Life
16771 prikaza

Ona je prva "Crna udovica" - ubila je i svoju djecu

Belle Gunness
Screenshot Youtube
Strihnin, požari, toljage i mašine za mljevenje mesa u rukama jedne od prvih ženskih masovnih ubojica

Belle Gunness odrasla je u potpunom siromaštvu u malom norveškom selu Selbu. Kao i mnogi, emigrirala je u SAD u potrazi za "američkom snom". Pronašla je to u Chicagu kada je otkrila unosan biznis - prijevare u osiguranju.

Gledano izvana, tragedija je stalno okruživala Gunnes kojoj je izgorila svaka nekretnina, a oni najbliži njoj umirali su kao muhe. No, barem bi osiguranje isplatilo.

U stvarnosti ona je jedna od prvih "crnih udovica" - serijskih ubojica optuženih za smrt više od 40 osoba. Belle ne samo da je ubijala svoje muževe, nego i svoju djecu.

Kada je ostala bez muževa, potencijalne bi zaručnike pozivala na svoju "farmu smrti" uz napomenu da donesu svoju ušteđevinu. Bila je golema i mogla se suprotstaviti svakom muškarcu.

Prvi je suprug bio Mads Sorenson, a oženili su se 1893. godine. Zajedno su vodili trgovinu i imali četvero djece - Caroline, Axela, Myrtle i Lucy, te štićenicu Jennie Olsen.

Sa mužem, toliko djece i uspješnim biznisom bilo je mnogo prilika za pobrati osiguranje. Prvo je izgorio dućan, a onda su Caroline i Axel umrli od kolitisa, no kolitis i trovanje strihninom imaju iste simptome. No, na obdukciji se to nije vidjelo pa je Gunness dobila novac.

Belle Gunness i djeca | Author: wikipedia wikipedia
Njezina je pohlepa eskalirala, i 1900. Mads je umro na dan kada su se njegove dvije životne police preklapale tako da je dobila dvije isplate za jedan život.

Prvi je liječnik rekao da je to trovanje u pitanju, no drugi je tvrdio kako je riječ o zatajenju srca, i Gunness se izvukla.

S mnogo novca u džepu, pobrala je svoje troje djece i otišla u LaPorte, Indianu. Kupila je veliku farmu, i iako je bila bogata htjela je još pa je zapalila pola farme te pobrala još novca.

Godine 1902. udala se za Petera Gunnessa, udovca i lokalnog mesara koji je doveo svoje dvije kćeri.

Nedugo nakon vjenčanja jedna je djevojčica umrla pod nerazjašnjenim uvjetima. Peter je znao da nešto nije kako treba i Swanhild je poslao rodbini. Ona je jedino dijete koje je preživjelo Gunness.

Da je bio pametan i on bi otišao. Par mjeseci kasnije mašina koja melje meso mu je pala na glavu. Jennie je rekla kolegama u školi "moja mama je ubila mog tatu, nemojte nikome reći".

Ovaj puta su nađeni ostaci strihnina i naređena je istraga. No to nije bilo dovoljno, a i udovica je neprekidno plakala. Stalo je tek kada je pobrala novac od osiguranja. Šest mjeseci kasnije rodila je njegovog sina Philipa.

Nije joj se više davalo udavati, pa je u novine za skandinavske imigrante stavila oglase da "imućna udovica traži skandinavskog supruga, dođite s ušteđevinom", a prosci bi došli u LaPorte i nestali.

U pismima bi ih uvjerila da donesu novac i nikome ne kažu gdje idu.

Kupovali su udio farme tako što bi stavljali gotovinu na njezin račun, nakon toga ih je dočekao ili strihnin ili toljaga u glavu. 

Nakon toga bi ih raskomadala te dala svinjama da ih pojedu, ili bi ih negdje zakopala.

Godine 1908. farma je izgorila do temelja i policajci su pronašli tijela njezino troje djece - Lucy, Myrtle i Philipa. Nađen je i leš bezglave žene za koju su mislili da je Belle, piše All Things Interesting.

Mislili su da je ubijena, ali nekoliko dana nakon požara Asa Helgelein pojavila se tražeći brata. Bila je uvjerena da ga je ubila Guness i natjerala je šerifa da pretraži ostatak farme. Našao je ostatke 11 osoba, među njima i pokćerke Jennie Olsen koja je "nestala" i "pobjegla od kuće" 1906.

Našli su zubalo koje su pripisali Gunness i slučaj je time riješen. Okrenuli su se njezinom ljubavniku i predradniku, Ray Lamphereu. Jedno je vrijeme bio glavni sumnjivac, da bi na kraju bio optužen samo za požar. 

Na samrtnoj je postelji priznao da je Belle bila ubojica koja je lažirala svoju smrt. Prije požara otišli su u Chicago da nađu ženu koja će raditi kao domaćica, a upravo je ona postala Belleino bezglavo tijelo.

DNK test iz 2008. nije bio jasan i ne zna se je li bezglavo tijelo Belle Gunnes ili netko drugi. No, ima jedan slučaj koji upućuje na to da to nije bila Gunness.

Godine 1931. u Los Angelesu je u prometnoj nesreći smrtno stradala 71-godišnja žena imena Esther Carlson, koja je čekala suđenje jer je otrovala muža.

Bila je fizički slična Gunness i iste dobi. I ne samo to, u torbici je imala fotografiju troje djece koja su nevjerojatno nalikovala djeci Belle Gunness.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.