Life
6244 prikaza

Vrata raja: Bizarne okolnosti masovnog samoubojstva

Masovno samoubojstvo kulta Nebeska vrata
Reuters
Kastrirali su se, otišli na posljednju večeru i ubili - no neki još uvijek žive i dalje vode web stranicu kulta

Prije dvadesetak godina u San Diego policiju je stigao anonimni poziv s telefonske govornice. Pozivatelj je tvrdio kako je desetak ljudi počinilo samoubojstvo u vidli mediteranskog stila na području Santa Fea.

Dva sata kasnije, zamjenik šerifa Robert Brunk stigao je na posjed i pronašao pravu scenu iz horora - masakr ritualne smrti.

- Čini se kako nema preživjelih - javio je Brunk preko policijskog radija.

Istražitelji su pronašli 39 trupla - 21 žena i 18 muškaraca u dobi od 26 do 72 godine. Bilo je to najveće masovno samoubojstvo na američkom tlu.

Masovno samoubojstvo kulta Nebeska vrata | Author: Reuters Reuters

Bizarno i šokantno otkriće

Svako je tijelo bilo polegnuto u krevet u crnom donjem dijelu trenirke, crnoj tunici i Nike tenisicama za joggiranje. U svakom džepu je pronađeno točno 5,75 dolara, a svi su na rukama nosili trekkie inspirirane narukvice s natpisom "Heaven's gate away tim" (ekipa za odlazak Nebeska vrata), dok je na zaslonima računala bio svemirski broj u stilu Enterprisea s natpisom "crvena uzbuna".

Nebeska vrata bio je naziv NLO kulta i religije koju su vodili Marshall Applewhite i Bonnie Nettles. Kraj kulta je koincidirao s dolaskom komete Hale-Bopp godine 1997. Applewhite je uvjerio 38 svojih pristaša da izvrše samoubojstvo kako bi se njihove duše mogle ukrcati na svemirski brod za koga su vjerovale da se krije iza komete koja je nosila Isusa; takva vjerovanja su neke promatrače natjerala da grupi daju karakteristike "NLO religije."

Uz tijela su pronađeni video zapisi kao oproštajne poruke koji su objasnili kako očekuju letjelicu koja će ih odvesti na izvanzemaljski brod.

I stvari su postale čudnije

Iako su članovi kulta bili odsječeni od vanjskog svijeta - obitelji i prijatelja, no bili su daleko od pustinjaka. Njihov je posljednji zajednički obrok simbolički bila i "posljednja večera" u restoranu blizu njihovog sjedišta u Santa Feu.

Svi su članovi kulta naručili isto - puretinu sa salatom, a za desert cheesecake, prisjetio se kasnije konobar, a svi su uz jelo pili ledeni čaj. Činili su se kao ugodni, prijateljski raspoloženi ljudi. Nitko od njih se nije činio tužan ili depresivan - opisali su svjedoci kad je postalo očito da su na toj večeri već sigurno svi bili upoznati s detaljima samoubojstva koje će počiniti.

Podvrgnuli se kastraciji

Applewhite i drugi članovi kulta podvrgnuli su se operacijama koji su trebali osigurati njihov ostanak u celibatu. Applewhite koji je radio kao profesor glazbe na Sveučilištu St. Thomas te je otpušten nakon što je administracija saznala da se upustio u seksualni odnos s muškim studentom, tražio je lijekove za svoje homoseksualne porive.

Želio je pronaći način da "platonski odnos razvije svoj puni potencijal bez spolne veze". I drugim je muškim članovima predlagao kastraciju, a oni su ga poslušali - osam njih je kastrirano dobrovoljno, bili su uzbuđeni i smješkali su se oko toga.

Masovno samoubojstvo kulta Nebeska vrata | Author: Reuters Reuters

Samoubojstva se događala kroz tri dana

Iako je 39 mrtvih pripadnika kulta pronađeno u srijedu, 26. ožujka 1997., izvješće obdukcije je otkrilo kako su smrti bile daleko od istovremenih. Počeli su si oduzimati život u nedjelju koristeći kombinaciju fenobarbitala, alkohola i hidrokodona, vjerojatno koktel konzumirajući sa sokom od jabuke ili pudingom. Potom su na glave stavili najlonske vrećice te su se ugušili.

Policija je pronašla i dokument u kući s nazivom "rutina" u kojem je cijela stvar bila isplanirana. Applewhite je umro među posljednjima, ali ne i zadnji.

Dva preživjela člana još vode web stranicu kulta

Jedan od načina na koji je kult plaćao svoje račune je bilo kroz web stranicu dizajn grupe "Higher source". Ta je web stranica još uvijek aktivna.

Klijenti su opisali zaposlenike Higher Sourcea kao marljive profesionalce, računalne stručnjake koji izgledaju pomalo "štreberski". Prema nagađanjima, muškarac i žena u pitanju su vjerojatno članovi kulta, Mark i Sarah King.

"Informacija mora biti dostupna čovječanstvu u pripremi za njihov povratak", ističu administratori stranice, dodajući kako oni ne znaju kada će to biti, no zainteresirani mogu pronaći informacije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.