Life
8971 prikaza

Najluđa priča o Sadamu: Imao je rezalicu za ljude

Saddam Hussein
Youtube
U zloglasnom iračkom zatvoru, navodno su ljude žive bacali u rezalicu gdje bi umirali u neviđenim mukama

Sadam Husein bio je okrutan diktator i o tome nema baš nikakve sumnje, pitajte samo Kurde iz Halabje kada je Sadam naredio napad kemijskim oružje. Ipak postoji barem jedna priča koja je bila, u najmanju ruku, preuveličana tijekom priprema za invaziju Iraka početkom 2003. godine. Britanska grupa pod nazivom Indict, osnovana s ciljem pokretanja suđenja za ratne zločine iračkom diktatoru ponavljala je priču da Sadam i njegov sin Qusay imaju rezalicu za ljude koju su koristili na živim zatvorenicima u zloglasnom zatvoru Abu Ghraibu.

2003. godine je laburistička zastupnica Ann Clyde pisala u svojoj kolumni o tim optužbama. Pozivajući se na anonimne izvore napisala je: "Postojala je rezalica, izvorno korištena za uništavanje plastike, ali u Abu Ghraibu su tamo ubacivali žive ljude dok su drugi zatvorenici to morali gledati. Ponekad su zatvorenici pali na glavu i brzo su umrli, ali ponekad su pali na noge i dugo vremena su umirali u mukama. Bilo je užasno i izvor kaže da je vidio tridesetak takvih ubojstava. Ostaci tijela spremljeni su u plastične vreće i ponekad su korišteni kao hrana ribama. Jednom prilikom je navodno i Qusay osobno nadgledao ubojstva".

Australski premijer John Howard i brojni svjetski mediji su ponovili iste te optužbe, ali nikad nisu pronađeni dokazi o postojanju rezalice za ljude. Guardianov reporter Brendan O'Neill tražio je barem imena ljudi koji su razgovarali s iračkim zatvorenicima, ali iz Indicta nisu htjeli otkriti takve informacije. Kad je Clydeicu osobno pitao za točnost informacija, navodno mu je odbrusila: "Tko si ti da preispituješ tog dečka?"

Kako prenosi Listverse, O'Neill je razgovarao s liječnikom koji je radio u Abu Ghraibu za vrijeme Sadamove diktature i on je ispričao da su uvjeti doista bili grozni, ali da nikad nije čuo za rezanje živih ljudi. Koliko je taj liječnik bio upoznat sa stanjem u zatvoru, smaknuća su provodili samo vješanjem.

Čitava kolumna, objavljena pod naslovom "Vidite izrezana mrtva tijela, pa onda govorite da se protivite ratu", bila je tek jedan u nizu dokaza propagande, pričao je O'Neill kasnije. S druge strane, Clydeica je govorila da Indict ima osobna svjedočanstva, točna imena i datume i da će istina izići na vidjelo jednom kad počinitelji završe pred licem pravde.

  • Jugoivo 15:54 05.Siječanj 2017.

    Ma, zar vas nije sram da pišete takve bedastoće, tragične nažalost jer množite zlobu!