Life
11654 prikaza

Najljepše samoubojstvo: Tragična priča iza ikonske fotografije

Fotografija nastala nakon smrti Evelyn McHale
Screenshot/Robert Wiles
Kultna fotografija nastala je prvog svibnja 1947. godine, a i desetljećima kasnije izaziva jednaku pažnju

Evelyn McHale držala je lijevom rukom svoju bisernu ogrlicu. Noge su joj bile skromno prekrižene. Zatvorenih očiju ležala je na ulupljenom krovu automobila. Čitavom svijetu je izgledalo kao da spava. Međutim, Evelyn McHale bila je mrtva prije svog 24. rođendana.

Prvog svibnja 1947. godine počinila je samoubojstvo skočivši sa zgrade Empire State Building u New Yorku.

Samo dan prije samoubojstva posjetila je svog zaručnika kako bi proslavili njegov 24. rođendan i nakon proslave se ukrcala na vlak za New York. "Kad sam je poljubio za rastanak bila je sretan i potpuno normalna, kao i svaka cura pred vjenčanje", kasnije je pričao njen zaručnik.

Tek nekoliko sati nakon tog poljupca, Evelyn je ušla u Empire State Building i kupila kartu za razgledavanje New Yorka s tristotinjak metara visine. Oko 10:40, policajac John Morrisey zamijetio je bijeli šal kako se polako spušta s viših katova zgrade. Nekoliko trenutaka kasnije čuo je glasan udar i vidio je gomilu ljudi kako se okuplja u blizini zgrade. Gledali su u Evelynino mrtvo tijelo na krovu limuzine u vlasništvu Ujedinjenih naroda.

Fotografija nastala nakon smrti Evelyn McHale | Author: Screenshot/Robert Wiles Screenshot/Robert Wiles

S druge strane ceste stajao je Robert Wiles, studentski fotograf, i samo četiri minute nakon njene smrti uslikao je ikonsku fotografiju. Detektiv Frank Murray pronašao je Evelynin kaput, šminku, obiteljske fotografije i oproštajnu poruku njenoj sestri Heleni Brenner. "Ne želim da itko iz naše obitelji, a ni izvan nje, vidi moje tijelo. Možete li ga uništiti kremiranjem? Preklinjem tebe i moju obitelj, nemojte održati čak ni pogreb za mene. Zaručnik me tražio da se vjenčamo u lipnju. Mislim da ne bih bila dobra supruga bilo kome. Mislim da mu je puno bolje bez mene. Reci mom ocu da imam previše majčinih sklonosti", napisala je Evelyn, a precrtani dio je ona sama prekrižila.

Kasnije su krenule razne glasine, a pretpostavlja se da je njena majka imala teških mentalnih problema te da se Evelyn bojala da će i ona poludjeti. Sestra joj je ispunila želju i Evelynino tijelo je kremirano. Zaručnik Barry se kasnije preselio na Floridu i nikad se nije oženio.

Fotograf Robert Wiles nije objavio niti jedan drugi rad iako je upravo njegova fotografija jedna od najpoznatijih fotografija dvadesetog stoljeća i objavljena je u brojnim časopisima, a nakon što ju je obradio Andy Warhol, ulazak u popularnu kulturu joj je zacementiran.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.