Life
3728 prikaza

Zatvorske igre: Čuvarice se kladile kad će se zatvorenica ubiti

Zatvorenik
Thinkstock
Imala je samo 25 godina i bila je suicidalna. Čuvarice joj nisu pomogle, nego su otvorile kladionicu

Čuvarice u zatvoru kladile su se hoće li jedna zatvorenica počiniti samoubojstvo dok je bila pod njihovom pažnjom, stoji u tužbi koju je podigla obitelj preminule zatvorenice.

Janika Edmond (25) pokušala je oduzeti vlastiti život nekoliko puta prije nego je konačno u studenom 2015. godine i uspjela. Kako prenosi Daily Beast, nekoliko puta je bila pod liječnikom pažnjom zbog suicidalnih tendencija i svi čuvari su bili svjesni toga. 

Navodno je pokušala počiniti samoubojstvo u veljači 2013. godine, netom prije nego je ušla u zatvor na služenje kazne. Tijekom odsluženja kazne bila je pod liječničkom prismotrom i otprilike nakon odsluženja polovice kazne, od predviđenih tri godine, ponovno je postala suicidalna. Ni dva mjeseca prije smrti liječnici su naredili čuvaricama da posebno pripaze na Janiku i da odmah prijave bilo kakvo ponašanje kojim bi dala naslutiti da si želi nanijeti zlo.

Drugog dana studenog, Edmondova je tražila vestu za sprječavanje samoubojstva. Njih je gotovo nemoguće rastrgnuti ili napraviti omču za samoubojstvo. Čuvarice su je ignorirale.

Kristen Stewart Žene ratnice Life 25 slavnih žena: Naša borba s depresijom

Trebali su je prebaciti u samicu, ali su je prvo zatvorili u tuševe dok su raspravljali što će uraditi s Edmondovom. Snimke sigurnosnih kamera pokazuju da je Janika postajala sve nervoznija dok su čuvarice smireno razgovarale vani. Vikala je da želi "bam bam", što je kolokvijalni naziv za vestu za sprječavanje samoubojstva. Vikala je da bi se trebala ubiti.

Čuvarice, umjesto da pomognu Edmondovoj, kladile su se hoće li ona počiniti samoubojstvo. Nagrada je bila jedan sendvič.

"Duguješ mi ručak", navodno je vikala Dianna Callahan dok je gestikulirala prema prostoriji u kojoj je Edmondova bila zatočena.

Odvjetnici kažu da se Dianna kladila s Kory Moore o tome hoće li Edmondova doista i počiniti samoubojstvo.

Pet minuta nakon što je Edmondova tražila "bam bam", čuli su se zvuci gušenja koji su i čuvarice trebale čuti. Zvuci su se čuli još četiri minute dok je 12 čuvara mirno stajalo u blizini i nitko nije provjerio što se s njom događa. Odvjetnici kažu da su čuvarice morale čuti zvuke gušenja, ali nisu reagirale. 

Tek dvadeset minuta nakon što je Edmondova tražila pomoć, čuvarice su ušle unutra i vidjele da se Janika objesila pomoću grudnjaka. Prebačena je u bolnicu gdje su proglasili moždanu smrt. Sat vremena kasnije njena majka došla je u zatvor u rutinski posjet, ali čuvari su rekli da Janika ne prima posjetitelje. Idućeg dana zatvorska uprava obavijestila je obitelj da je Janika pokušala samoubojstvo.

Tjedan dana kasnije, skinuli su je s aparata i proglasili smrt.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.