Life
106340 prikaza

Najopasniji zatvor na svijetu: Čuvari se boje ući unutra

Brazilski zatvor Alcacuz
1/10
NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL
Zatvor je potpuno izmakao kontroli i njime zapovijedaju zatvorenici

Gotovo dvije godine čuvari nisu smjeli ući u zatvorske blokove. Samo desetak čuvara smije paziti na nekih 1.500 zatvorenika, a to znači da bande nesmetano koriste tunele za nabavku oružja, droga, mobitela i svega što im padne na pamet.

Riječ je o zatvoru Alcacuz na sjeveroistoku Brazila. Okolno stanovništvo ga zove "švicarski sir" zato što su zidovi tako porozni. U svjetske medije dospio je sredinom siječnja ove godine zbog smrtonosnih nereda u zatvoru. 26 zatvorenika je izgubilo živote, a čuvari još uvijek nisu uspostavili potpunu kontrolu.

"Država je izgubila kontrolu. Izgubili smo sve zgrade gdje su zatvorenici. Oni zapovijedaju i vladaju", rekla je za AP Vilma Batista, čuvarica u zatvoru i predsjednica sindikata zatvorskih radnika države Rio Grande do Norte. Alcacuz je jedan od najgorih zatvora u Brazilu, ali nije nikakva iznimka. Neredi i masakri u zatvorima su gotovo normalna pojava u Brazilu, a samo ove godine poginulo je najmanje 130 zatvorenika.

Brazilski zatvor Alcacuz | Author: NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL

Batista kaže da čuvari nisu ušli u neke dijelove zatvora još od ožujka 2015. godine. Plaće im redovito kasne, a neki tornjevi za nadzor zatvorenika su toliko derutni da ne smiju ni ući u njih. Osim toga, samo 12 čuvara radi u zatvoru gdje je smješteno više od 1.500 okrutnih zločinaca. Čak i lokalne vlasti kažu da Alcacuz ne mogu spasiti. Planiraju ga zatvoriti, ali tek nakon što izgrade tri nova zatvora gdje će smjestiti zatvorenike.

U međuvremenu, poslano je pojačanje zaduženo za uspostavu kontrole nad zatvorenicima.

Čak i prije samih nereda 14. siječnja, zatvorenici su bježali iz ćelija, a vrata su pretvorili u mačete. Čuvari su samo zaključali grade i pobjegli glavom bez obzira. Nakon nereda iz siječnja, čuvari su se još više povukli i prepustili čitav zatvor zatvorenicima. Nisu mogli ući u zatvor čak ni kako bi spasili ozlijeđene već su konopima spuštali nosila i izvlačili ranjenike.

Brazilski zatvor Alcacuz | Author: NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL

Zatvorski blokovi podijeljeni su između bandi, kako je već i normalno po brazilskim zatvorima, zato što onda mogu rasporediti svoje čuvare koji paze da se netko ne ušulja tijekom noći i ubije nekog zatvorenika.

Isti ti zatvorenici žalili su se da ih liječnici ne mogu posjetiti, a ne mogu razgovarati ni s odvjetnicima. S druge strane, droga i oružje je dostupno na svakom koraku. "Ovdje imamo sve, pa čak i pse", hvalio se jedan zatvorenik. Sve se lako dopremi tunelima zato što je zatvor izgrađen na pjeskovitom tlu dovoljno mekom da se kopa rukama.

Život u brazilskim zatvorima je nevjerojatno okrutan. Batista priča da su prošlog mjeseca vidjeli zloglasnu bandu kako roštiljaju dijelove tijela ubijenog člana protivničke bande. Kriminalne organizacije sve češće otvoreno ratuju radi uspostavljanja kontrole u zatvorima gdje je smješteno više od 620.000 osoba. Benjamin Lessing, analitičar sa sveučilišta u Chicagu upozorava da bi svi ovi neredi mogli označiti početak pravog rata za kontrolu nad zatvorskim sustavom i to rata kojeg bi država lako mogla izgubiti.

Brazilski zatvor Alcacuz | Author: NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.