Life
32027 prikaza

Najmlađi milijarderi kriju mračnu tajnu - naciste u obitelji

Friedrich Flick
Wikipedia
Djeca žive povučenim i mirnim obiteljskim životom, dobivaju džeparac i ne razmišljaju o prošlosti

Brat i sestra blizanci Viktoria-Katharina Flick i Karl-Friedrich Flick najmlađi su milijarderi na nedavno objavljeno Bloombergovoj listi, s procijenjenom vrijednosti od 1,8 milijardi dolara. Ovi 19-godišnjaci svoje bogatstvo naslijedili su od djeda, nekad najbogatijeg čovjeka u Njemačkoj, koji je svoje carstvo izgradio na oružju i na leđima robovlasničkog rada za vrijeme nacističke Njemačke.  

Njihov otac pak bio je upleten u velike političke skandale i umalo je prokockao obiteljsko bogatstvo.

Dovoljno ga je ipak ostalo kako bi 19-godišnji blizanci mogli biti najmlađi svjetski milijarderi. Iza svog tog bogatstva, kojim diskretno upravlja njihov obiteljski ured u Austriji, skriva se mračna povijest jedne od najbogatijih njemačkih industrijskih dinastija. 

Bogatstvo obitelji Flicks korijene vuče do Friedricha Flicka kojeg je sud u Nürnbergu,između ostalog, osudio i zbog robovskog rada, tj. ljudi koje je izrabljivao tijekom proizvodnje oružja za Naciste. Stvorio je carstvo željeza koje je proširio preuzimanjem kompanija na teritoriju koji je bio pod nacističkom okupacijom i u Njemačkoj te posebno židovskih kompanija koje su im bile oduzete.

Friedrich Flick | Author: Wikipedia Wikipedia

Tijekom teškog rada u njegovim kompanija, po nekim podacima, umrlo je gotovo 40.000 radnika.

Iz zatvora je pušten 1950. godine nakon pomilovanja koje je visoki američki povjerenik udijelio njemačkim industrijalcima. SAD i Velika Britanija vratili su mu njegov izgubljeni novac i postrojenja, uključujući i jedan oduzet Židovima. Prodao je svoju kompaniju koja se bavila ugljenom i investirao u niz različitih tvrtki, između ostalog i Daimler-Benz AG i postao njihov većinski dioničar. 

"Ako maknemo na stranu sve moralne standarde, Friedrich Flick bio je genijalac koji je imao mogućnost dva puta postati najbogatiji čovjek u Njemačkoj", rekao je Thomas Ramge, autor obiteljske povijesti The Flicks.

Za razliku od drugih bogatih njemačkih dinastija koje su svoj imetak zaradile na iskorištavanju tijekom nacističke ere, poput obitelji Quandt i Oetker, pa čak i nekih članova obitelji Flicks, koji su imovinu vratili, Friedrich Flick i njegov sin, koji je postao jedini vlasnik konglomerata, nikad nisu. 

Friedrich Flick branio je svoju nevinost i naglašavao kako nema ni legalnu ni moralnu obavezu povrata. Njegov sin pak "nije imao intelektualne ambicije da bi se nosio sa kompleksnom njemačkom prošlosti i mjestu svoje obitelji u njoj", smatra Ramge. 

Upravo taj sin Friedrich Karl Flick nakon očeve smrti 1972. godine preuzeo je upravljanje cijelom kompanijom. Postao je jedini vlasnik samo nekoliko godina nakon očeve smrti nakon što je isplatio ostale članove obitelji. Prodao je i ostatke onoga što je bilo oduzeto Židovima. 

Sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća bio je upleten u skandal s ilegalnim političkim donacijama koji je doveo do ostavke njemačkog ministra ekonomije i parlamentarnog predsjednika. Flick je zanijekao da bilo što zna o uplatama pa protiv njega  optužnica nije podignuta. 1987. godine njegov bliski suradnik bio je kažnjen zbog izbjegavanja plaćanja poreza, piše Bloomberg.

Na vrhuncu skandala, 1985. godine, kompaniju je prodao Deutsche Bank AG za tadašnjih 5,36 milijardi njemačkih maraka (nešto više od dvije milijarde dolara) i tada se povukao iz javnosti. 

Friedrich Karl Flick | Author: YouTube YouTube

Desetljeće nakon toga preselio se u Austriju gdje je živjela njegova treća supruga, Ingrid Ragger, od njega mlađa 32 godine. Upoznali su se u jednom ski resortu gdje je Ingrid radila na recepciji. Umro je 2006. godine, dok su mu najmlađa djeca, blizanci, imala samo sedam godina. 

Nakon svoje smrti svakom djetetu ostavio je oko milijardu dolara. Danas njihovim nasljedstvom upravlja Flick Privatstiftung, obiteljska tvrtka, koji nisu željeli komentirati obiteljsku prošlost. Njihovo nasljedstvo u rukama je onih s dugogodišnjim iskustvom u bankarskom svijetu. Za komentare nisu bila raspoložena ni njegova starija djeca, iz drugog braka, koja također imaju bogatstvo od 1,8 milijardi dolara.

Mladi bogataši tako pokušavaju živjeti normalnim životom, o čemu posebnu pažnju vodi njihova majka. 

Nacisti na okupu Naci propaganda Life Hitlerov film - Židove optužio za potonuće Titanica

"Dobivaju džeparac od drugog razreda, koji nije veći od onoga što dobivaju njihovi prijatelji. To je jako važno i na taj će način naučiti raspolagati novcem. Ne želim da budu drugačiji od ostale djece", rekla je Ingrid Flick. Jednom prilikom je i rekla kako im ne dozvoljava upotrebu kreditne kartice jer "djeca moraju naučiti da nisu ništa posebno, no da ih prezime Flick obavezuje".

Blizanci žive životom daleko od očiju javnosti pa tako nikada nisu u javnosti objavljene njihove fotografije. O sestri se malo zna, a o bratu je poznato jedino kako se bavi sportom, mačevanjem, i kako je osvojio juniorsku regionalnu titulu u sablji prošle godine. Pohađaju državnu srednju školu u Austriji. S 13 godina preselili su se u svoju privatnu vilu s teniskim terenom, diskom i ostalim zanimljivim sadržajem.

No čak i nakon smrti Friedrich Karl Flick nije mogao izbjeći mračnu i zloglasnu obiteljsku prošlost. 2008. godine pljačkaši grobova ukrali su njegov lijes iz mauzoleja u Veldenu. Tražili su otkupninu od 6 milijuna eura. Muškarci su uhvaćeni, a Flickovi ostaci pronađeni u Mađarskoj ubrzo su vraćeni u Austriju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.