Life
3792 prikaza

Najopasnija sekta Zapada: Imaju vjerske logore za neposlušne

Scijentološka crkva u Los Angelesu
Thinkstock
Izdavači knjige "Nemilosrdan" najavljuju da će knjiga do kraja raskrinkati crkvu kojoj su posljednjih godina teške udarce već zadali dokumentarac "Razbistrivanje"

Odmetnuti članovi Scijentološke crkve već godinama prozivaju tu vjersku organizaciju kao najgori kult koji postoji na Zapadu, kao organizaciju u kojoj se ispiranje mozga i treniranje fantizma vjernika mogu usporediti s metodama al-Ka'ide i ISIL-a. Uz krajnje diktatorske metode vjerskog vođe 55-godišnjeg Davida Miscavigea.

Zbog toga, kao i zbog povijesti špijunskih afera i otvaranja logora za neposlušne pripadnike pastve, američka javnost jedva čeka skoro objavljivanje memoara Rona Miscavigea, oca današnjeg vođe, koji je u crkvi bio 40 godina prije nego što je 2012. pobjegao glavom bez obzira. 

Izdavači knjige "Nemilosrdan" najavljuju da će knjiga do kraja raskrinkati crkvu kojoj su posljednjih godina teške udarce već zadali dokumentarac "Razbistrivanje", koji intervjuira Marthyja Rathbuna, bivšeg prvog pomoćnika crkvenog vođe,  i "Onkraj vjere", gdje se priča vrti oko ispovijesti vođine nećakinje.

Crkvu je 1954. osnovao američki spisatelj L. Ron Hubbard sa svojom suprugom Mary Sue Hubbard i Johnom Gallushom kako bi poučavao da u stvaranju univerzuma stoji ljudska duša koja se stalno reinkarnira kako bi se pročistila i dosegnula svoju zaboravljenu prosvijećenost iz vremena prije stvaranja materijalnog postojanja. 

Crkva je hijerahijski ustrojena praktično kao korporacija u kojoj je Ron Miscavige munjevito napredovao otkako je 1977. sa samo 17 godina počeo snimati propagandne filmove za Hubbarda.

Od 1980. Hubbard se više nije javno pojavljivao i već od tog trenutka mladi Miscavige preuzeo je svu izvršnu vlast. Unatoč tome, uspio je sačuvati organizaciju kada je 1979. na vidjelo izišla "Operacija Snjeguljica" kojom je vodstvo crkve, kako se ispostavilo, u 1970-ima prodrlo u 136 vladinih agencija, konzulata i veleposlanstava kako bi izbrisala sve službene dokumente koji su Scijentološku crkvu prikazivali u negativnom svjetlu. 

Crkva je za tu operaciju angažirala čak 5000 agenata, čime je to postao najmasovniji špijunski upad u institucije SAD-a ikad. Na kraju priče nekoliko je vođa crkve osuđeno na po pet godina zatvora, uključujući i samo suprugu utemeljitelja Hubbarda.

Crkva ni do tada nije uživala nekakav posebno dobar glas. 1977. na vidjelo je izašao plan crkve o "Operaciji freak out" kojom je vodstvo pokušalo strpati novinarku Paulette Cooper bilo u zatvor bilo u psihijatrijsku ustanovu kako bi je spriječili u njenim istraživanjima mračnih strana te vjerske institucije. 

Tijekom istrage pojavile su se naznake da je Scijentološka crkva planirala čak i ubojstvo novinarke, ali je slučaj zataškan nakon što su se Cooperova i crkva dogovorili o nagodbi za iznos novca koji nikada nije izišao u javnost.

Katie Holmes i Tom Cruise | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Što se tiče Miscavigeove ere, Rathbum je u dokumentarcu objavljenom prošle godine priznao da je za Miscavigea 2001. rasturio brak između Nicole Kidman i Toma Cruisea. Rekao je da je skupljao razne kompromitirajuće materijale po Cruisea koji su, uz uobičajeno vjersko ispiranje mozga, činili pritisak na glumca kojem je ovaj podlegao. 

Kidman je, tvrdio je, Miscavigeu smetala zato što je njen otac ugledni psihijatar u Australiji, a Scijentološka crkva psihijatriju i psihologiju smatra štetnima jer u stvari sama nad svojim vjernicima provodi više ili manje agresivno navodno liječenje trauma. Kidman je usto i katolkinja, pa i zato nije podnosila Miscavigea. I, doista, od 1992. do 2001. Cruise se Miscavigeu prvo sve rjeđe javljao na telefon, da bi sasvim prekinuo kontakte s njim. A ovaj je zbog toga poludio od bijesa, što je vrlo nezgodna situacija. 

Njegovi bivši suradnici opisuju ga, naime, kao čovjeka koji svoje podređene jezivo zlostavlja, koji se na njih u pravilu izdire, komunicira isključivo tako da im govori da su neuspješni, luzeri, ljudske nule i traži da ga tretiraju praktično kao proroka, što ovi i čine. Rathbum je naveo da ga je Miscavige oko 50 puta i fizički napadao, te da je crkva po Miscavigeovom nalogu "preodgajala" djecu Nicole Kidman i Curisea kako bi prestala voljeti majku.

No, sve je to samo kamilica u odnosu na ono što je navodila glumica Leah Remini, također odmetnuta vjernica, koja je policiji Los Angelesa nedavno prijavila nestanak Miscavigeove supruge Shelly zato što je nitko nije vidio još od 2006. No, Miscavige je problem zataškao. 

Remini je u sukob s vođom uletjela 2005., upravo zbog Kidman i Cruisea, što joj se osvetilo kroz, kako je rekla, saslušavanja vodstva crkve i "mijenjanja ponašanja", te se iskupila tek kad im je platila 300.000 dolara. 

Objasnila je da moć da krajnje indoktrinira i sasvim si potčini članove crkve u tome što ih je uvjerio da, ukoliko ih on ekskomunicira, oni time neće samo biti izbačeni iz vjerske organizacije, nego će se time osuditi da vječno ne mogu doseći blaženstvo i prosvjetljenje.

Nadalje, dok su filmaši snimali dokumentarce, znalo im se događati da ih satima slijede automobili, te da njihove sugovornike po aerodromima presreću scijentološki vjernici kako bi ih vrijeđali i emocionano ucjenjivali kako bi odustali od snimanja.

Jedan od najgorih udaraca Micavigeu dogodio se 2013. kada je Tampa Bay Times objavio priču s dokazima da je taj čovjek organizirao čak i zatvor za preodgoj članova svoje crkve. 

Riječ je o "Rupi", imanju sa zgradom kod gradića Hemeta na samom jugozapadu Kalifornije, gdje neposlušne članove tjeraju da se uzajamno vrijeđaju, gdje spavaju i borave u praktično logorskim uvjetima, a često padaju i premlaćivanja. 

"Rupu" je Rathbum opisao kao logorski sustav sjevernokorejskog tipa  i dodao da je upravo nevjerojatno da tako opasan kult s potencijalom terorističke organizacije još uvijek legalno postoji u SAD-u. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mojne_mi_ 10:31 20.Ožujak 2016.

    paa... jednostavno moraš biti ten-kre da se uopće učlanjuješ u tako nešto...