela policija, zvala Wuornos te pokušavala na različite načine iz nje "iscijediti" priznanje.

Pravila se kako se boji policije i da će policija sve prišiti samo njoj. Molila je Aileen da zajedno prođu detalje priče koju će ispričati policiji. Nakon četiri dana neprestanog telefoniranja, Wuornos je priznala nekolicinu ubojstava ali je inzistirala da je sve ono što je počinjeno bez Moore, da su to bila silovanja pa onda i ubojstva u samoobrani.

Cijelu 1991. Wuornos je provela u zatvoru, čekajući da joj krene suđenje. Tijekom tog vremena, Moore, je surađivala s državom u zamjenu za imunitet. Ona i Aileen su često telefonirale iako je Wuornos znala kako je njezina nekadašnja ljubavnica ta koja ju je izdala. Činilo se kao da joj ne zamjera.

Loše se nosila sa životom izvan zatvora, postala je paranoična. Polagano je počela vjerovati kako joj netko pljuje u hranu ili ju zagađuje tjelesnim tekućinama. Često je štrajkala glađu, i odbijala jesti obroke. Tvrdila je kako drugi zatvorenici i zaposlenici zatvora rade urote protiv nje, na kraju je tražila i da se sama brani, što joj je sud odobrio, a nju ostavio na milost i nemilost silnoj papirologiji.

Wuornos je suđeno radi ubojstva Richarda Malloryja i osuđena je dva tjedna kasnije. Kazna je bila smrt. Oko jedan mjesec kasnije, priznala je još tri ubojstva, za koje je kazna također bila - smrt. Godine 1992. je priznala ubojstvo Charlesa Carskaddona i dobila još jednu smrtnu kaznu.

Aileen Wuornos | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Deset godina nakon presuda, Wuornos je i dalje bila na životu, i psihički propadala. Tijekom suđenja ona je  dijagnosticirana kao psihopat s graničnim poremećajem ličnosti, a to joj u zatvorskim okovima nije pomagalo da ostane prisebna.

Godine 2001. sama je napisala peticiju da se ubrza s izvođenjem kazne. Tvrdila je da je maltretiraju i da živi u nehumanim uvjetima, kao i da je napadaju nekom vrstom soničnog oružja. Tvrdila je i da njezin odvjetnik laže kada kaže da je iracionalna. 

"Zlo mi je od tog "ona je luda" argumenta. Toliko su me puta evaluirali. Kompetentna sam, pri sebi, i želim reći istinu. Prezirem ljudski život i ubila bih ponovno", rekla je.

Godine 2002. Aileen Wuornos ostvarila se želja. Usmrćena je u 9:47. Tijekom posljednjeg intervjua rekla je "Plovim na kamenu i vratiti ću se kao "Dan nezavisnosti" s Isusom, kao film, na matici. Vratiti ću se".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Matvilaska
    Matvilaska 01:32 27.Travanj 2019.

    Želiš pronaći ženu za jednu noć? Dobrodošli na > > > www.3xDate.top

  • Korina 09:00 25.Travanj 2019.

    Malo ste neinformirani. Nije ubila 5 već 7 muškaraca. Ako već pišete o toj serijskoj ubojici, dajte se bar potrudite iznijeti točne podatke.

  • BESTpartizan 22:19 24.Travanj 2019.

    luda i zla zena